Política

Junts allunya ara la investidura

Els de Puigdemont comuniquen a ERC que no cediran cap vot a Aragonès si no és per formar un govern de coalició

Els republicans insisteixen a arrencar ara un executiu sols per evitar eleccions i fan via en paral·lel per al sí dels comuns

La investidura de Pere Aragonès es va allunyar una mica més ahir –o, el que és el mateix, es va fer una mica més corpori el fantasma d’una repetició electoral– després que Junts traslladés a ERC, en una reunió telemàtica a la tarda, que no cedirà cap vot a fi que pugui ser president de la Generalitat, a menys que es reprenguin les converses en el punt on eren dissabte quan ERC va decidir abandonar-les i arribin a un acord per formar un govern de coalició. “La millor manera d’evitar les eleccions és recuperar les negociacions per fer un acord de legislatura”, concloïa JxCat en una breu nota enviada just després.

La nova posició va ser rebuda amb sorpresa i gairebé indignació pels negociadors republicans, ja que Junts es fa enrere així de la promesa que havia fet setmanes enrere en públic i en privat, i que havia reiterat el seu secretari general Jordi Sànchez els últims dies, en el sentit que cediria quatre vots a Aragonès si aquest aconseguia el suport de la CUP i els comuns per a la investidura. Sànchez havia matisat dilluns que havia ofert els vots si governaven ERC i comuns en coalició. Fos com fos, els republicans s’havien fet seva la proposta per donar per trencades dissabte les negociacions per formar govern amb Junts, i per iniciar dilluns converses amb els comuns, que havien continuat ahir amb una segona trobada minuts abans, a fi d’obtenir un sí a la investidura que amb el nou escenari seria totalment inútil. Els republicans, que asseguren que els juntaires no els van justificar el canvi de posició, mantenien igualment a la sortida la idea d’insistir a continuar parlant amb Junts i els comuns per obtenir prou suports per investir i endegar un govern en minoria, ja que consideren que no poden aconseguir en 15 dies el que no han assolit en els 86 anteriors. De tota manera, avui pot ser una jornada de reflexió perquè no hi ha noves reunions a la vista ni amb els uns ni amb els altres. Si ni ERC ni Junts canvien la seva posició d’aquí al 26 de maig, es convocarien automàticament eleccions al voltant de l’11 de juliol.

Primer, investir

“La proposta no té marxa enrere, volem desbloquejar ara la investidura”, havien deixat clar al matí fonts d’ERC, ja que no veuen la possibilitat de reobrir ara la carpeta de la negociació de govern amb Junts. Com a mínim, no abans de tenir president, ja que no volen esgotar els terminis, i reclamen treure’s de sobre la pressió de les dates i el risc cada dia més evident de noves eleccions. Després, segons ells, poden prosseguir les negociacions, tant en termes de govern com d’estratègia, allà on les van deixar, que creuen que no va ser precisament a tocar d’un acord, tot al contrari del que va assegurar divendres Junts. “Primer investim, i després continuem parlant”, repetien els republicans, que reconeixien que, a més de l’escull insalvable del rol del Consell per la República, les posicions sobre l’estructura de govern tampoc eren tan properes –Junts va proposar fins i tot reeditar la del 2018 i intercanviar conselleries, quan ERC vol adaptar-les a les noves necessitats– i ara se’ls fa costa amunt haver de tornar a parlar amb l’alè d’unes eleccions al clatell, “cansats” com estan de les “tàctiques negociadores dilatòries” de Junts, que temen que es repeteixin. Ja no se’n refien. Gat escaldat amb aigua tèbia en té prou.

Cares llargues a Junts

Ahir al matí hi havia cares llargues i prudència al Parlament entre alguns diputats de Junts davant dels nous esdeveniments, que, en principi, semblaven haver deixat el grup fora d’un govern de coalició. Per a la majoria dels consultats per aquest diari el trencament expressat dissabte per ERC va ser una galleda d’aigua freda que no havien imaginat, per la qual cosa començaven a sentir-se algunes veus crítiques amb les maneres amb què s’ha portat a terme la negociació, en el benentès que l’objectiu que arrossegava més consens a l’executiva era formar i entrar al govern. El segon gran objectiu era no repetir eleccions, i a hores d’ara no està gaire clar aconseguir cap de les dues fites. El moviment de la tarda s’encamina a recuperar-los tots dos, amb el risc de no assolir-ne cap dels dos.

Amb aquesta situació, també se senten alguns crits d’alarma quan en el context actual un possible acord entre Junts i ERC també ha de quedar subjecte a la votació de les bases de Junts. Alguns juntaires consultats avancen que és “imprevisible” aventurar-se o predir un resultat tenint en compte que “som un partit en construcció”, assenyalen. Són els mateixos que també consideren “desencertat” que “en un país per refer” i “enmig d’una pandèmia” s’hagi “tibat tant la corda”. “Negociar durant tants dies podreix les relacions”, hi afegeixen altres fonts, quan encara falten 14 dies per mirar de trobar una suma que permeti investir Aragonès. A les veus crítiques també se n’hi sumen d’altres de més prudents que volen esperar a saber directament dels negociadors com han transcorregut les converses i quines són les propostes i contrapropostes que s’han posat sobre la taula, que de fet Sànchez ja es va comprometre a publicar si finalment no hi ha acord. Aquest sector assenyala que des del primer moment ha estat Esquerra qui no ha volgut un pacte amb Junts, i amb aquest objectiu no ha volgut entrar al detall de les negociacions. També neguen la major, la tutela que, segons els republicans, vol exercir el Consell per la República sobre les decisions de la Generalitat i que ha estat un dels punts clau, si no el principal, pel qual es va trencar la possibilitat d’un acord el cap de setmana passat.

Fent via amb ECP

Mentrestant, després d’una hora de reunió, ERC i En Comú Podem havien continuat avançant ahir a primera hora de la tarda en les converses per investir Aragonès, i van acordar crear grups de treball per entrar amb més profunditat en aspectes de l’acció de govern. Els republicans van donar retorn al document programàtic presentat pels comuns dilluns –compost per cinc eixos: acció climàtica, salut, feminisme, recuperació econòmica, i diàleg i llibertat dels presos–, i van constatar que les coincidències són gairebé totals. Els comuns, això sí, mantenien com a línia vermella “infranquejable”, si volen els seus vots, que JxCat no pot entrar al govern en cap moment. “Si Junts entra en l’equació, nosaltres no hi serem”, asseguraven. A més, reclamen entrar al govern ara, tot i que ja matisen que aquest és el seu plantejament d’entrada però no una condició sine qua non, ja que al final dependrà del “grau d’entesa” que assoleixin en les converses. ERC ja va insistir ahir que vol arrencar amb un govern en solitari.

Tots dos grups, que de moment no tenen prevista cap reunió avui, no s’han fixat terminis per tancar el pacte, però uns i altres són conscients que no tenen gaire temps i no es pot allargar gaire. Fins i tot en cas que no vegin possible un acord han assumit el compromís de descartar-lo sense donar-hi més tombs dels necessaris. “No entrarem a generar més incertesa”, asseguraven ahir. De tota manera, els comuns ja matisaven que les “48 hores” amb què dilluns veien factible tancar-ho seran més, i més tenint en compte que demà hi ha ple i no podran reunir-se.

Precisament, Aragonès va ser ahir al matí al Parlament, en una reunió ordinària del grup parlamentari per preparar el ple, en què haurà de comparèixer. El presidenciable ha deixat les converses altre cop en mans de l’equip negociador i només manté contactes puntuals amb Sànchez, en qui ha delegat el lideratge de la negociació el president del partit, Carles Puigdemont, que no preveu intervenir-hi ni per desllorigar-la ni per encallar-la.

La CUP alerta del perill de noves eleccions

La diputada de la CUP Laia Estrada va fer una crida ahir “a la responsabilitat que el moment mereix” i va apostar perquè ERC i Junts “utilitzin el 52% del vot independentista per començar un nou cicle”. “La solució no és anar a noves eleccions”, ja que “afegirien més desil·lusió i desencís”, subratllava. “Cal deixar de banda tots els interessos de partit i traçar un full de ruta estratègic comú, que pugui aclarir quin ha de ser el paper en diferents institucions”, hi va afegir. Els anticapitalistes estan “preocupats” per l’estat de les converses entre ERC i Junts. “Pensàvem que ja havíem tocat fons i resulta que no, que encara es podia anar a pitjor i fer més el ridícul”, lamentava, i els acusava de “generar frustració” en el moviment. Vist que ERC ja negocia amb els comuns, Estrada també ha donat per fet que els d’Albiach accepten l’acord entre ERC i la CUP. Els comuns ja han dit que se senten còmodes amb aquest document, tot i que caldrà esperar a veure com es concreta “l’embat” amb l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.