economia
Ferrovial aconsegueix traslladar la seu tot i les pressions
Els accionistes retreuen al govern espanyol les seves “ingerències”
Enmig de crítiques per les pressions rebudes per part del govern espanyol per no marxar de Madrid, els accionistes de Ferrovial han aprovat el trasllat de la seva seu a Holanda. En una junta històrica i en una decisió que ha portat –i portarà molta més– cua, el president de la constructora, Rafael del Pino, ha defensat la seva proposta assegurant que no busca obtenir beneficis fiscals sinó impulsar la projecció internacional de la companyia. Com explica Efe, el titular del 20,4% de les accions de l’empresa ha assegurat que “Ferrovial no se’n va d’Espanya” perquè mantindrà “l’activitat, els llocs de treball, els projectes, el pla d’inversions i la cotització a les borses espanyoles” però ha deixat clar que el mercat nord-americà és ara prioritari i ha assegurat que per complir amb el seu objectiu de debutar al mercat nord-americà, la millor manera és tenir la seu i les accions a la borsa d’Holanda, una via que ja han fet servir altres companyies europees. Des d’Espanya, ha assegurat, aquest procés “no es fàcil ni immediat”.
“Més del 90% dels nostres inversors institucionals són entitats internacionals i el 75% del valor de la companyia prové d’actius d’Amèrica del Nord, és per això que el consell d’administració vol proposar la fusió amb la seva filial a Holanda”, ha exposat als accionistes.“El 40% de les vendes han estat a Estats Units i Canadà, el 24% a Polònia i el 15% a Espanya”, ha afegit com a justificació el conseller delegat de Ferrovial, Ignacio Madridejos.
El govern espanyol, que no ha amagat que no està d’acord amb els plans de Ferrovial, fa dies que recorda públicament que és possible que una companyia cotitzi als EUA mantenint la seu a l’Estat. De fet, en el torn de paraules, diversos accionistes han retret a l’executiu les seves “ingerències”. És el cas del secretari general de la Federació Mundial d’inversors, el belga Jean-Pierre Paelinck, que ha acusat Madrid de “violar el dret de propietat” dels accionistes de Ferrovial. En la mateixa línia, el president de l’associació eslovena Vzmd, Kristjan Verbic ha recordat que entre els principis fonamentals de la Unió Europea hi ha la llibertat d’establiment i que qui té poder de decisió en les companyies privades i cotitzades son els accionistes. Podem, en canvi, ha exigit avui al govern espanyol que sigui “més contundent” amb Ferrovial perquè “se’n va a un altre país per evitar pagar impostos” i hauria de retornar fins a l’“últim euro” públic rebut. “Això és riure’s a la cara dels espanyols, que amb els seus diners van donar ajudes a una empresa com aquesta durant la pandèmia, i ara en temps de bonança se’n va”, ha lamentat la ministra de Drets Socials, Ione Belarra.