Salut

Avís als joves: “Podeu quedar tocats durant molts anys”

Salut espera arribar al pic de les UCI amb 700 malalts greus a principis d’agost

El 73% dels ingressats no han estat vacunats

Metges i científics criden la població a protegir-se al màxim

“Som partidaris d’augmentar les mesures restrictives a la població”. Clar i català, el doctor Pablo Horcajada, cap del servei de malalties infeccioses de l’hospital del Mar, es va erigir ahir en portaveu de mig centenar de societats científiques que, davant la saturació assistencial d’aquesta cinquena onada, fan una crida a la responsabilitat individual per aturar la cadena de contagis.

Conscients que l’enduriment de les mesures és improbable, els científics apel·len especialment als no vacunats i als joves, que són els que estan omplint els hospitals en la cinquena onada. “Aquest ja no és el virus de Wuhan. Allò que és com un refredat i que als joves no els afecta és mentida. Això ha canviat. Més de la meitat dels pacients que tenim a l’hospital tenen menys de 50 anys. I ahir va ingressar un noi de 17 anys que està greu”, explica el doctor Horcajada, que alerta de les conseqüències del virus: “Els joves han de saber que poden quedar tocats durant molts anys.” En aquest sentit, Salut ha començat a moure per les xarxes testimonis com el de l’Alan, un noi de 26 anys ingressat a l’hospital Germans Trias amb assistència respiratòria des de fa dues setmanes: “Està bé passar-s’ho bé, però s’ha d’anar amb compte; això és una realitat i jo tampoc m’esperava acabar aquí”, diu el jove.

En nom de 26.000 professionals de 54 societats científiques, Horcajada va insistir en la necessitat de reduir l’activitat social i intensificar l’ús de la mascareta. Posteriorment, va recuperar la intensitat en ser preguntat per la possibilitat d’imposar algun tipus d’obligatorietat de vacunació, que l’Estat no es planteja però França sí que aplica. “Crec que la vacuna hauria de ser obligatòria per al personal sanitari. És una qüestió deontològica. Qui no vulgui ser vacunat, no hauria de poder visitar pacients, ancians o immunodeprimits, perquè podria ser una font de dispersió del virus”, va dir.

Al seu costat, actualitzant l’estat del procés de vacunació, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va recordar que el marc legal actual no empara aquesta mena de decisions, però va certificar que la vacunació avança a bon pas. Aquesta setmana es preveu superar els cinc milions de persones que han rebut la primera dosi i els nou milions de vacunes administrades. El cap d’epidemiologia del Clínic, Antoni Trilla, remarca que el ritme de vacunació de l’Estat és el quart més alt del món, després d’Israel, els Emirats Àrabs i Bahrein. A Catalunya, el 55,8% de la població ha rebut ja la pauta completa.

Justament, la vacunació és un factor molt determinant de quina evolució tindrà l’entrada del virus al nostre cos. En aquesta cinquena onada, el 64% dels ingressats a planta no havien estat vacunats i aquesta xifra és encara més gran entre els pacients greus que acaben a l’UCI: el 73% no estaven immunitzats.

L’ocupació de les UCI continua creixent i ho farà encara uns dies més. El conseller de Salut va informar ahir que espera el pic d’ocupació al voltant dels 700 llits a principis de la setmana vinent, mentre que a finals d’aquesta hi podria haver el pic d’ingressos hospitalaris, que ja s’han comença a alentir. “Aquesta setmana en tenim un 30% menys que l’anterior, però el volum total encara és molt gran i la baixada no serà tan ràpida com la pujada”, pronostica. Conscient que va reobrir massa de pressa, ahir es va comprometre a no tornar-ho a fer.

LA XIFRA

5
milions de catalans
hauran rebut el vaccí de la Covid quan acabi la setmana i s’hauran posat ja 9 milions de dosis.

LA FRASE

Hi ha hagut un clar canvi de percepció sobre la pandèmia. Al carrer sembla que no n’hi hagi
Josep Maria Argimon
Conseller de cultura

Darias també descarta activar ja el passaport Covid

La ministra de Sanitat, després de la interterritorial d’ahir, va descartar que el certificat de vacunació pugui ser ja un passi d’accés a determinades activitats, en la línia del que defensa Salut.

Salut crearà un comitè assessor científic extern

Salut crearà un comitè científic independent amb experts de diferents camps per assessorar en la gestió de la pandèmia. Fins ara, el conseller feia reunions informals periòdiques amb ells.

Argimon pica la cresta a Puigneró per una trobada

“Tothom ha de complir les normes i un responsable polític, encara més.” Aquesta va ser la reacció del conseller de Salut en ser preguntat per una imatge penjada a les xarxes socials per Pilar Rahola d’una trobada amb una vintena d’amics, entre els quals hi havia el vicepresident del govern, Jordi Puigneró, i el president Carles Puigdemont sense respectar les distàncies ni dur mascareta.

La tercera dosi es planteja per a casos especials

La ponència de vacunes estudia la possibilitat de reforçar la protecció amb una tercera vacuna a persones immunodeprimides. Més enllà d’això, la prioritat continuarà sent ampliar la base de vacunats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.