Empreses

Honext es planteja una nova planta de taulells sostenibles

La firma fabrica taulells a partir dels residus de les papereres

El producte, pensat per a la construcció, també pot entrar en el sector del moble

Honext, que fabrica taulells amb un nou material creat a partir dels residus de la indústria paperera, té previst al tercer trimestre d’enguany prendre la decisió de construir una planta de 20.000 m² el 2023, i tenir-la operativa el 2024. Aquesta inversió suposarà que l’empresa escometi, a finals d’any, una ronda de finançament per assolir els 10 milions d’euros.

La nova planta representaria un salt respecte de la planta industrial que Honext té en funcionament a tocar de l’abocador de Vacarisses (Vallès Occidental), ara amb capacitat per produir 14.000 taulells anuals però que al tercer trimestre del 2022 assolirà el sostre de fabricar-ne 100.000.Aquests taulells es poden fer servir per construir parets i sostres, així com lleixes de mobiliari de decoració en espais corporatius i botigues.

Honext neix el 2011 com a conseqüència dels esforços en recerca fets al Departament d’Enginyeria Química de la UPC a Terrassa per desenvolupar un producte que obtingués alguna utilitat dels fangs primaris que genera la indústria paperera. Com explica Pol Merino, managing director de Honext, “es tracta d’un material creat al 100% amb residus i sense resines, que impacten en el medi ambient i la salut”. Així, a més de no afegir emissions de compostos volàtils a l’atmosfera, “se’n garanteix la reciclabilitat”. El sistema patentat per Honext, dins d’un circuit típic d’economia circular, fa passar el residu per un tractament bioquímic, al qual s’afegeixen els additius necessaris. El panell humit que en resulta s’introdueix tot seguir en un forn per a la fase d’assecatge. Respecte de la comparació amb la fusta, com afirma Merino, el nou material “té les mateixes propietats, però és més sostenible perquè s’aprofiten residus i no hi ha materials tòxics en la seva composició.” En aquest procés, la propietat intel·lectual del qual està protegit per una patent, s’han dissenyat equips molt crítics, que permeten treballar amb enzims. La sostenibilitat també s’ha d’expressar fabricant els taulells allà on es generi el residu, i per això l’estratègia de Honext és anar replicant plantes industrials a tocar de papereres, a Catalunya, Espanya i Europa.

Com diu Merino: “Cal que totes les fàbriques siguin iguals per anar comparant el seu rendiment i de mica en mica incorporar millores. Es tracta de comercialitzar en l’àmbit local per reduir l’impacte del transport i, al final de la seva vida útil, recuperar els taulells per reciclar-los dins d’un procés de logística inversa.”

Honext, que de fet opera en el mercat des de l’any passat, ja està comercialitzant el seu producte a Catalunya, Espanya, el Regne Unit, Benelux i Alemanya. Pol Merino posa l’accent en la importància que suposa assolir posicions al Regne Unit: “Cal tenir en compte que allà es prescriuen el 70% dels projectes mundials d’oficines i espais públics, i cada vegada hi ha més consciència de l’impacte ambiental dels materials que es fan servir en la construcció.” El producte de Honext està adreçat a la construcció, “on cada vegada es valora més la sostenibilitat”, però també pot donar joc en sectors com el del moble, on podria substituir l’aglomerat amb derivats de fusta, o el del packaging. Honext, per al seu creixement futur, té a favor el factor estratègic ja que, com preveu Pol Merino, “en un mercat cada cop més interessat en la sostenibilitat i en el qual les matèries primeres com la fusta s’estan encarint, aviat no hi haurà prou fusta certificada com a sostenible, una exigència molt estesa, que els proveïdors han de respectar si volen vendre”. Quant als preus amb què competeix Honext, Merino reconeix: “El nostre és un preu més alt, perquè el nostre producte ofereix una solució de sostenibilitat única al mercat, però tot i així no estem fora del mercat.” Per a Honext és primordial la tasca de prescripció que puguin oferir arquitectes i dissenyadors, així com constructors. L’empresa, que actualment té una plantilla amb una vintena de treballadors, té previst ampliar-la al llarg de l’any fins a arribar als trenta o quaranta. Així mateix, per a aquest 2022, el volum de negoci es podria situar una mica per sota del milió d’euros.

Al capdavant de la innovació

Honext ha estat inclosa en el club selecte de les empreses més disruptives de Catalunya, la Catalonia Exponential Leaders posada en marxa per ACCIÓ, que identifica setze empreses que s’alineen amb els objectius d’un desenvolupament sostenible i, alhora, fan una aportació diferencial, cosa que els permet aixecar un nou mercat. La seva singularitat és la que ha permès que Honext hagi obtingut 1,92 milions d’euros de l’ajut europeu SME Instrument-Fase II, amb el suport d’ACCIÓ. Amb aquesta suma, Honext ha pogut finançar la seva planta pilot de Vacarisses, una fàbrica sostenible, atès que fa servir com a font d’energia biogàs, i estabilitzar-ne la producció. De cara al nou projecte d’una planta de 20.000 m², Honext està avaluant la possibilitat de recórrer als fons Next Generation, que justament s’adrecen preferentment a projectes innovadors que tinguin molt a veure amb la sostenibilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.