Política

Junqueras només veu viable la via del pacte amb l’Estat

Defensa la via escocesa, lamenta que la seva resposta a l’1-O no es va entendre com a legítima i valora el gest dels indults

JxCat creu que “no es poden descartar camins”

La Moncloa avala el gest

“La via del pacte i l’acord, la via del referèndum acordat. És l’opció que genera més garanties i reconeixement internacional immediat. Perquè sabem que altres vies no són viables ni desitjables en la mesura que, de fet, ens allunyen de l’objectiu que cal assolir.” D’aquesta manera es manifestava ahir el president d’ERC, Oriol Junqueras, en una carta publicada al diari Ara per defensar el dret a l’autodeterminació. El líder dels republicans reconeix en el text que la independència “és la millor eina per ajudar la gent d’aquest país, però les estratègies s’han d’adaptar a les circumstàncies per ser guanyadores” i defensa que per això cal “una majoria incontestable, plural i transversal”.

Prèviament, Junqueras reflexiona sobre l’1-O del 2017 i, a banda de manifestar que la reacció de l’Estat espanyol va ser percebuda per gran part de la societat catalana de manera “cada vegada menys legítima i allunyada dels principis democràtics”, també admet: “La nostra resposta tampoc va ser entesa com a plenament legítima per una part important de la societat, també de la catalana”. Reitera que vol “tornar a allargar la mà a tots aquells que se n’hagin pogut sentir exclosos”.

Junqueras considera que “per molt que es critiqui i es ridiculitzi” la taula de diàleg “és un èxit en si mateixa perquè obre un espai per a la potencial resolució del conflicte”. A diferència del que va dir en una entrevista l’octubre del 2019 a Nació Digital, on va asseverar que “l’indult se’l poden fotre per on els càpiga”, en aquest escrit admet, sense anomenar-los i recordant que l’amnistia és la prioritat, que “hi ha gestos que poden alleujar el conflicte, pal·liar el dolor de la repressió i el patiment de la societat catalana”.

JxCat i la unilateralitat

Per la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, l’escrit de Junqueras “prioritza” la via del diàleg però “no renuncia a cap via democràtica”, mentre que la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, va recordar que l’1-O va ser un acte unilateral i, “fins on jo sé, l’independentisme no hi renuncia”. Artadi va reconèixer que el camí de la negociació “és el que tots preferiríem”, però que és l’Estat el que ha marcat la via de la unilateralitat mostrant-se contrari als exercicis del dret d’expressió i d’autodeterminació. També va recordar que les ponències polítiques d’ERC, JxCat i la CUP no renuncien a la unilateralitat, i per això va reblar: “No podem anar descartant camins.”

La missiva de Junqueras va ser ben rebuda des de La Moncloa pel que consideren un canvi d’actitud que rebaixa l’enfrontament. A les paraules de la viceprimera secretària del PSC, Eva Granados, celebrant el que significa d“esmena al programa electoral” d’ERC, s’hi va afegir la del ministre de Transports, José Luis Ábalos, que qualificava “l’autocrítica” de Junqueras com un gest d’aposta per un diàleg dins de la legalitat. Fins i tot un dels barons del PSOE contraris a l’indult, el president extremeny, Guillermo Fernández Vara, va qualificar de “molt important” el gest del líder republicà.

“Sobreactuació” i acceptació de la derrota d’Illa

ERC i JxCat van coincidir a treure importància al govern a l’ombra que el PSC va presentar diumenge a l’edifici del Palau Requesens de Barcelona. La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va admetre que hi ha fórmules semblants que utilitza l’oposició per fiscalitzar els executius en la tradició parlamentària anglesa o com els que va impulsar Pasqual Maragall l’any 2000, però va censurar la “sobreactuació estèril” de la presentació que van fer els socialistes. “Catalunya necessita una oposició constructiva i responsable, i no un govern alternatiu”, hi va afegir Vilalta.

La seva homònima a JxCat, Elsa Artadi, va preferir fer ús de la ironia comentant que celebraven que el socialista Salvador Illa “hagi acceptat finalment que està a l’oposició”. Sense entrar a jutjar “el nom, el simbolisme, el logo més o menys encertats” de la presentació de diumenge, Artadi va qualificar l’acte del PSC com una necessitat dels socialistes de “generar una notícia de la normalitat” de la seva tasca i obligació com a principal grup de l’oposició. Sí que els va demanar que facin una feina constructiva i “més propositiva” que el rol de l’anterior cap de l’oposició, en referència a Cs, dels quals va lamentar que “van tenir una actitud totalment desconnectada de la realitat catalana”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.