Societat

PILAR RAMIRO I ÀNGEL VALLMAJÓ

IMPULSORS DE L’ESPAI DE DOL PERINATAL D’OLOT

“És dur, te’n vas amb el cotxet buit”

Han impulsat l’espai de dol perinatal d’Olot per ajudar les famílies que, com ells, han perdut fills no nats o amb pocs dies de vida

Ara, són pares d’una nena, l’Íria. Ha passat temps, però no deixen de pensar en els seus nadons que no van néixer vius. Amb espais de dol com el que han impulsat al cementiri d’Olot, volen donar suport a totes les famílies que, com ells, viuen o viuran una situació tan dura com la pèrdua d’un nadó, i contribuir, també, a fer que la societat no vegi aquestes morts com un tabú.

Quines particularitats té el dol perinatal?
(À.V.) És un dol més dur, perquè marxes de l’hospital amb el cotxet buit i perquè marxes buit d’expectatives i hi deixes la il·lusió de la teva vida. A més, és un dol invisible. Ningú no ha vist el nadó i, per tant, no existeix. Sembla que no n’hi hagi per a tant.
Un tabú?
(P.R.) Sí, la invisibilitat és dura, sobretot del teu entorn, que sembla que ho vulgui tapar, que faci veure que no ha passat res.
Per què és important habilitar espais de dol com el que avui s’inaugura al cementiri municipal d’Olot?
(À.V.) En molts casos, no tens el cos i et cal un espai simbòlic, confortable i de silenci, per recordar els teus nadons i, a la vegada, és un lloc que ajudarà a visibilitzar aquesta realitat, que no és residual.
I la Bressols?
(P.R.) Ja quan estava ingressada, vaig tenir el suport de la psicòloga perinatal del Trueta, que és també la de l’associació Bressols, que ens va atendre en aquells primers moments. Ens va fer veure que estaria bé fer alguna cosa i, com que a Olot no podíem fer un grup, vam optar per un projecte físic, i d’aquí surt l’espai de dol del cementiri.
Quin suport han tingut de l’Ajuntament d’Olot?
(À.V.) El suport de l’Ajuntament ha estat total. Des del primer moment, ens van dir que la idea era molt bona i que valia la pena tirar endavant aquest espai per a les famílies i per tal de fer extensiva a tota la població l’existència d’una problemàtica que sovint se sol amagar o minimitzar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.