conflicte bèl·lic a l’est d’europa
El G7 demana Rússia que es retiri de la central de Zaporíjia
Els ministres mostren “profundament preocupats” per la “seriosa amenaça” que emana de l’ocupació russa de les instal·lacions
Els ministres d’Exteriors del club de nacions industrialitzades del G7 van exigir aquest dimarts a Rússia que retiri les seves forces de la central nuclear de Zaporíjia i d’altres plantes a Ucraïna i les retorni al control de les autoritats de Kíiv per a garantir un funcionament segur.
El G7 –integrat pels Estats Units, el Regne Unit, el Canadà, el Japó, França, Itàlia i Alemanya, que en aquests moments exerceix d’amfitriona– ha fet aquesta crida en un moment en què empitjoren les tensions entorn de la central nuclear més gran d’Europa.
“És la permanència del domini rus sobre la central nuclear la que posa en risc la regió,” han afirmat els ministres en un comunicat en el qual s’han declarat “profundament preocupats” per la “seriosa amenaça” que emana de l’ocupació russa de les instal·lacions.
Aquesta amenaça “eleva significativament el risc d’un accident o d’un incident nuclear i posa en perill a la població d’Ucraïna i dels estats veïns i a la comunitat internacional”, han asseverat.
Els ministres han agregat que el control rus impedeix a més que l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (OIEA) implementi mesures per a la supervisió de les activitats nuclears civils a Ucraïna.
En aquest sentit, els titulars d’Exteriors han manifestat el seu suport als esforços del director general de l’agència de l’ONU, Rafael Grossi, per a reforçar la seguretat nuclear al país en el marc del conflicte. “Subratllem la importància de fer possible l’enviament d’experts de l’OIEA a Zaporíjia per a aclarir les preocupacions sobre la seguretat i les garanties nuclears, així com les mesures a prendre sobre aquest tema”, han remarcat.
En una missió així caldria respectar en tot el seu abast la sobirania d’Ucraïna sobre el seu territori i les seves infraestructures, han assenyalat, sortint al pas de les crítiques del govern ucraïnès, que va bloquejar al juny una visita de l’OIEA, que, suposadament, “legitimaria” l’ocupació russa.
“Els empleats de l’OIEA han de tenir un accés segur i sense restriccions a totes les plantes nuclears a Ucraïna i poder contactar de manera directa i sense obstacles amb el personal ucraïnès responsable del seu funcionament,” han reblat.
Després de diversos atacs contra la central de Zaporíjia a la fi de la setmana passada, Kíiv i Moscou –que controla la central pràcticament des de l’inici de la invasió d’Ucraïna– s’han acusat mútuament de posar en risc la seguretat de la instal·lació.