Política

guerra a gaza

Hamàs, Fatah i dotze grups més acorden fer un govern d’unitat nacional

Les catorze faccions palestines arriben a un acord a la Xina per fer front a l’agressió israeliana

Catorze faccions palestines, entre les quals les enfrontades Hamàs i Fatah, han signat un acord en la cimera de reconciliació que s’ha fet a la Xina, que inclou formar “un govern d’unitat nacional temporal” amb autoritat sobre tots els territoris palestins (Gaza, Cisjordània i Jerusalem Est), segons un comunicat emès per Hamàs aquest dilluns i recollit per Efe. El govern es formaria sota el consens de les catorze faccions palestines signants i la decisió del president, i es regiria per la Llei Bàsica Palestina, segons el text.

Així ho han acordat els grups, entre els quals hi ha també la Gihad Islàmica, el Front Popular per a l’Alliberament de Palestina (PFLP) i el Front Democràtic per a l’Alliberament de Palestina (DFLP). Les organitzacions demanen “unificar els esforços nacionals” per posar fi a la guerra de Gaza i l’agressió (israeliana).

El comunicat conjunt també es fa ressò del dictamen emès divendres pel Tribunal Internacional de Justícia (TIJ), que va criticar l’ocupació israeliana dels territoris palestins. “Les faccions palestines donen la benvinguda a l’opinió del Tribunal Internacional de Justícia (TIJ), que va confirmar la il·legalitat de la presència, ocupació i assentament” israelià a Cisjordània i Jerusalem aquest, recull el comunicat de Hamàs.

Els signants s’han compromès a mantenir la implementació d’aquests acords “per acabar amb la divisió” entre ells en un acord assolit gràcies a la mediació d’Egipte, Algèria, la Xina i Rússia. Entre els objectius comuns plantejats hi ha l’establiment d’un Estat palestí independent amb capital a Jerusalem d’acord amb les resolucions internacionals, especialment a la 181 i 2334.

Les faccions revindiquen també “el dret del poble palestí a resistir a l’ocupació” d’acord amb el dret internacional, les Nacions Unides i el dret a l’autodeterminació, així com a “resistir i frustrar” els intents israelians de desplaçar la població palestina. L’últim punt al qual fa al·lusió Hamàs és el compromís comú dels grups per mirar de posar fi al “bàrbar setge” de Gaza i Cisjordània, així com assegurar l’entrada d’ajuda humanitària i mèdica “sense restriccions ni condicions”.

Aquests acords constitueixen un nou intent de reconciliació entre les faccions, especialment entre la islamista Hamàs i la secular Fatah, enfrontades des de 2007. Llavors, Hamàs va fer fora Fatah de la Franja de Gaza després del fracàs d’un govern d’unitat nacional sorgit després que els islamistes triomfessin en les legislatives l’any anterior.

Des de la fractura, els últims anys hi ha hagut diversos intents de diàleg infructuosos entre Fatah, que controla l’Autoritat Nacional Palestina (ANP), Hamàs i altres grups com el Gihad Islàmic. A través de l’ANP, els seculars governen a Cisjordània, on el seu poder és cada vegada més limitat davant l’avenç de l’ocupació israeliana, que enguany s’ha annexionat més de 2.300 hectàrees de l’enclavament i ha batut tots els rècords.

A més, l’ANP i el president, Mahmud Abbas, són cada vegada més impopulars al territori, on se’ls acusa de nepotisme, autoritarisme i corrupció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.