Societat

Els contactes estrets vacunats no hauran de fer ara quarantena

Salut es veu obligada a fer marxa enrere després de la directiva estatal i admet que li comporta “importants dubtes”

El TSJC hauria de dirimir avui les restriccions

Rectificació del Departament de Salut acordada ahir: les persones que estiguin vacunades amb pauta completa i que un contacte estret seu hagi donat positiu no hauran de fer quarantena. La previsió que se n’hagués de fer va ser anunciada fa uns dies pel departament català, però el Ministeri de Sanitat va modificar dimarts a la nit el seu protocol, aprovat l’1 de desembre i revisat recentment. Aquest establia la quarantena per a les persones vacunades que siguin contactes estrets amb variant òmicron davant les evidències que aquesta variant escapa substancialment a les vacunes.

Amb la modificació del protocol, però, s’eximeix els vacunats amb pauta completa de fer la quarantena i només se’ls demana “limitar les seves activitats a les essencials tot reduint al màxim les interaccions socials”.

Des del departament es critica que aquesta modificació difereix del criteri científic exposat per la mateixa comissió, i de l’opinió de l’Agència de Salut Pública i les recomanacions del Comitè Científic Assessor del departament, i que justament per això genera “importants dubtes sobre la seva aplicabilitat”. Salut critica, per exemple, el cas de les potencials persones contactes d’un positiu i que fan una activitat laboral amb una clara “interacció social” com ara sectors comercials, turístics, docents o d’atenció al públic. Tot i això, seguirà les recomanacions “per evitar més desconcert entre la ciutadania i els sanitaris”.

El TSJC ja ha rebut l’escrit del govern en relació amb les noves restriccions. D’aquest escrit es donarà trasllat a la fiscalia perquè presenti el seu informe i la resolució s’hauria de donar a conèixer avui.

Ajuts directes de 20 milions al sector de l’oci nocturn

Una de les principals restriccions que el govern vol implementar és el tancament de l’oci nocturn i la limitació d’aforaments en la restauració i el comerç. Això ha provocat una onada d’indignació en el sector i per calmar els ànims ahir el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, va anunciar un paquet de 20 milions en ajuts directes a l’oci nocturn, que és el més afectat. Torrent va afirmar que es tracta de la línia d’ajuts destinada al sector “més important” de les que s’han fet fins ara. El conseller va admetre que “les mesures anunciades són una mala notícia per al sector”, però va reblar que “no actuar potser seria més fàcil, però l’escenari empitjoraria enormement”. Segons ell, s’establirà un diàleg amb els representants de l’oci nocturn per acabar de perfilar les condicions dels ajuts”.

El departament sosté que ja s’han destinat 40 milions en ajuts específics al sector de l’oci nocturn, a banda dels 20 d’ara. Torrent va insistir que Catalunya és el territori de l’Estat espanyol que més ajuts directes ha donat als sectors afectats per les restriccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.