crisi migratòria
Desenes de morts en un nou naufragi a la Mediterrània
Almenys 59 persones, amb desenes d’infants, moren en un sinistre que podria superar el centenar de víctimes
El govern italià té retinguda la nau de Metges Sense Fronteres a prop del lloc dels fets
Pels volts de les cinc de la matinada de dissabte a diumenge, un pescador que feinejava a prop de la costa calabresa de Crotone, al sud d’Itàlia, va donar la veu d’alarma. Enmig de la foscor del mar en tempesta, va veure aparèixer trossos de fusta i cadàvers que les onades batien d’un costat a l’altre. Eren les restes de l’enèsim naufragi a les costes italianes. A bord d’una barcassa precària anaven prop de 250 persones, la majoria provinents de l’Iran, l’Afganistan i el Pakistan. Havien sortit de Smirne, a la Turquia occidental, i feia quatre dies que viatjaven amb el mar en males condicions.
A l’alba, van arribar a la platja calabresa de Steccato de Cutro més cadàvers i trossos d’embarcació, que s’havia partit per la meitat a una desena de metres de la costa a causa de la tempesta. Una vuitantena de nàufrags han sobreviscut; alguns estan ingressats a l’hospital i d’altres en un centre d’acollida. S’han localitzat una seixantena de cadàvers, entre els quals dones, criatures i un nadó de pocs mesos. Es calcula que el nombre de morts superarà el centenar, de què desenes són infants.
Els serveis d’emergència van dir que a la platja s’havien trobat “una escena apocalíptica” i l’alcalde de Cutro, Antonio Ceraso, va mostrar-se impressionat. “El mar continua portant cossos a la platja, dones i infants. És una cosa que ningú no voldria veure mai”, va dir Ceraso. La policia ha detingut un supervivent turc acusat de ser el traficant que conduïa l’embarcació.
El govern d’extrema dreta que és en el poder a Itàlia acaba d’aprovar un decret per impedir o dificultar els rescats al mar, que multa les ONG i les obliga a fer servir ports allunyats. La primera mesura ha estat contra la Geo Barents, la nau de Metges Sense Fronteres. Les autoritats tenen l’embarcació retinguda al port d’Augusta, a Sicília –no gaire lluny del naufragi de Crotone– i li han posat una multa de 10.000 euros. L’ONG considera els fets inacceptables i vol emprendre accions legals.
El govern defensa el “bloqueig naval”, terme bèl·lic aplicable només en cas de guerra per prohibir l’arribada de vaixells estrangers. La primera ministra, Giorgia Meloni, va lamentar les morts com marca el protocol, però va aprofitar per recordar la seva política migratòria, que s’oposa als rescats, i que redueix la migració a un fenomen de màfies.
Denúncia d’una ONG
Des de l’ONG italiana Emergency assenyalen que “el drama de Crotone és fruit de decisions polítiques que impedeixen vies d’accés segures i el salvament dels nàufrags”.
El govern de Meloni continuarà la croada contra les ONG, que impedeix els rescats, i hecatombes com les d’ahir a Crotone seran cada cop més freqüents. Tant si ens arribaran els cossos sense vida a la platja com si els engolirà el Mediterrani en silenci.