Economia

Les agències veuen un estiu de recuperació dels viatges

Acave alerta, però, que es tracta d’una “bombolla” perquè el context econòmic no justifica el volum de reserves

Les Illes, les Canàries i els Estats Units són les destinacions més escollides

L’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (Acave) ha presentat aquesta setmana les previsions del sector per a la campanya d’estiu. De les 450 agències a escala estatal enquestades per l’entitat, un 60% auguren un estiu de “total recuperació de l’activitat”, i preveuen igualar o superar el volum de reserves que es van fer el 2019, l’any previ a la pandèmia. Acave assegura que les previsions d’enguany són “molt positives” i “inesperades”, ja que l’onada d’òmicron va suposar un “toc d’alerta” i va fer témer que frenaria la demanda. Malgrat això, el president de l’associació, Jordi Martí, va alertar que “es tracta d’una bombolla”, perquè “no hi ha cap explicació econòmica que doni suport al volum de reserves”. Les previsions d’Acave, com s’han manifestat altres sectors vinculats al turisme, també recullen la falta de personal. En aquest sentit, els resultats presentats assenyalen que un 38% de les agències enquestades estan tenint problemes per trobar nous professionals. Això no obstant, la “normalització” de l’activitat que el sector està vivint ha permès que la majoria de les agències hagin sortit definitivament de l’ERTO o el mecanisme RED: més d’un 80% han recuperat la plantilla, mentre que el 20% tindrien encara algun treballador afectat. Acave calcula que actualment hi hauria un 6% dels professionals del sector perjudicats per un ERTO, un precentatge que equivaldria a uns 3.700 treballadors.

Pel que fa al sector emissor, Acave afirma que el 24% de les agències preveuen tancar la temporada d’estiu amb les mateixes reserves i facturació que el 2019, mentre que un 33% esperen superar aquestes xifres. Una vegada més, els resultats mostren que les Illes Balears o les Canàries són les destinacions estatals més escollides entre els viatgers de l’Estat. A escala internacional, la principal aposta d’enguany són els Estats Units, a causa, principalment, de la reobertura de les fronteres del país nord-americà. Països del Pròxim Orient i les costes, illes i capitals europees també estan entre les primeres opcions. Quant al sector receptor, entorn del 50% de les agències reafirmen la previsió d’igualar o superar les xifres prepandèmia, mentre que un 23% esperen situar la facturació entre un 5% i un 15% per sota de la del 2019, i un 29% asseguren que tancaran l’estiu més d’un 16% per sota. Per països, els principals viatgers vindran de França, Alemanya, el Regne Unit i el Benelux.

Efectes de la inflació

Malgrat les xifres que auguren una recuperació del sector, les previsions d’Acave alerten que factors com la inflació o la guerra a Ucraïna estan començant a alentir el ritme de les reserves, fet que es podria traduir en un increment de contractacions d’última hora.

El 47% de les agències emissores de viatgers indiquen que sí que han notat l’impacte de la guerra a Ucraïna, mentre que només un 35% asseguren haver notat una davallada de les reserves a causa de la inflació. Pel que fa al mercat receptor, gairebé el 50% de les agències enquestades afirmen haverresultat afectades pel conflicte. En aquest sentit, Acave destaca com a principal conseqüència la pèrdua del flux de turisme rus, un mercat “molt important” que ara ha buscat altres destinacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.