Opinió

Tribuna oberta

Els desafiaments característics dels executius

“Anar a sessions de coaching o mentoring pot ser una eina valuosa per al directiu que busqui més benestar emocional"

El temps, aquesta entitat immutable i constant, sembla desaparèixer en instants que anomenem màgics. Són moments en què la urgència i l’angoixa es dilueixen, i tot flueix en una harmonia inesperada. Per als executius, aquests moments de suspensió de la realitat són tan rars com valuosos.

Els grans plans de futur, tant personals com a empresarials, ens mantenen ocupats i enfocats. Però hi ha moments en què el temps sembla tornar abruptament a la nostra consciència, i ens sentim aclaparats, amb la síndrome de burnout o la síndrome FOMO per posar-ne alguns exemples.

Necessitem vies d’escapament, estratègies per bregar amb el nostre dia a dia, per afrontar els propers dies. I això no només s’aplica a l’àmbit empresarial sinó també al personal. Un estudi recent del Grup Adecco per a perfils de Top-Management & Executive ha revelat una preocupant realitat a l’àmbit laboral espanyol on una gran proporció de directius espanyols ignora les mesures de prevenció en salut mental per a ell i per als seus equips.

L’estudi ha evidenciat una bretxa considerable entre la percepció dels directius sobre la salut mental i les pràctiques reals. Tot i que la meitat dels directius es considera mentalment saludable, un 36,94% admeten experimentar fluctuacions emocionals, especialment durant períodes d’alta càrrega de treball, un 3,10% reconeix l’empitjorament del seu estat mental després de la pandèmia per no citar l’ansietat que produeix viure en una contínua incertesa amb un obligat aprenentatge continu on moltes dels conceptes no els interioritzem al ritme que passa. L’auge de la intel·ligència artificial, la blockchain, IoT i com aquestes poden transformar el nostre negoci, no són ingredients fàcils de pair en un primer moment.

Què podem fer per enfrontar aquests desafiaments? Com podem trobar un equilibri entre la atrafegada vida professional i tenir pau a nivell personal? La resposta no és senzilla, però es pot arribar a l’equilibri.

Derrocar la creença que anar a teràpia no és només per a persones amb problemes mentals greus. Anar a sessions de coaching/mentoring pot ser una eina valuosa per al directiu que busqui més benestar emocional. En alguns casos, aquestes sessions poden ser conduïdes fins i tot per alts directius entenent perfectament la situació en què l’empresari pugui tenir. És possible acompanyar en els processos estratègics de l’empresa tenint en compte la intel·ligència emocional.

No sempre és fàcil obrir-se als altres sobre les nostres lluites internes, però sovint descobrim que els nostres col·legues estan passant per situacions semblants. La sensació de soledat de l’executiu pot ser alleujada per aquesta entesa. I no es tracta només de tenir una forta mentalitat empresarial, sinó de tenir una mentalitat equilibrada i conscient. Això vol dir ser conseqüent amb les nostres emocions i entendre com afecten el nostre comportament i decisions.

En darrer terme, trobar un equilibri entre la nostra vida professional i personal és vital per liderar una vida d’èxit i satisfacció. Sovint trobem que els nostres dies més atrafegats no ens deixen gaires records, com si el temps hagués passat sense deixar empremta i s’hagués perdut per sempre.

Treballar en el nostre benestar emocional i aprendre estratègies per recuperar el control del nostre temps i les nostres vides no és una assignatura que calgui aprovar a marxes forçades, hauria de ser una assignatura obligatòria. En última instància, la pel·lícula de la nostra vida es roda al nostre cap, i depèn de nosaltres fer-la una obra mestra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.