Empreses

La via nanotecnològica contra el càncer

Nanoligent desenvolupa tractaments contra vint tipus de malalties oncològiques metastàtiques basats en la manipulació de la matèria a escala d’àtoms i molècules

Ha aprovat una ampliació de capital per 1,5 milions d’euros

La nanotecnologia, la manipulació de la matèria a l’escala d’àtoms i molècules, ja fa uns quants anys que revoluciona molts camps de l’exploració científica, i l’oncologia no podia ser menys que altres àmbits de recerca. Nanoligent és una spin-off de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau que s’ha especialitzat en el desenvolupament contra el càncer basat en nanotecnologia.

Nanoligent desenvolupa fàrmacs per tractar més de vint tipus de càncer metastàtic, en una línia de recerca basada a eliminar cèl·lules canceroses que sobreexpressen el receptor CXCR4, un biomarcador que es distingeix per ser resistent a les teràpies habituals. Hom considera que aquest receptor té un paper important en el desenvolupament de la metàstasi. Nanoligent treballa en una nova plataforma nanotecnològica pionera que de fet conjumina l’enginyeria de proteïnes i la nanobiotecnologia per atacar les fases metastàtiques de diversos tipus de tumors, amb l’objectiu de superar les limitacions dels tractaments actuals, que es basen en combinats de drogues citotòxiques amb anticossos.

Més precisió.

Montserrat Cano, CEO de Nanoligent, explica: “La nostra aportació és que amb la plataforma nanotecnològica podem confegir proteïnes més petites que anticossos i dirigir-les amb precisió a l’interior de les cèl·lules tumorals i dipositar-hi la càrrega desitjada per eliminar-les. Són capaces de fer aquesta internalització, cosa que contribueix a reduir la toxicitat sistèmica.” Val a dir que altres grups de recerca han aconseguit acostar nanoconjugats de proteïnes i fàrmacs al tumor, però no tenen la propietat de distribució selectiva per endinsar-se a la cèl·lula i eliminar-la.

Nanoligent es troba ara mateix en “l’etapa de demostració que aquesta arquitectura de proteïnes és eficaç però amb un nivell de toxicitat tolerable”. Els anys 2023 i 2024 es dedicaran al desenvolupament de la fase preclínica, per iniciar a finals del 2024 la fase clínica en pacients, que en tres fases conclourà l’any 2027, data a partir de la qual ja es podria col·laborar amb empreses farmacèutiques, i estar disponible per als pacients a partir del 2028.

Fins ara, Nanoligent s’ha finançat amb 400.000 euros aportats per inversors locals i 950.000 euros aixecats en una ronda que es va cloure fa pocs mesos, i que va tenir de protagonistes Italian Angels for Growth (IAG), una de les xarxes d’àngels inversors d’Itàlia, i Avanteca Partners, una empresa suïssa de gestió d’actius. A més, hi ha oberta per captar finançament addicional la plataforma d’inversió en línia Doorway. Michele Marzola, un dels líders d’IAG, ha declarat: “Vam començar l’avaluació d’una possible inversió a Nanoligent fa un any, i des de llavors hem rebut respostes entusiastes d’experts del sector.” Per la seva banda, Michael Milor, d’Avanteca Partners, considera que “aquesta plataforma té el potencial de transformar la teràpia contra el càncer”.

Com avança Montserrat Cano, el procés de musculació financera de Nanoligent no s’atura aquí: “Hem aprovat una ampliació d’1,5 milions d’euros més, dels quals ja n’hem compromès 500.000, i tenim entaulades negociacions per materialitzar la resta aviat.”

Nanoligent es va fundar el 2017, “com a resultat de la col·laboració acadèmica entre el grup de biotecnologia i medicina de la UAB, que ha aportat l’essencial coneixement biotecnològic de disseny del producte, i el grup d’oncogènesi i fàrmacs antitumorals de l’Institut d’Investigació Biomèdica Sant Pau de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, que presta la seva experiència en tests in vivo i in vitro”, recorda Montserrat Cano, que remarca l’impuls de l’emprenedor Manuel Rodríguez Mariscal, amb una reconeguda trajectòria en la inversió en projectes de biotecnologia, perquè la recerca es materialitzés en un projecte empresarial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.