Política

Sánchez anuncia noves mesures per rebaixar el rebut de la llum i estudia topar el del gas

Sobre la renovació del CGPJ, demana al PP que “compleixi la Constitució” i a Casado que “parli bé d’Espanya”

El president espanyol considera que encara si no hi ha prou consens amb el govern cal aparcar l’ampliació de l’aeroport del Prat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que el Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts noves mesures per rebaixar el rebut de la llum.

A la rebaixa fins a final d’any de l’IVA del 21 al 10% i la suspensió de l’impost sobre el valor de producció d’energia elèctrica també fins a final d’any (un 7%), s’hi afegirà ara una rebaixa del 5,1% al 0,5% de l’impost especial de l’electricitat. També ha anunciat que detraurà 650 milions d’euros del CO2 no emès a les empreses elèctriques i que farà el mateix amb les de gas per revertir-los a la ciutadania i així “frenar i topar” el rebut de la llum i del gas. “No és raonable que les empreses tinguin aquests beneficis extraordinaris”, ha dit Sánchez. “Tots hem de fer un esforç”.

Un altre afer candent és la renovació del Consell General del Poder Judicial, que porta mil dies amb el mandat caducat. Sánchez ha acusat el PP de la situació i li ha recordat que està incomplint les normes que obliguen a renovar periòdicament els òrgans de govern de la institució judicial. És per això que ha reclamat al PP “que compleixi la Constitució”, alhora que ha demanat al líder dels populars, Pablo Casado, que “parli bé d’Espanya” quan surt a l’estranger.

Sánchez ha lamentat la situació de bloqueig que, al seu parer, exerceix el PP i ha recordat que no es limita al CGPJ, sinó que és una actitud que afecta altres organismes com el Tribunal Constitucional o el Tribunal de Comptes. “Aquí dos no ballen si un no vol”, ha indicat el president del govern espanyol al·ludint a l’actitud del PP.


L’SMI s’apujarà
D’altra banda, Sánchez ha reiterat que hi haurà augment del Salari Mínim Interprofessional (SMI), tot i que no ha repetit la xifra que va anunciar dies enrere, quan va parlar de 15 euros mensuals. Sí que ha lamentat que no hi hagi hagut el “concurs” de la patronal, però ha indicat que, tenint en compte la recuperació econòmica i la superació de la pandèmia que es perfilen, “cal seguir amb la senda de l’augment de l’SMI per complir amb el compromís d’arribar als 1.000 euros mensuals aquesta legislatura”.


Al Prat falta consens
Sobre l’aeroport del Prat, Sánchez ha opinat que “tan de bo” es pugui tirar endavant l’ampliació de la infraestructura, però ha subratllat que inversions d’aquest tipus “exigeixen grans consensos”. En aquest sentit, i en el cas d’aquesta inversió concreta, el president ha opinat que si els consensos no hi són, cal aparcar-la “fins que el govern aclareixi la seva posició”. No s’ha posicionat, en canvi, sobre el fet que Podem no està d’acord amb el projecte.


Homofòbia
El president espanyol ha defensat el ministre de l’Interior, Fernando Grande Marlaska, de qui l’oposició demana la dimissió pel cas de la presumpta denúncia homòfoba falsa al barri de Malasaña de Madrid. Sánchez ha coincidit amb Grande Marlaska que hi ha formacions polítiques que exacerben els discursos intolerants. “Assenyalar els Mena no contribueix a la fractura social?”, ha preguntat en al·lusió a Vox, però sense esmentar aquest partit. I és que la formació d’extrema dreta va estar al centre de la polèmica per un cartell electoral durant la campanya on contraposava les pensions als recursos dedicats als menors estrangers no acompanyats, que representava amb caputxa i aspecte de delinqüent.


Lesmes i el rei
Pel que fa a les crítiques de Lesmes a les seves paraules per justificar els indults, Sánchez ha recordat que sempre ha acatat la sentència del Tribunal Suprem, però ha defensat que “en termes polítics” els indults contribueixen a “normalitzar” la situació.

I sobre la presència del rei Felip VI a Catalunya per a l’entrega dels nous despatxos judicials, Sánchez ha considerat “important” que hi sigui, després que l’any passat l’executiu veiés oportú que declinés l’assistència per raons de seguretat.

De la mateixa manera, Sánchez ha celebrat que, en el cas del pare del monarca, l’Estat “està funcionant”, i no ha dubtat que “en el cas que es trobin” indicis sobre supòsits il·lícits, seran jutjats. “Ara, però, cal respectar la presumpció d’innocència”, ha indicat.