Empreses

Anima Design entra en el disseny del sector mèdic als EUA

La firma barcelonina vol abastar els Estats Units des d’una filial a Miami

Un tret distintiu és la diversitat de sectors per què treballa la firma barcelonina

Anima Design, firma de disseny i desenvolupament de producte industrial, referma la seva vocació internacional amb l’obertura d’una filial a Miami (Florida, EUA), des de la qual es proposa aprofitar sobretot les oportunitats que es presenten en el creixent sector de l’atenció sanitària a la gent gran.

Els EUA són especialment atractius, com diu Diego Quiroga, CEO i fundador d’Anima Design, perquè tenen molt clar que “l’èxit del producte depèn en un grau molt alt del disseny” i, per això, no els importa arriscar contínuament en nous projectes. En conseqüència, “als EUA es paga millor el disseny”. Establir-se a Miami té un component estratègic clar: “Volem treballar en l’emergent sector de l’atenció sanitària per a gent gran, i a Miami hi trobem grans empreses del sector de la tecnologia mèdica com Stryker, Abbott i General Electric. En poques setmanes de presència a Miami, Anima Design ja ha captat tres clients. Val a dir que la firma, que forma part del Hub BCN Medicare, des de l’any de la pandèmia està fent una forta aposta pel sector mèdic “i ha assumit projectes complexos en camps com la gestió del plasma o la neurologia”.

Anima Design té un clar tarannà internacional, no debades té oficina a Shenzhen (Xina) i, de fet, un 70% del seu negoci es materialitza fora de l’Estat espanyol, amb incidència especial a Àsia (30%). La Xina ha estat molt important en l’enlairament de l’empresa al llarg dels anys, ja que el vincle amb Jinfeida, fabricant de marques d’eines com ara Casals, Bosch, Hitachi o Black+Decker, va permetre a Anima dissenyar productes per a aquestes firmes i obrir mercat a altres empreses a la Xina, on els dissenyadors barcelonins van arribar a generar el 70% de la seva facturació l’any 2004.

Una passejada pel showroom ens mostra una Anima Design diversa, que transita des de Volta, la primera moto elèctrica dissenyada i fabricada a l’Estat, fins al violí Karen Ultralight, imprès amb fibra de carboni en 3D, que acaba de rebre el Good Design Award als EUA. Productes per a clients com Grup Roca, Tefal, Almirall, Makita, Black+Decker, Vieta o Repsol, entre el centenar que hi ha en cartera. Això de no posar els ous al mateix cistell té una explicació: “Quan en un sector, com ara el de l’eina estacionària o electrònica de consum, ja has aconseguit treballar amb els seus actors principals, ha arribat el moment de canviar i provar sort en un camp com ara el de la salut.” I amb el propòsit d’assumir totes les fases del cicle del producte: “Fer l’estudi de mercat, el disseny, l’enginyeria, l’electrònica o el màrqueting.” Actualment, en un 60% dels productes actius, Anima s’encarrega del cicle complet. Fruit d’aquesta ambició va ser la creació d’una divisió de prototipatge, Protobox, que, com aclareix Quiroga, “estalvia als clients la molèstia de cercar motllistes, a més de treballar per a tercers”.

Un altre tret distintiu d’Anima és la seva capacitat per excel·lir en tecnologies d’avantguarda com el disseny computacional, que permet resoldre problemes de disseny a través de l’escriptura d’algoritmes. Un producte com el violí Karen Ultralight, que destaca per la seva lleugeresa, ergonomia i acústica, només podia ser fruit del disseny computacional. Com explica Diego Quiroga, “és fonamental invertir en tecnologia per retallar els terminis del desenvolupament del producte”: “En 3D, si proves un prototipus al matí, pots fer la iteració al migdia, i a la tarda, si molt convé, pots fer un altre prototipus.” A Anima també tenen molt clar que la intel·ligència artificial és una eina amb un potencial inimaginable. “La podem fer servir per crear models bàsics o per inspirar-nos per a coses més complexes. És una eina potent en què volem esdevenir experts en els pròxims anys.”

Sosteniblement.

Així mateix, Anima també ha assumit el compromís de dissenyar sosteniblement, que vol dir fabricar amb materials reciclables, però també evitar combinar materials diferents, com ara metall i plàstic, per facilitar el reciclatge quan el producte ha arribat al final de la seva vida útil i s’ha de desballestar. També es té en compte l’estalvi de materials, per evitar-ne el malbaratament.

Referents en mobilitat elèctrica

Amb el disseny de la nova bicicleta elèctrica plegable Geo de la firma Ossby, feta a partir d’una matriu de resines vegetals i fibres reciclades, Anima confirma que vol seguir sent un nom imprescindible en el disseny de vehicles elèctrics, tot recordant la fita de Volta, la primera moto elèctrica de l’Estat o Oohbike, una bicicleta sense radis a la roda davantera que el 2021 va ser triada bicicleta elèctrica de l’any. En aquests moments, després de dissenyar una moto elèctrica per a Peugeot, Anima està involucrada en diversos projectes de motos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.