Política

JADA KENNEDY

ACTIVISTA DE FRIDAYS FOR FUTURE

“La nostra generació viurà el pitjor de la crisi climàtica”

“Els polítics no diuen la veritat sobre l’escalfament global”

“No podem continuar explotant el sud global i quedar-nos còmodament en una bombolla”

“Els científics ja han dit als polítics el que han de fer. Només els han d’escoltar”

“El jovent té la ment més oberta al problema del canvi climàtic”

Jove combativa pel clima
Jada Kennedy (2001) és una de les joves figures a Bèlgica del moviment ecologista Fridays For Future, que va popularitzar la noruega Greta Thumberg, Nascuda a Nova York, va anar a viure a Anvers i després a Brussel·les, on ara s’ha convertit en una activa defensora del clima fent campanya tant en un àmbit local com internacional. Té només 20 anys, però les idees molt clares quan es tracta de salvar el planeta.
No tinc grans expectatives en la cimera sobre el clima de Glasgow

El moviment Fridays for Future, que tothom identifica amb Greta Thumberg, ha aconseguit que les noves generacions siguin presents en els fòrums internacionals sobre el canvi climàtic. Jada Kennedy és una de les joves que alçarà la veu en la 26a Conferència Mundial del Clima, que va començar ahir a Glasgow.

Què et va portar als carrers per denunciar l’escalfament?
Quan tenia 12 anys la meva professora de geografia ens va dir a classe que la nostra generació no notaríem la crisi climàtica. No serà greu, va dir.
Llavors et vas informar.
Sí. Sempre n’havia estat conscient, però mai veig tenir el coratge d’actuar fins als 17 anys.
Com vas començar a fer activisme?
Primer vaig organitzar un grup local i després vaig passar a col·laborar en l’àmbit nacional. Ara també estic treballant internacionalment amb Fridays for Future.
Exactament, què fas?
Una mica de tot! Organitzo campanyes, logística i finançament. A més, intento que el moviment climàtic sigui inclusiu i interseccional.
Què reclamareu a Glasgow?
Que els activistes puguem ser a la taula. És el nostre futur. És la nostra generació la que haurà de viure amb les conseqüències més greus de la crisi climàtica. El sud global ja està rebent el pitjor impacte.
Espereu algun avenç positiu de la cimera?
No tinc grans expectatives, especialment perquè es va ajornar i la Covid-19 ha tingut molt d’impacte social i econòmic.
Els ciutadans també han de contribuir?
No els culpo que estiguin confusos sobre si el canvi climàtic és real o no perquè els polítics no diuen la veritat sobre l’escalfament global.
Quines accions concretes haurien de fer?
Com a moviment climàtic juvenil considerem que no hem d’aportar les solucions a l’emergència climàtica.
Per què no heu d’aportar solucions?
El més important és dir la veritat i que la gent estigui informada. Els científics ja han dit als polítics el que han de fer. Només els han d’escoltar.
Hi ha una escletxa generacional?
El jovent té la ment més oberta al problema del canvi climàtic o a altres qüestions com ara el sexisme o el racisme. El clima no només és un problema mediambiental, també és interseccional. Per exemple, les dades demostren que les dones pateixen més la crisi climàtica.
Notes una visió diferent en els països pobres?
La urgència és molt més present al sud global perquè ja estan afrontant les conseqüències. Als països occidentals tenim l’oportunitat d’actuar: tenim els recursos, podem prendre decisions i sortir al carrer. No podem continuar explotant el sud i quedar-nos còmodament en una bombolla.
Tems que la crisi energètica freni l’agenda verda?
Podria fer més difícils les negociacions. Però, si esperem a l’últim moment, la crisi ens costarà més diners i serà pitjor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.