Medi ambient
Rafael Sardà
Investigador del CEAB-CSIC i membre del grup estatal d’experts assessors en els POEM
“La zona s’ha declarat potencial per a l’eòlica, no pas prioritària”
El científic, tot i compartir l’esperit d’aprofundir en la tecnologia i impactes, discrepa rotundament sobre la ubicació
Veu ombres en la tramitació i defensa que la prova pilot es faci en un lloc industrialitzat, com ara davant el litoral de Tarragona
Està en contra de l’eòlica marina?
No, no soc crític amb l’aposta ni hi estic en contra. Però sí que estic en contra de l’emplaçament davant de l’Empordà per qüestions de conservació de la biodiversitat i incompatibilitat amb una industrialització a la zona. El Plemcat de la Generalitat afavoreix desenvolupaments comercials i perjudica béns d’interès públic que altres normatives també demanen preservar.
Per què ho diu?
El segon cicle de planificació estatal, el POEM, es va presentar l’abril passat. I no pot ser que abans ja s’haguessin presentat propostes de parcs, si no se sabia cap a on anirien les coses. Fins i tot, el primer comercial ja va arribar abans de l’esborrany del POEM, i cinc més al darrere, fet que va forçar una moratòria. Com a membre del grup d’experts de planificació i ordenació del ministeri, vaig presentar 40 fulls d’al·legacions a la inclusió de la LEBA 2. Però la Generalitat va presentar també el Plemcat abans del POEM definitiu. I resulta que finalment tota aquesta àrea s’ha declarat potencial per a la conservació marina i potencial per a l’eòlica, en cap cas prioritària. Si finalment s’opta per conservar, l’eòlica marina en quedaria exclosa. I en aquest supòsit, tinc clar que estaria bé treballar pel parc nacional marí dels canyons de l’Empordà.
El veig crític.
Com a funcionari públic i membre del grup de treball, en el fons, és la meva obligació posar-ho sobre la taula. Però ja tenim sis projectes comercials, un d’estació experimental, i cap ha esperat a tenir clara la planificació marítima de l’àrea. Ho han fet malament i fora de normativa. És la meva opinió personal.
La conservació hauria de tenir prioritat davant l’expectativa de projectes?
Investigadors que portem 40 anys fent recerca veiem que allà, ambientalment, aquesta industrialització seria molt negativa, encara que comercialment sembli que surten els números. El Plemcat es va anunciar deu dies abans que es publiqués el POEM estatal, i sobre les tesis de l’avantprojecte o esborrany del 2021. La Generalitat ha fet les coses com quaranta anys enrere, malament. Ara han obert el procés d’estudi d’impacte ambiental, per a una prova pilot experimental, però seria millor en un altre lloc per qüestions de conservació i normatives.
No veu millor una prova pilot a escala que no pas un parc comercial? El canviaria de lloc?
Tinc plaques solars a casa des de fa mesos. Deu anys enrere no m’ho hauria pogut permetre i d’aquí a 10 anys segurament tindrem tecnologia molt més eficient en renovables. Veig bé que es facin proves pilots d’eòlica marina, però al litoral català tenim opcions en altres espais, més degradats, no tan vulnerables ambientalment i menys rics en biodiversitat com el litoral de l’Empordà. Espais amb infraestructures ja preparades, com ara l’espai de l’antiga plataforma Casablanca, davant de la costa de Tarragona. Ja no té activitat per a l’extracció de petroli però continua sense desmantellar els seus emissaris, que podrien facilitar línies de connexió amb subestacions elèctriques i el polígon petroquímic.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.