El salari mitjà a Espanya
Ja ho sé: una mitjana és aquesta estadística que diu que si vostè es menja dos pollastres i jo cap, cadascun de nosaltres se n’ha menjat un. Deixant de banda això, les mitjanes són molt útils per veure la tendència que adopta l’evolució dels paràmetres al llarg del temps. Dit això: com ha evolucionat a Espanya el salari mitjà al llarg dels últims anys?
I també ho sé: en el cas del salari mitjà, estan al mateix sac el salari d’un conseller delegat d’una multinacional i el d’una persona que està percebent el salari mínim pelat. Ara bé, prenent un nombre d’anys suficientment elevat, l’evolució d’aquesta xifra ens pot donar una idea bastant aproximada de com ha evolucionat el preu mitjà del treball. I més encara si aquesta comparació es fa tenint en compte la variació de preus, ja que indicarà com ha evolucionat el poder adquisitiu d’aquest salari mitjà.
El gràfic adjunt mostra l’evolució, entre l’any 2000 i el 2021, del salari anual mitjà a Espanya en euros de cada any (línia blava) i el salari anual mitjà en euros de l’any 2000 (línia vermella); és a dir, l’evolució del salari monetari i la del salari real en termes de poder adquisitiu.
Com deuen haver deduït observant el gràfic, hi ha poca cosa a comentar. El salari corrent ha experimentat al llarg d’aquests quasi vint-i-un anys un creixement espectacular, ja que ha passat dels 17.319 euros als 28.540. És veritat que el creixement no ha estat uniforme i que hi ha un esglaó entre el 2019 i el 2020, però el cert és que l’augment ha estat meteòric.
Una altra cosa molt diferent és el que ha succeït amb el salari en euros constants prenent com a referència l’any 2000. Mesurat en euros d’aquell any, el salari ha passat de 17.319 euros a 16.473. És més, durant aquests més de vint anys el salari no s’ha mogut de la franja 16.400-17.800 euros, tret d’un any: el 2009 el salari mitjà va assolir els 18.029 euros; de fet, és el major valor d’aquesta sèrie. (Com a curiositat, observeu la caiguda ininterrompuda del poder adquisitiu del salari mitjà durant la fase de l’“Espanya va bé”: 2001-2007).
Salari estancat.
Poder adquisitiu minvat.
Aquesta caiguda del poder adquisitiu dels salaris hauria de portar a fer una reflexió: la productivitat no ha augmentat prou per frenar la inflació, per la qual cosa s’ha produït la fagocitació dels increments salarials que s’han anat produint cada any per part dels augments de preus. I això és una de les pitjors coses que li poden passar a una economia.
Suposant que a Espanya els salaris són els que han de ser partint de la productivitat de l’economia espanyola, aquesta productivitat és totalment insuficient per mantenir el poder adquisitiu dels treballadors espanyols, la qual cosa es vincula amb un model productiu intensiu en factor treball, molt del qual subocupació, i amb una estructura del PIB sustentada en el baix valor. És a dir que aquesta pèrdua del poder adquisitiu del salari mitjà no és res més que una manifestació que l’economia espanyola té diversos problemes d’elevada gravetat.