Cellnex presenta el model Augmented TowerCo
El principal operador independent de torres de telecomunicacions a Europa mostra el seu potencial com a operador integral d’infraestructures
Cellnex Telecom participa un any més al Mobile World Congress, l’esdeveniment de referència per al sector de les telecomunicacions. En aquesta edició, l’operador líder europeu en infraestructures de telecomunicacions sense fil, amb presència en dotze països i un portfoli de més de 130.000 emplaçaments, presentarà el seu potencial com a operador integral d’infraestructures mitjançant el model que ha anomenat Augmented TowerCo.
L’objectiu del nou model Augmented TowerCo és el d’acompanyar els seus clients en el desenvolupament, desplegament, operació i manteniment de totes aquelles infraestructures i actius adjacents a les torres –inclòs l’equipament actiu– que siguin mutualitzables a partir d’un model de neutral host.
En base a aquest concepte, i després de consolidar-se com el principal operador independent de torres de telecomunicacions a Europa –des de la sortida a borsa el 2015–, Cellnex ha desenvolupat el model industrial que li permet dissenyar, desplegar i operar tota la cadena de valor de les infraestructures de connectivitat adjacents a les torres i alhora necessàries per al desplegament de noves tecnologies com la 5G o la internet de les coses.
Capacitat de transmissió. Entre aquests actius adjacents, destaquen els sistemes distribuïts d’antenes (DAS, per les sigles en anglès) i les Small Cells, claus per a la densificació de la xarxa; la fibra a la torre (FTTT) per ampliar la capacitat de transmissió de dades o els edge data centers i l’edge computing (computació a l’extrem de la xarxa), clau per assegurar les baixes latències (temps de resposta) necessàries per a aplicacions i processos crítics.
A més, amplia la gestió de la infraestructura passiva, en el cas de les torres, amb la de l’equipament actiu de transmissió de veu i dades –equipament ràdio i antenes–, com el model aplicat a Polònia per a l’operador mòbil Plus després de l’adquisició de Polkomtel Infrastruktura.
Tot això basat en el know-how i experiència de la companyia en els serveis end-to-end, com ara la gestió integral de la transmissió del senyal de ràdio i televisió a Espanya; o a les xarxes de comunicacions dedicades a cossos de seguretat i emergències (mission critical), i les xarxes privades per a la indústria (business critical).
Aquest model advoca, a més, per la neutralitat i la compartició d’aquests elements per als operadors mòbils que poden així reduir els costos d’operació i dirigir els esforços i els recursos a invertir en el desplegament de noves tecnologies i serveis per als clients finals.
‘Demos’ a l’estand. Per explicar aquest model, l’operadora permetrà als visitants que s’acostin al seu estand (Hall 4 4B150) endinsar-se virtualment en un emplaçament on podrà conèixer la rellevància i l’objectiu de cada element, així com veure exemples concrets, mitjançant l’aplicació mòbil 5G Ecosystem, del desplegament d’aquest tipus d’infraestructures i actius adjacents en diferents països a Europa. Aquesta visió es complementarà amb l’entrada a l’interior del Network Operation Center, el centre de control des del qual la companyia supervisa el funcionament correcte de totes les infraestructures i, per tant, garanteix el servei als seus clients.
Sostenibilitat. Un altre projecte destacat que la firma catalana presenta al MWC és el Zero Emissions Site (ZERS), un projecte dissenyat i desenvolupat per Cellnex al Mobility Lab que la companyia té al circuit Parcmotor de Castellolí, a la comarca de l’Anoia. El ZERS és un innovador emplaçament de telecomunicacions amb emissions zero que inclou panell solar, turbina eòlica, antenes 5G, enllaços en banda mil·limètrica (mmW), càmeres de vídeo, sensors mediambientals, edge computing i diverses tecnologies mòbils de connectivitat relacionades amb la mobilitat i la connectivitat amb els vehicles.
És un sistema autònom de generació, acumulació i gestió energètica orientat a emplaçaments de comunicacions mòbils sense accés a la xarxa elèctrica que, fins ara, es doten de grups electrògens. Aquest projecte uneix capacitats de generació energètica amb serveis de connectivitat i és especialment útil en zones rurals.
5G al món rural. Aquest tipus de tecnologia i emplaçament sostenible s’ha aplicat en projectes pilot 5G com el 5G LEAN, desenvolupat en una petita localitat de la província de Sòria, i està previst que s’utilitzi en el projecte 5G MED de mobilitat connectada viària i ferroviària que s’està desenvolupant en el marc del corredor 5G Mediterrani, al tram Figueres - Perpinyà.
Actualment, la companyia ja ha desplegat vuit nodes que estan funcionant amb aquesta tecnologia al Cellnex Mobility Lab i s’estan provant en torres de telecomunicacions.
El projecte ZERS està dissenyat per reduir costos de fabricació i instal·lació, amb l’objectiu de facilitar la distribució d’emplaçaments de comunicacions mòbils en zones rurals o semirurals, millorant la cobertura i donant accés a nous serveis de comunicacions a un percentatge més alt de la població i del territori.