Opinió

La nova llei del canal ètic

La nova Llei 2/2023, de 20 de febrer, reguladora de la protecció de les persones que informin sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció, que transposa la Directiva Comunitària 2019/1937 (Directiva de Whistleblowing), estableix a l’Estat espanyol un règim jurídic que garanteix la protecció efectiva de les persones que, mitjançant canals de denúncia, informin sobre infraccions del dret de la Unió Europea, o sobre infraccions penals o administratives greus o molt greus del dret espanyol.

En aquest sentit, una de les qüestions més rellevants que planteja aquesta nova llei és l’obligació per a les empreses i els grups empresarials del sector privat amb 50 o més treballadors d’implantar canals ètics o de denúncia a la seva organització. Aquelles empreses que ja disposin d’un canal ètic, l’hauran d’adaptar de tal manera que aquest i la normativa interna que el reguli s’adaptin a les exigències i requisits establerts a la llei.

Tot i que la norma estableix els canals ètics interns de les empreses com a mitjà preferent per a la denúncia d’infraccions, la llei regula la creació de canals externs de comunicacions als quals l’informant es podrà dirigir i fer comunicacions sobre infraccions de forma directa i, per tant, sense haver de presentar denúncia prèvia al canal ètic instaurat a l’empresa.

Aquests canals externs de denúncies estaran gestionats per l’Autoritat Independent de Protecció de l’Informant (AAI) o per les autoritats o òrgans competents de les comunitats autònomes, segons correspongui. Aquests òrgans públics, entre altres funcions, tindran la potestat de tramitar els procediments sancionadors resultants de la comissió de les infraccions previstes en la llei i imposar les corresponents sancions que aquesta preveu.

Un altre aspecte important que introdueix la llei, és l’obligació per part de l’òrgan d’administració de l’empresa de designar un responsable del sistema competent per a la gestió d’aquest canal ètic o de denúncies. El seu nomenament, s’haurà de comunicar formalment a l’AAI.

L’incompliment per part d’una persona jurídica de l’obligació d’implantar un canal ètic, o d’adaptar el ja existent als nous requisits i exigències de la llei, podrà comportar una sanció de fins a 1.000.000 d’euros. Finalment, la llei preveu que el termini màxim per a l’establiment dels canals ètics (o l’adaptació dels ja existents), en aquelles empreses o grups d’empreses amb més de 249 treballadors, és de tres mesos a partir de l’entrada en vigor de la llei, és a dir, el 13 de juny del 2023. Per a aquelles empreses o grups d’empreses amb entre 50 i 249 treballadors, el termini s’estén fins a l’1 de desembre del 2023.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.