Economia

La DOP Oli de l’Empordà

Oli de qualitat tot i la collita menor

Les inclemències del temps han provocat una reducció del 40 per cent de la collita

La temporada ventosa i la sequedat hi han influït

Figueres va lluir ahir un dels grans valors gastronòmics de la seva comarca, l’Oli de l’Empordà. La presentació de la collita d’aquest any, portada a terme ahir al migdia a la plaça de Catalunya de la capital alt-empordanesa, es va fer amb la presència dels productors de la Denominació d’Origen Protegit (DOP) Oli de l’Empordà i el seu president, Simon Casanovas, que va referir-se a l’anyada com una collita de “bona qualitat”. Tal com havia indicat a l’inici del període de collita, aquest any ha minvat. Però mentre que es parlava en aquell moment de més d’un 30%, Casanovas va admetre que ara ja es pot confirmar que és d’un 40%. “A sobre del que ha passat a la primavera amb la floració, la sequera de la tardor. Però, a més, aquest ha estat un any molt ventós i l’oliva ha vingut avançada.” Malgrat tot i que amb les ventades ha caigut força oliva que ja no s’aprofita, “el que hem recollit és de molt bona qualitat”. “Mentre no hi ha hagut humitat no hi ha hagut ni plagues ni malalties importants i l’oliva que hem collit era molt sana”, explicava Casanovas.

Van assistir a la presentació diversos cuiners del col·lectiu La Cuina del Vent, que participen en la promoció de l’Oli de l’Empordà. També hi van prendre part l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, i la regidora de Mercats i Festes, Ester Marcos. Els productors van oferir els seus productes a les persones que es van acostar a les parades que es van instal·lar a la plaça de Catalunya. Es podia tastar i adquirir l’oli nou directament dels productors de la DOP, que són Empordàlia, Masetplana, Trull Ylla, Serraferran, Mas Auró i Celler Cooperatiu d’Espolla.

El tast d’oli anava acompanyat amb bombons de pa amb oli, elaborats amb És Farina de Girona i oli verge extra de la DOP Oli de l’Empordà per membres del col·lectiu de Flequers Artesans de les Comarques Gironines. També es va poder tastar bombons de pa, vi i sucre; bombons de pa amb oli i sal; bombons de pa, sal i xocolata, i bombons de pa i olives. A més, es va poder veure l’obra de teatre Els Pànids i l’oli, un espectacle per a tots els públics amb titelles i actors còmics que explica en to humorístic l’origen del pa i com l’oli és un producte que combina amb el pa artesanal, i les seves virtuts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.