Política

HELENA BAYO

PSC

“Per mi la política és una funció i no una professió”

“Nosaltres som la primera força de l’oposició, treballem de forma rigorosa i crítica”

“Som una ciutat potent i amb talent. Per això calen bones inversions”

MÚSICA I MATERNITAT
La foto que ha escollit és de l’any 2017, quan, embarassada de tres mesos, va treballar de directora assistent al Gran Teatre del Liceu en la producció de La fille du régiment. La feina l’ha portat a voltar pel món; el seu fill Ansel l’ha acompanyat des que va néixer. Quan només tenia un any, el 2019, va ser amb ella a Turquia, on Bayo es va convertir en la primera dona a dirigir una producció a l’Òpera d’Istanbul. Assegura que no es penedeix d’haver accedit a la maternitat de manera tardana i diu que el seu fill és la seva millor producció.
A la política municipal es veuen els resultats directes i això dona molta satisfacció
He separat la meva part professional de la política. Són coses molt diferents i no les vull barrejar

Diputada per primer cop aquesta legislatura, la seva carrera professional ha estat relacionada amb la música.

Què hi fa una directora d’orquestra al Parlament de Catalunya?
La meva vida professional està entrellaçada amb un interès per la política. Com a càrrec institucional vaig començar de regidora a l’Ajuntament de Badalona el 2019, però abans havia estat voluntària de Ciutadans pel Canvi amb Pasqual Maragall. Vaig estar a les primàries amb Jordi Hereu a l’equip de Mari Carmen Soldán.
Què representa arribar al Parlament?
Em va fer molta il·lusió perquè fa molts anys que el PSC no tenia una diputada de Badalona. El meu marit, que ha estat vinculat al PSC durant molts anys, no va saber que jo anava a les llistes fins al final. Ell no hi va tenir res a veure. Al Parlament m’he trobat amb un món amb una mecànica diferent del que jo coneixia professionalment. He separat la meva part professional de la part política. Són coses molt diferents i no les vull barrejar.
Ha deixat la seva feina professional?
Encara faig alguna cosa. A l’abril vaig dirigir al Palau de la Música una estrena mundial d’un concert per a guitarra i orquestra i vaig fent alguna cosa puntual. Crec que a la vida es pot fer tot però no alhora. Vaig tenir la sort de poder cuidar els meus pares fins que van traspassar i vaig poder anar a treballar a Califòrnia; he viatjat per tot el món i he tingut un fill, però no ho fet tot alhora. Crec que en cada moment ens hem de dedicar intensament a allò que fem.
En què consisteix el seu dia a dia al Parlament?
Nosaltres som la primera força de l’oposició. Treballem de forma rigorosa i crítica, intentant aportar propostes. Tenia com a experiència els mesos de tramitació a Badalona i ara al Parlament al govern alternatiu treballo en la part més tècnica de cultura i també formo part de les comissions parlamentàries d’Universitats, de Cultura, del Síndic de Greuges, del Síndic de Comptes i de Peticions. És un ventall de molts temes, per mi és molt interessant tractar qüestions tan diverses.
Què vol aportar per Badalona des del Parlament?
El meu repte és posar sobre la taula que som una ciutat que ens hem de fer respectar, que s’ha d’invertir aquí com s’ha fet en altres llocs. Fer les coses és una qüestió de voluntat política i un dels temes que cal abordar és el de fer subterrània l’autopista. És un projecte cabdal i cal posar data per fer-la subterrània i perquè la via del tren desaparegui de primera línia de mar per alliberar la ciutat de barreres. No podem tenir la ciutat trinxada. Tirar endavant un projecte així té un alt cost, però no fer-ho també. No hi ha res a la vida que sigui fàcil. És qüestió de tenir ambició per impulsar-ho i insistir perquè es faci.
Hi ha un bon ambient de treball?
En el nostre grup hi ha molt bon ambient. Som una barreja de gent de diferents procedències i la relació és molt enriquidora. La resta de grups encara no els conec gaire.
De què li serveix l’experiència prèvia al món de la música?
Crec que pel sentit d’equip i de treballar amb una disciplina. Les metodologies i l’experiència de vida és el que puc aportar.
Hi ha alguna cosa que desafini al Parlament?
[Riu] No vull ser políticament incorrecta però crec que més que desafinar hi ha alguna cosa que s’ha d’ajustar. Hi ha posicions molt extremes i molt irreals que són la nota dissonant.
L’any 2019 va entrar com a regidora de Cultura i Esports i regidora delegada del districte de Llefià a l’Ajuntament de Badalona. Era el primer cop que anava a les llistes. Com va ser l’experiència?
Feia anys que estava vinculada al PSC i els companys em van fer la confiança d’incorporar-me a les llistes. Van ser uns mesos de treball molt intens.
El seu pas per l’equip de govern es va acabar sobtadament amb la dimissió d’Álex Pastor. Com ho va viure?
Bé, dir que no va ser dur seria faltar a la veritat. Teníem una inèrcia de gestió amb una feina molt intensa, de treballar set dies a la setmana. Van quedar coses a sobre la taula. La frenada en sec costa perquè ja teníem una dinàmica de gestió. L’aprenentatge que en trec, de l’experiència, és que s’ha d’anar al màxim des del primer dia, i així ho vaig fer. En política avui hi ets i demà potser ja no. Per mi la política és una funció i no una professió.
Com va ser el pas a l’oposició?
Em va fer veure que des d’un altre punt es poden fer moltes coses, es pot incidir i aportar.
Al maig va renunciar a l’acta de regidora. Per què?
Considero que Badalona és una ciutat prou gran perquè la dedicació com a regidora no sigui parcial. Des del Parlament puc donar suport i dono pas a una altra companya a l’Ajuntament que s’hi pot dedicar al 100%.
Ara el PSC recupera l’alcaldia a Badalona.
Tindrem un canvi en positiu. Badalona es mereix que es visibilitzin els aspectes positius. Som una ciutat potent i amb talent. Per això calen bones inversions.
Milita al PSC des del 2009. Per què va decidir fer el pas?
Des del 1998, per influència del meu marit, ja hi tenia una vinculació, però no com a militant. Feia molts anys que pensava a afiliar-me però ho volia fer per mi mateixa.
De jove havia simpatitzat amb algun partit?
No, estava tan centrada en la música que mai no m’ho vaig plantejar.
La família com ho veu?
Estic convençuda que amb el trajecte que van poder veure els pares van estar contents, però a casa no es parlava de política.
Fins quan li agradaria ser al Parlament?
No m’ho plantejo. Ara la tasca encomanada és aquesta legislatura. Ja es veurà què passa.
Li agradaria tornar a la política municipal?
Sí, perquè és una política molt propera, on es veuen els resultats directes i això dona molta satisfacció. A més, és un aprenentatge constant.
Què li agradaria aconseguir en política?
No tinc cap fita. No espero res en especial.
Quin és l’aprenentatge que li agradaria transmetre al seu fill?
Primer de tot, que sigui honest en tot el que faci i que sigui una persona disciplinada però no submisa, i que faci a la vida el que li agradi.

Acostumada a portar la batuta

La seva trajectòria professional com a directora d’orquestra està plena de fites, en un àmbit en què encara són poques les dones que fan carrera. Formada al Conservatori de Música del Liceu, va completar els estudis de piano a l’Acadèmia Marshall, on va conèixer Alícia de Larrocha i Xavier Montsalvatge. Va fundar l’Orquestra Lírica del Barcelonès i va ser una de les directores convidades de la Banda Municipal de Barcelona. El 2006 es va posar al capdavant de l’Orquestra Simfònica de Sofia, del cor de l’Arena de Verona i de destacades figures del món de la lírica per dirigir una gran producció de l’Aïda de Verdi al Bilbao Exhibition Centre. El 2011 va ser convidada per la Universitat de Califòrnia a dirigir l’Orquestra Simfònica de la Universitat de Los Angeles i dos anys després va ser la primera i única dona espanyola a dirigir l’Orquestra Simfònica de l’Havana al Teatre Nacional amb el ballet Giselle. El 2017 va dirigir l’English National Ballet durant la representació d’El llac dels cignes al Royal Albert Hall. Treballadora en excedència de l’Institut del Teatre, en va ser delegada sindical per la UGT entre els anys 2004 i 2019.

Helena Bayo Delgado

Nascuda a Barcelona el 1970, de professió directora d’orquestra, el 2019 va ser regidora de Cultura i Esports de l’Ajuntament de Badalona. Forma part de diferents comissions del Parlament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.