Societat

EVA RIMBAU-GILABERT

PROFESSORA D’ECONOMIA I EMPRESA DE LA UOC

“La confiança és fonamental”

“Les empreses han d’aprendre a gestionar les situacions mixtes”

“El virus ha obligat molta gent a revisar la cultura presencialista i a digitalitzar-se”

“Hem d’aprendre a desconnectar digitalment”

Analista del treball
Eva Rimbau-Gilabert, professora dels estudis d’economia i empresa de la Universitat Oberta de Catalunya, s’ha especialitzat en l’anàlisi del treball flexible i el teletreball.

Q

uina és la tendència ara de les empreses?
Està baixant el nombre de gent que treballa a casa a temps complet, i és lògic, perquè el 100% no agrada ni a empreses ni a treballadors. Hi ha moltes coses que una certa presencialitat facilita: la cohesió d’equips, la socialització, l’aprenentatge mutu... Moltes organitzacions proposen treball presencial una part de la setmana. També n’hi ha que fan tornar a l’oficina el 100% del temps. Mentre circuli el virus hi haurà un percentatge molt superior de teletreball que el 2019, que era d’un 4,6%.
Per què creu que les empreses opten pel sistema híbrid?
Perquè les mesures de seguretat requereixen espai i no totes les empreses el tenen. I perquè s’ha demostrat que el teletreball funciona i la gent valora continuar fent-lo, però no a temps complet perquè els agrada sortir de casa, perquè les llars no estan preparades per treballar... Les empreses no es veuen amb cor d’imposar la presencialitat total per mantenir els empleats relativament satisfets.
Per què ha calgut una pandèmia per descobrir el teletreball?
El percentatge de llocs de treball que es poden desenvolupar a casa és inferior al d’altres països perquè tenim molta hostaleria, construcció i serveis a les persones. Tampoc s’ha fet el canvi de mentalitat de la cultura presencialista. És important la transformació digital, sense les eines la gent no pot teletreballar. El coronavirus ha obligat molta gent a revisar la cultura presencialista i a digitalitzar-se de pressa.
Les empresses se n’han sortit o ho han fet a costa dels empleats?
Durant el confinament i els mesos posteriors ha estat per l’esforç dels treballadors. L’individu ha posat els seus mitjans i ha treballat més hores per les dificultats tècniques o per no poder resoldre dubtes ràpidament, i ha pagat un preu, econòmic i d’esgotament. Les empreses estan obligades a garantir la desconnexió digital i hem d’aprendre a fer-ho i a organitzar el temps personal quan treballem a casa.
Què recomana als directius pel que fa a la gestió d’equips?
Les empreses han d’aprendre a gestionar les situacions mixtes. És clau que tots estiguin en igualtat de condicions. Si estàs a casa has de poder participar en una reunió en condicions, i les coses s’han de comunicar perquè tothom ho rebi igual. És molt important tenir les eines digitalitzades, que tothom pugui comunicar-se des de casa. I cal valorar tothom per igual. La confiança és fonamental, de dalt a baix i dins de l’equip.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.