Resiliència per a la transformació empresarial
La 32a Trobada Empresarial al Pirineu ha posat a debat, durant dos dies a la Seu d’Urgell, nombroses inquietuds i propostes d’empresaris, professionals i directius, que han superat la xifra de 600 inscrits, majoritàriament de Lleida i d’Andorra.
La Resiliència empresarial ha estat l’enunciat d’aquesta edició i, sobre aquesta qüestió, s’hi han projectat les mirades de 25 ponents, de les quals es poden extreure algunes idees clau:
• Cal compatibilitzar economia i ecologia. Això serà possible gràcies als nous models de producció i consum amb zero emissions i zero residus i a través d’avanços tecnològics molt esperançadors.
• El secret de l’activitat empresarial davant l’adversitat és la innovació en el model del negoci. Enmig de la crisi provocada per la pandèmia, moltes empreses van aconseguir reinventar-se i sortir reforçades. La col·laboració entre empreses aporta avantatges competitius i una diferenciació d’èxit en productes i serveis.
• El teletreball resulta molt positiu per a zones com el Pirineu. Cada vegada més, les persones tenen com a prioritat escollir on volen viure, independentment d’on estiguin ubicades les seus de les empreses.
També voldria destacar el resultat del Baròmetre Empresarial de la Trobada, és a dir, les opinions dels assistents sobre les preguntes que els vam formular en directe. Majoritàriament, l’empresariat preveu augmentar la seva facturació i crear llocs de treball l’any que ve. Encara més, gairebé un 60% considera que ha sortit enfortit de la pandèmia. No obstant això, també preveuen un increment de preus en els productes i serveis per l’encariment de les matèries primeres.
Vull subratllar també la percepció general que Catalunya ha perdut posicions econòmiques en l’última dècada. Sobre aquest punt, penso que hem d’estar animats per reivindicar a l’administració unes condicions més favorables per a la inversió i el desenvolupament de l’activitat empresarial. Estic convençut que decidirem millor, i avançarem de forma més eficient, si hi ha més complicitat entre acció política i activitat empresarial.
Davant l’horitzó amb clarobscurs que es va anar dibuixant al llarg de la Trobada, no tinc més resposta que la resiliència empresarial: aquella capacitat que hem demostrat històricament les organitzacions de saber-nos adaptar a cada moment, recuperar-nos i transformar les adversitats en oportunitats. De reaccionar als riscos sobrevinguts amb estratègies, a curt termini, per continuar avançant i, a llarg termini, per mirar el futur amb optimisme.
Aquest ha de ser, a parer meu, el nostre objectiu i el de les nostres empreses. No sols resistir als canvis, sinó liderar aquelles transformacions que ens permetin avançar-nos als reptes futurs.