Ves-te’n de vacances tranquil
Observem molts tipus de lideratges a les empreses i, en arribar l’època de les vacances, els podem classificar en dos tipus: els que frustren a tothom i els que deleguen adequadament. Tots i totes pensen ser bons líders, però ara és quan es veu si han fet una bona tasca durant l’any. Perquè el bon líder se’n va de vacances tranquil.
Com a líder, és essencial reconèixer que si bé la pausa estiuenca sol ser un moment d’alegria per moltes persones, també pot augmentar l’estrès, l’angoixa i la càrrega de feina.
Et toca prendre alguna mesura, no només fomentant un equilibri saludable entre la vida laboral i la familiar, sinó també entenent que les vacances poden ser difícils per algunes persones, ja sigui per tensió econòmica o altres conflictes personals o familiars. I no sempre podràs suspendre l’activitat ni penjar el rètol de “Tancat per vacances”, però tothom necessita recarregar les piles per continuar rendint de forma sostenible.
Alguns líders pensen que aturar-se durant unes setmanes perjudica la productivitat i el treball de l’equip. Sorprenentment, pot ser exactament el contrari. El bon líder entén que fer una bona pausa és essencial per a la seva salut i pel desenvolupament dels companys. Si no pots prendre’t vacances perquè penses que res no funcionarà en la teva absència, hi ha alguna cosa que no estàs fent bé. Necessites confiar en l’equip i en la seva capacitat per prendre decisions. Si la teva tranquil·litat depèn d’una contínua supervisió i aprovació del treball, potser ets un bon gestor, com a molt, però no estàs fent bé la teva feina de líder.
Potser ets un d’ells.
Reconeix que el teu negoci no s’enfonsarà encara que no hi siguis durant algunes setmanes. Al contrari, es farà més competitiu a mesura que cada treballador tingui ocasió de descobrir nous potencials.
Quan vivia a Bèlgica i tenia responsabilitats globals en un gegant químic-farmacèutic, normalment deixava l’oficina durant 4 setmanes senceres, per tornar a la meva terra, entre La Selva i l’Empordà. A finals d’agost, de nou a Brussel·les, els membres del meu equip havien millorat les seves habilitats, provat noves estratègies i crescut en confiança.
Si planifiques les vacances de forma intel·ligent, tot són oportunitats: temps per relaxar-te i desconnectar, alhora que la teva gent creix i es desenvolupa, adquirint les seves pròpies habilitats de lideratge.
Renunciar a una mica de control pot fer por, però els beneficis són enormes. D’una banda, tu et mereixes un descans per carregar piles i els membres del teu equip mereixen un líder que cregui en els beneficis del temps lliure, donant-los permís per fer el mateix quan arribi el seu torn.
La clau perquè tot rutlli en la teva absència és una preparació conscient, entre les que vull destacar-ne la bona comunicació i la delegació efectiva. Delegar no significa simplement assignar tasques, i per descomptat, no aquelles que són més feixugues i menys agraïdes, sinó proporcionar part de la teva responsabilitat a algú altre per completar el treball.
Si has fet bé el teu paper, encara que estiguis de vacances, tothom sap què s’espera d’ells i cadascú ho assumeix amb naturalitat i compromís.
Això sí, la majoria reconeixem la teoria fins que arriba una petita crisi una setmana abans que comencin les vacances. Per tal que cap sorpresa de darrer minut trasbalsi els teus plans, et comparteixo alguns consells pràctics per una transició suau:
1. Canvia de mentalitat: Entén que fer vacances no només beneficia a la teva gent sinó que fa de l’empresa una destinació més atractiva al talent intel·ligent. Delegar bé és una part essencial del lideratge.
2. Comunica expectatives: No abandonis la teva gent i esperis que aprengui a nedar sense tu. Fes saber que tenen el teu suport durant la teva absència. Fixa paràmetres clars perquè entenguin les seves responsabilitats mentre ets fora i a qui poden contactar si necessiten assistència. Fes el mateix amb aquell client que pugui estar esperant contactar-te durant les vacances.
3. Pren-te unes vacances més llargues: Per molt boig que pugui semblar, és cert. Una setmana no és prou llarga perquè la pressió de la teva absència arribi a un punt en què calgui prendre decisions. Si vols que el teu equip millori i assumeixi responsabilitats, has d’haver marxat dues setmanes com a mínim, preferiblement tres. El teu equip necessita temps per adaptar-se a la teva absència. Si només te’n vas una setmana, ningú adaptarà el seu rol ni prendrà decisions sense dependre totalment de tu. Tothom esperarà la teva tornada.
4. Connecta després de les vacances: No marxis sense programar el retrobament a la tornada, tant a nivell individual com col·lectiu. Planifica reunions per compartir experiències i discutir decisions preses durant la teva absència. Saber que, quan tornis, tindran l’oportunitat de compartir les seves experiències i parlar de qualsevol decisió per la qual hagin estat lluitant, és essencial per construir confiança.
Si vols que el teu equip millori, has d’acceptar la seva autonomia i confiar en la seva capacitat per decidir. La majoria de les vegades, estaràs 100% còmode amb les decisions que prenguin mentre no hi ets. En aquells casos en que no hi estiguis, és molt poc probable que les conseqüències siguin irreparables per les dues o tres setmanes que hagis estat fora. És més, qualsevol sotrac pot ser una oportunitat de millora per tu i pel teu equip.
Poc a poc, seràs més lliure de centrar-te en qüestions estratègiques. Els teu equip es sentirà més còmode tractant els problemes pel seu compte i desenvoluparà el gust per assumir responsabilitats.
El resultat és un equip motivat, capaç i la tranquil·litat de saber que pots marxar un temps. No només recarregaràs energies, planificar-te bé t’ajudarà a superar la por de perdre el control i confiar en el potencial dels teus col·laboradors per assegurar un futur més sòlid i compromès per a l’empresa.
Sabràs que has fet una bona feina si te’n pots anar de vacances tranquil!