Cultura popular

La tercera revolució

Adrià Bauzó, músic i director artístic del festival Amb So de Cobla de Palamós, diu que hi ha hagut “tres grans revolucions en el món de la cobla”: la primera va ser l’ampliació de la cobla original, la de tres quartans –tres músics que tocaven quatre instruments: la tarota, el sac de gemecs, el flabiol i el tamborí– amb la incorporació de la tenora i el tible, propiciada per Pep Ventura cap al 1850. La segona revolució va ser la dels grans compositors com ara Garreta, Toldrà i Montsalvatge, que “van portar aquest so a les sales de concerts”. I la tercera revolució, segons Bauzó, és “l’època de les fusions”, amb pioners com ara la Dharma i Santi Arisa, però plasmada sobretot en el segle XXI en tota una sèrie de combinacions dels instruments de cobla amb grups de rock i de jazz, cantautors, discjòqueis, etc. És en el marc d’aquesta tercera revolució que, el 2017, va néixer Amb So de Cobla, un festival únic, tot i que també hereu de la feina feta per altres iniciatives no tan especialitzades com ara la Fira Mediterrània de Manresa i el FIMPT de Vilanova i la Geltrú.

Amb So de Cobla celebrarà l’estiu vinent la seva vuitena edició. “Hem de seguir perseverant per donar a conèixer el so de la cobla, que ve dels instruments tradicionals que la formen, aquest so únic que es pot fusionar amb qualsevol estil”, explica Bauzó. Pels escenaris del festival palamosí han passat músics de tot tipus, tant en produccions pròpies com en altres que ja existien al marge del festival: des de Roger Mas amb la Cobla Sant Jordi –“la gran pionera”– fins als experiments amb el saxofonista Llibert Fortuny, Za! & la TransMegaCobla, el rumbero Petitet, la fadista Névoa, el cantant menorquí Cris Juanico, la rapera valenciana JazzWoman i el pianista i compositor Albert Guinovart. Músics molt diferents que tenen una cosa en comú, diu Bauzó: “Tots han quedat sorpresos de la força que els instruments de la cobla han donat a les seves composicions. És un so realment viu i sense límits, que també hem posat en contacte amb la dansa contemporània i que es pot vincular a qualsevol disciplina artística.”

La Simfònica de Cobla i Corda
La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya, impulsada per Metalquimia, suma des del 2012 els instruments d’una cobla (La Principal de la Bisbal) i una simfònica (Jove Orquestra de les Comarques Gironines) per crear un so nou, sovint amb veus convidades: Beth, Miki Núñez, Manu Guix. etc.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.