Societat

ROBERT XIFRE

PENDONISTA DE LA SETMANA SANTA A GIRONA

“Tinc un rau-rau per la mort del bisbe”

Amb dos anys de retard, el penoner d’honor espera la processó amb “il·lusió i nerviosisme”, però també amb tristesa pel decés del bisbe Francesc

Robert Xifre, viceecònom del Bisbat de Girona, rebrà avui el penó de la Confraria de Jesús Crucificat de mans de Francesc Pèlach, que va ser penoner el 2019 en representació del seu oncle, monsenyor Enric Pèlach. No serà la primera vegada que el penó és custodiat a casa de Robert Xifre, ja que la seva dona, Mercè Sagrera, es va convertir el 2013 en la tercera dona que rebia aquest honor.

Després d’aquests dos anys de retard a causa de la pandèmia, espera aquest moment encara amb més il·lusió?
És clar. L’acte d’entrega del penó es viurà gairebé com una festa, a casa, que s’omplirà de família, amics i manaies. Però jo tindré un rau-rau per la mort del bisbe Francesc. Sortim d’una pandèmia i ensopego amb un fet que no m’esperava. Em pensava que podria venir a casa a fer-me costat, però haurem de passar sense ell. Però, després de dos anys d’espera, esperem poder sortir i fer el recorregut. Aquesta Setmana Santa la visc amb molta il·lusió i nerviosisme.
I vostè, per la seva vinculació amb el Bisbat de Girona, devia tenir un tracte amb el bisbe molt proper.
I tant! Era una persona molt humana i oberta. Era molt proper, no només amb mi, sinó amb tothom, i destil·lava molta humanitat. Ha estat dur viure la seva mort després d’haver-hi conviscut durant tretze anys i mig. Ja havia vingut a casa el 2013, quan la meva dona va ser la penonera, i no deixa de ser una persona que et dona suport durant els actes de Setmana Santa.
En què consistirà l’acte a casa seva?
Cap a quarts de nou, la confraria em farà entrega del penó, que quedarà penjat al balcó de casa fins divendres. Divendres Sant, dos escortes em vindran a buscar per anar fins a la capella de Sant Lluc, on es guarda el penó durant l’any, i cap a les nou del vespre ja serem a dalt de les escales de la catedral per iniciar la processó. La meva tasca és dur el penó durant tot el recorregut, amb els meus companys al costat.
Quina feina ha fet al Bisbat de Girona?
N’he estat l’ecònom, que és la persona que administra la comptabilitat. L’any passat vaig demanar el relleu i van nomenar Pere Pórtulas com a nou ecònom. Encara estem fent el traspàs de papers, i per això m’han donat el títol de viceecònom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.