Gran angular

Mascotes, també en el focus de la innovació

Benestar i salut són l’eix de les noves oportunitats de negoci dirigides als membres més peluts de les famílies

Petgenetica indica la predisposició a malalties segons l’arbre genealògic
Kibus presenta el robot que cuina el menjar per al gos a temperatura ideal

Kibus va ser una de les sis start-ups guanyadores de l’edició d’enguany del programa Unleashed, l’acceleradora de Purina, marca que identifica la divisió d’aliments per a mascotes de Nestlé. L’empresa emergent ha ideat un robot de cuina que prepara la quantitat exacta de menjar que necessita el gos i a més ho fa a temperatura òptima. Kibus comercialitza també les bosses de menjar deshidratat, amb els ingredients idonis per a la mascota. Només cal posar aigua en el robot i introduir-hi el menjar perquè el cuini i el tingui a punt per a l’hora que se l’ha programat. Kibus també ofereix una aplicació mòbil a través de la qual es té el control de la nutrició de la mascota: programació d’àpats, històric de les menges i informació en temps real.

“Utilitzem ingredients cent per cent naturals, sense additius ni conservants”, explica Albert Icart, ànima de Kibus, juntament amb Albert Homs i Marta Arisa, tres joves emprenedors d’Igualada. Icart prové d’una família empresària dedicada a produir pinsos per a animals. “Vaig veure que hi havia un canvi de percepció quant a les mascotes, que cada vegada més se les considera un membre de la família i no tan sols un animal de companyia, i vaig pensar que calien noves solucions per a una alimentació menys processada, més natural”, explica Icart.

Van començar a desenvolupar el projecte a finals del 2018, ajudats per una enginyeria de Terrassa, experta en desenvolupament de producte. Van treure fins a tres versions diferents del robot de cuina, fins que el juliol del 2021 van presentar el definitiu: un model estilitzat que permet alimentar un gos gran durant una setmana i un de petit, fins a tres setmanes, a base d’aliment deshidratat que inclou carn, verdures i fruites. “Quan es posa dins del robot i es rehidrata, el menjar resultant sembla un risotto”, comenta Icart, que detalla que l’amo de la mascota “pot programar la quantitat i el nombre de menges diàries que vol donar al seu gos a través de l’aplicació”. El dipòsit d’aigua del robot de cuina admet fins a cinc litres.

Any rècord.

Catalunya va registrar l’any passat un nou rècord d’inscripcions d’animals de companyia, amb l’arribada a la xifra de 123.591, un 17,51% més que l’any anterior, segons l’Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia (AIAC), gestionat pel Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya. L’AIAC té la base de dades més extensa del país, amb un total d’1,5 milions d’animals inscrits. Tot i això, i malgrat que la llei de protecció dels animals de companyia estableix l’obligatorietat de la identificació de les mascotes en el cas que siguin gossos, gats i fures, no tothom les inscriu i, per tant, són moltes més de les comptabilitzades en la llista de l’AIAC.

A l’Estat espanyol, afegint-hi les xifres de Catalunya, es calcula que hi ha un total de 29 milions de mascotes i la xifra es dispara si es comptabilitza el total d’animals de companyia a la UE: 110 milions de gats, 90 milions de gossos i 106 milions més entre aus, petits mamífers, peixos i rèptils. En definitiva, un total de 88 milions de llars europees –al voltant de 202,4 milions de persones– tenen animals de companyia.

Indústria forta.

I al voltant de les mascotes es desenvolupa tota una indústria amb vendes anuals de gran volum. En productes alimentaris, per exemple, es van situar el 2020 en 21.800 milions d’euros a la UE, un 2,8% més que l’any anterior. A aquesta xifra, s’hi han de sumar les vendes realitzades en serveis i productes relacionats, que van assolir els 21.200 milions d’euros.

A l’Estat espanyol, aquesta indústria va facturar el 2020 un total de 1.357 milions d’euros, que va suposar un increment del 5,6% respecte al 2019, segons dades de l’Associació Nacional de Fabricants d’Aliments per a Animals de Companyia (Anfaac), que concentra el 90% d’aquest sector empresarial de l’Estat.

Mentre que a les llars de la Unió Europea dominen els gats, a l’Estat espanyol els gossos van liderar el rànquing de mascotes el 2021, amb un total de 9.313.000; seguits pels gats, amb 5.859.000 exemplars. Aquest pot ser el motiu pel qual moltes de les innovacions sorgides a casa nostra consideren el gos com a prioritari. Així ho entén Toni Cambredó, fundador de l’empresa Direct2pet, creadora de Petgenetica, el test d’ADN per a gossos que informa des de l’arbre genealògic de l’animal fins a la predisposició a desenvolupar malalties hereditàries segons la seva raça o l’encreuament de races, o bé les tendències del seu temperament.

El test d’ADN es realitza a partir d’una mostra de saliva de l’animal, que es pren amb un bastonet coronat per un cotó, similar al que es fa servir per realitzar el test d’antígens. “El client rep a casa seva la capsa amb tot el que necessita. Un cop té la mostra, ens l’envia i nosaltres li farem arribar un informe exhaustiu a través del correu electrònic, en un termini màxim de quatre setmanes”, explica Cambredó. Es pot triar entre tres tipus de test: l’informe de la raça, de la salut o el complet.

Petgenetica analitza més de 275 races fins a la tercera generació de l’animal i permet detectar més de 150 malalties hereditàries que poden afectar la salut de la mascota.

De tot i cada vegada més

Les mascotes tenen al voltant seu tot un món fet a mida. Des de bars i restaurants on és possible anar amb els animals, establiments que permeten l’entrada amb mascotes, platges i piscines on els gossos poden prendre banys, hotels on els animals de companyia són els clients prioritaris i on tot està enfocat al fet que tinguin una estada confortable, joies específiques que poden combinar amb les dels seus amos o tanatoris i urnes funeràries per recordar-los després del traspàs. Les empreses s’afanyen a aportar innovacions: Purina ha presentat sobres de menjar reciclables i una gamma de suplements alimentaris per a gossos i gats orientats a la salut de la pell i el pèl, el reforç del sistema immunitari o la mobilitat. En tèxtil, el Grupo Atenzza ha produït una roba intel·ligent que purifica l’aire que l’envolta, elimina olors... Tot un món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.