Economia

unió europea

Brussel·les adverteix contra una carrera global d’ajudes públiques a la indústria

La Comissió Europea veu problemàtics els subsidis de Washington a la seva indústria per a fomentar noves tecnologies verdes

El vicepresident executiu de la Comissió Europea a càrrec de Comerç, Valdis Dombrovskis, ha advertit aquest dilluns dels perills d’una carrera global de subsidis públics per a una indústria més verda i competitiva i va alertar que la UE té “molt a perdre” en un món proteccionista, per la qual cosa va instar a buscar una altra manera de donar suport a aquesta transició.

En una compareixença davant la comissió de Comerç Internacional del Parlament Europeu, Dombrovskis ha insistit a “no oblidar el que converteix a Europa atractiva per a fer negocis i invertir”, que és “l’obertura, el benestar dels nostres ciutadans i treballadors, un entorn obert als negocis, la innovació, la competència justa i el mercat únic”.

“Obtenim la nostra força competitiva i política de ser un superpoder comercial. Podem aconseguir força econòmica i eficiència a través del comerç. Per contra, tancar-nos davant el món resultaria en una pèrdua de competitivitat, soscavaria els nostres esforços per a lluitar contra el canvi climàtic (...) i baixaria la resiliència de la nostra economia”, va assegurar el vicepresident de la Comissió.

Per això, ha apuntat, en resposta a la Llei de Reducció de la Inflació estatunidenca i les “creixents tendències proteccionistes”, la UE hauria de “continuar el seu diàleg amb els Estats Units” i plantejar mesures pròpies “de manera intel·ligent, no simplement copiant el que fan els Estats Units”.

“Un món més proteccionista és un en el qual nosaltres, com a gran poder comercial, perdem”, ha insistit.

Per això, ha reclamat una política de subsidis que pugui “incentivar el desenvolupament de tecnologies verdes i respectuoses pel clima” però no a costa de mercats funcionals i de la lliure competència, sinó “cooperant amb els EUA per a construir un mercat transatlàntic obert”.

En aquest sentit, la Comissió Europea veu problemàtics els subsidis de Washington a la seva indústria per a fomentar noves tecnologies verdes i presentarà la seva estratègia en resposta el pròxim 1 de febrer, amb la qual, ha dit Dombrovskis, es treballarà sobre els punts forts que ja té la UE i s’adaptarà el sistema actual “per a continuar sent competitiu en un món canviant”.

En qualsevol cas, la cooperació amb els Estats Units “requereix que tots dos tinguem les mateixes regles del joc” i Brussel·les, encara que satisfeta amb què els fabricants europeus de vehicles nets vagin a poder beneficiar-se dels crèdits de la nova norma estatunidenca, continua preocupada amb altres subsidis als vehicles nets o relacionats amb les matèries primeres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.