Política

JOSEP MARIA CERVERA

EXPRESIDENT DE L’AMI

“Hem de tornar al carrer per condicionar els partits”

“La majoria no renunciem a res i continuem pensant que ens cal la independència”

“Alguns han desmuntat la fórmula guanyadora de l’1-O”

L’alcalde del Port de la Selva (des del 2011) i senador per Girona de Junts per Catalunya (des del 2019), Josep Maria Cervera, va deixar la presidència de l’Associació Catalana de Municipis (AMI) el 4 de juny passat, en el termini acordat després de les darreres eleccions municipals.

Per quins motius es manifestarà, enguany, per la Diada?
Pels mateixos que ho hem fet cada vegada des que hem convertit l’Onze de Setembre en una manifestació multitudinària. Les primeres vegades que ho vam fer era perquè vèiem que necessitàvem un estat a favor. Necessitem les competències i els recursos d’un estat per poder fer les millors polítiques per al nostre país i els seus ciutadans i això a hores d’ara no ha canviat. A més, la pandèmia ens ha confirmat que no tenim la capacitat de decisió ni els recursos que ens mereixem pel que genera el nostre país. A la manifestació contra la sentència de l’Estatut, el 2010, en què reivindicàvem que som una nació i volem decidir, encara s’hi ha d’afegir que necessitem la independència per garantir la llibertat.
El fet que no hi hagi consensuat un full de ruta entre els partits pot desincentivar la mobilització?
És evident que teníem una fórmula guanyadora que només calia ajustar, que és la que ens va fer la sensació que podíem guanyar i va fer possible l’1-O i el 3-O, amb les institucions, els partits i la societat civil a l’una. Lluny d’ajustar aquesta fórmula, alguns el que han fet és desmuntar-la. Si tot això va ser possible va ser en gran part perquè la gent, que és la que al final ho acaba posant tot a lloc, va ser capaç de condicionar l’actitud dels partits i les institucions. En aquests moments el que veiem és que potser el que està passant és que algun partit està condicionant les institucions i la gent. Això cal revertir-ho i és a les mans de cada un de nosaltres. Aquest és un motiu suficient perquè tornem a sortir al carrer un cop més, malgrat la frustració que pot haver generat on som i la por que acaba generant la repressió que hem patit, que no és poca. Malgrat tot, una manera de reconduir-ho és tornant a sortir al carrer. La majoria no renunciem a res i continuem pensant que ens cal la independència.
La Diada pot servir per fer pressió a la taula de diàleg, que és la setmana següent?
A mi m’agradaria. Nosaltres no hem de desaprofitar cap oportunitat, igual que intentem no desaprofitar cada cop que tenim una urna al davant per refermar-nos en quin és el sentit de la majoria del país. Aquestes manifestacions multitudinàries van ser les que al final condicionaven uns i altres.
Com creu que la incògnita de la pandèmia pot afectar la protesta?
La pandèmia ens ho condiciona tot, però és veritat que tenim moltes més certeses en aquesta Diada que no pas en la de l’any passat. Serem capaços de mobilitzar-nos tenint en compte totes les mesures que ens ajudaran a minimitzar els riscos de la pandèmia. Som capaços de fer-ho bé. A tots ens sembla que ja ho hem fet moltes vegades, però sortir al carrer una altra vegada ens pot ajudar a encarrilar les coses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.