Política

Aragonès i Puig volen estrènyer llaços econòmics

Cinc anys després, el valencià torna a rebre un president català

Sintonitzen en fiscalitat, però no pel finançament

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, rebrà aquest matí el seu homòleg Pere Aragonès en la que serà la primera visita d’un president català a València des que, el setembre del 2016, hi va anar Carles Puigdemont. Puig, que li va tornar la visita l’abril següent a Barcelona, en canvi, no es va arribar a trobar mai amb el seu successor, Quim Torra, amb qui fins i tot va protagonitzar un parell de topades: el setembre del 2018 per l’absència del català en una reunió d’empresaris a Barcelona per fer pressió pel corredor mediterrani, i l’octubre del 2019, quan el valencià li va retreure que expressés el suport a una declaració de partits sobiranistes dels Països Catalans que reclamava l’autodeterminació per al País Valencià. Això sí, els seus dos governs, a més del balear, van escenificar sintonia el juny del 2020 en piular “bon dia” a Twitter, després d’una sentència del Suprem que els obligava a fer en castellà les comunicacions entre ells. Puig ja es va reunir amb Aragonès el desembre passat a Barcelona, però quan era vicepresident en funcions de president després d’haver estat inhabilitat Torra.

Agenda econòmica

Els aspectes econòmics i la sortida de la crisi centraran l’agenda avui. Està previst que parlin, així, del repartiment dels fons europeus Next Generation, en què ja han fet feina conjunta i poden estrènyer la col·laboració, buscant fins i tot projectes compartits. A més, compartiran estratègies i propostes sobre accions a fer en matèria sanitària, social i econòmica per superar la crisi de la Covid, i repassaran projectes comuns en matèria d’infraestructures, com el corredor mediterrani.

Segons va avançar ahir, Puig també vol aprofitar la trobada per buscar “estratègies comunes” sobre la reforma del sistema de finançament autonòmic, i mirar així d’arrossegar Catalunya a participar en els espais multilaterals on s’ha de debatre, ja que, va ressaltar, tenen interessos econòmics comuns i estan igualment afectats per un gran dèficit fiscal. Fonts properes a Aragonès, tanmateix, ja ressaltaven a El Punt Avui que el govern no pensa entrar en aquesta qüestió, que considera una “pantalla passada”. Sí que tots dos presidents han mostrat plena sintonia en un altre tema que no es descarta que surti avui: la denúncia de la Comunitat de Madrid per dúmping fiscal. Puig fins i tot va reclamar al juliol al govern espanyol que hi impulsés un impost específic a les grans fortunes per contrarestar l’efecte capitalitat, però ell mateix se’n va desdir al cap d’un mes.

A fi d’enfortir llaços econòmics i comercials amb el seu principal mercat, dirigents de la patronal i dels dos grans sindicats valencians també es reuniran avui amb Aragonès.

La reciprocitat com un primer pas

Puig i Aragonès també està previst que parlin de qüestions culturals i lingüístiques, i, si bé no n’ha transcendit el detall, podrien posar sobre la taula la reciprocitat dels canals públics, À Punt i TV3, tal com els reclama la Fundació Llull, que agrupa Òmnium Cultural, Acció Cultural del País Valencià i l’Obra Cultural Balear. L’acció, amb què volen “reconstruir” un espai comunicatiu en català de deu milions de parlants, l’emmarcarien en una estratègia més àmplia de cooperació per crear una indústria cultural i de continguts “de qualitat” que potenciï la llengua a les xarxes i plataformes televisives, per ajudar-ne a la normalització. Aragonès ja els va mostrar la seva predisposició, i ara faltaria el vistiplau de Puig. La Fundació Llull, de fet, ha instat els tres governs, aprofitant la sintonia política actual, a reprendre la feina en l’àmbit cultural a partir dels compromisos signats pels consellers de Cultura en la Declaració de Palma el 2017.

Aragonès completarà precisament a la tarda l’estada amb una visita a l’Espai Joan Fuster de Sueca, en el centenari del naixement de l’escriptor, un dels grans defensors dels Països Catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.