Medi ambient

Medi ambient

Nedar per netejar el mar

Cinc nedadors de l’ONG Swim for Change arriben avui a la platja de Sant Miquel de Barcelona després d’haver nedat 500 quilòmetres des de Marsella

La iniciativa vol conscienciar la població del risc de pol·lució que tenen les burilles llançades al mar

Una burilla arriba a contaminar uns 500 litres d’aigua de mar

D

Cinc joves de l’associació Swim for Change arribaran aquesta tarda a la platja de Sant Miquel de Barcelona, al barri de la Barceloneta, després d’haver fet una travessa de més de 500 km nedant entre Marsella i Barcelona. Aquesta iniciativa esportiva s’ha portat a terme –expliquen els responsables de l’aventura dels cinc nedadors– per donar visibilitat a la campanya 0 burilles al mar i per sensibilitzar sobre la contaminació per burilles de cigarreta. La distància de 500 km encaixa amb el nombre de litres que es calcula que contamina una burilla quan va a parar al mar.

Els joves van sortir de Marsella el dissabte 3 de juny i arriben a la platja de Sant Miquel de Barcelona avui a la tarda, en què es farà un acte en què està previst que els esperin centenars de persones per celebrar un èxit esportiu sense precedents per a 0 burilles al mar. En el moment de la sortida, a Marsella el 3 de juny passat, es van recollir prop de 450.000 burilles en tres hores. Poc després, els cinc nedadors de l’associació Swim for Change, de 22 a 32 anys (Chloé Léger, Louise Pasquet, Matthieu Witvoet, Lucas Witvoet i Hadrien Jacomino), es van llançar al mar per fer 500 km nedant fins a Barcelona.

Durant més de deu dies, els nedadors han fet relleus dia i nit, en torns d’una hora i mitja de dia i una hora de nit, sovint en unes condicions difícils que els han obligat a modificar l’organització en la forma de nedar. A més, segons afegeixen les mateixes fonts, els joves han hagut d’afrontar tempestes, ones de gran alçària, meduses i també la baixada brusca de la temperatura de l’aigua.

Per poder proveir-los d’aliment i begudes, durant la travessa els ha acompanyat un veler que remolca una burilla gegant de 5 metres en què hi ha escrit: “Llença’m a les escombraries.” Avui, dia de la seva arribada, entraran per mar a Barcelona acompanyats al llarg de l’últim quilòmetre per una quinzena de nedadors locals.

Per donar la benvinguda als cinc nedadors, avui està previst un acte de benvinguda a la platja que té el suport de Barcelona Cicle de l’Aigua i un equip local de voluntaris. En paral·lel, per tal d’arribar als més joves sobre la necessitat de fer aquest i altres gestos ecològics i protegir la biodiversitat, s’han posat a disposició dels col·legis de la ciutat kits educatius. Els docents del col·legi Pau Casals-Gràcia de Barcelona i els seus alumnes han estat seguint el progrés de la travessia i avui seran a la platja per rebre els nedadors.

Deu anys per degradar-se

Barcelona és considerada una de les ciutats d’Europa més mobilitzades contra la contaminació per burilles i és per això que l’ONG i els nedadors l’han triat com a port d’arribada. Però, segons expliquen des de l’entitat, tot i la conscienciació, encara hi ha 2.720 tones de burilles de cigarretes que acaben cada any al terra a Catalunya i més de la meitat acaben al mar, on alliberen residus plàstics tòxics que poden trigar més de deu anys a descompondre’s. Entre aquests agents hi ha acetona, amoníac, naftalina, arsènic, metanol i fins i tot dissolvents industrials o productes radioactius.

2.720
tones de burilles
acaben cada any al terra, i d’aquestes, la meitat acaben anant a parar al mar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.