Societat

Impossible abaixar el lloguer

El fre a debatre al Congrés els lloguers de temporada és el darrer escull polític dels partits a la limitació de preus

Junts argumenta que el límit no resol el dèficit d’habitatge públic, el PSOE s’hi posa de costat i els llogaters posen el crit al cel

El nou intent fallit de reformar la llei pels lloguers de temporada al Congrés dels Diputats ha tornat a posar en evidència, com han denunciant de forma insistent les entitats que treballen en la defensa del dret a l’habitatge, la falta de voluntat política dels partits majoritaris per afrontar una problemàtica agreujada per la pujada imparable dels preus i la falta de pisos. La manca de voluntat explicaria, com alerta Jaime Palomera, del Sindicat de Llogateres, que el lloguer de temporada i d’habitacions ja no s’inclogués en la primera llei d’habitatge estatal, aprovada el maig de l’any passat, i també que el Parlament de Catalunya no convalidés el decret per regular el lloguer de temporada del govern d’ERC, en aquest cas no només amb els vots en contra de Junts –que igual que ara no hauria de sorprendre perquè sempre s’ha mostrat contrari a fixar límit als preus del lloguer– sinó també amb l’abstenció del PSC. A més, moltes de les iniciatives que s’han impulsat a Catalunya per contenir els preus no s’han pogut aplicar o s’han aplicat poc perquè el Tribunal Constitucional les ha tombat.

Palomera recorda que va ser el PSOE qui no va voler incloure el lloguer de temporada en la llei de forma premeditada: “Se’ls va informar, amb dades, que si es deixaven els lloguers de temporada sense regular seria el forat legal que utilitzarien els fons inversors per vulnerar la llei. Van dir, en aquell moment (i parlo de fa més d’un any), que no es podia fer una llei tan estricta, que alguna sortida se’ls havia de deixar.”

Amb aquests antecedents costen d’entendre les declaracions de la ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez, que la setmana passada va dir que regularia els lloguers de temporada mitjançant un decret per via urgent. I més quan havia fet la mateixa promesa el juliol passat poc després que el Sindicat de Llogateres presentés, amb el suport de Sumar, Podem, ERC, Bildu i el BNG, la proposició de llei sobre lloguers de temporada que ara ha estat rebutjada. Palomera és taxatiu sobre el decret: “Sí, és perfectament possible fer un decret per via urgent, ja està escrit. Només cal tirar-lo endavant i deixar-se estar d’excuses, que hi ha molta gent patint.” El que lamenta l’activista de l’Institut de Recerca Urbana de Barcelona és que no s’hagi pogut ni debatre la proposició de llei presentada. “La llei que es volia debatre al Congrés parlava de posar fre als lloguers que permeten quadruplicar preus a la gent jove (i no tan jove), fer fora al cap d’uns mesos i fer pagar despeses immobiliàries. Això està empobrint la gent treballadora del país, i està destruint ciutats i pobles. I ho estan fent a través d’una fórmula legal que són els lloguers de temporada i habitacions.” Palomera precisa que el que van fer Junts, el PP, Vox i UPN va ser “impedir que pogués haver-hi debat”. “No és que no votessin a favor de la llei, és que van votar en contra que es pogués debatre i és especialment greu perquè la proposició partia de la ciutadania i concretament de les persones més afectades: les que viuen de lloguer o no poden accedir a una casa”, assenyala.

La diputada de Junts Marta Madrenas desvincula el fre al debat de Junts de la pressió que exerceixen sobre Pedro Sánchez perquè compleixi els acords d’investidura o d’haver elevat Salvador Illa a la presidència. “La llei d’habitatge ja va empitjorar la situació, com vàrem advertir, i l’intent de reformar-la d’ara ens dona la raó. A banda, la proposta limita a mig any els lloguers de temporada, eliminant qualsevol opció, per exemple, per als milers d’estudiants de tot l’Estat que els lloguen per cursos acadèmics; equipara habitació a habitatge, quan no hauria d’institucionalitzar-se aquesta precarietat, i facilita el sotsarrendament, entre d’altres.” Junts recorda que ja van advertir arran de l’aprovació de la llei que es vol reformar que “només generaria augment de preus”, i insta els governs del PSOE i el PSC a destinar solars i construir habitatge públic, l’única opció per contenir preus”. Junts alerta que el pla d’habitatge del 2009 de l’Estat s’ha aturat i ja no té ni pressupost i resulta impossible així augmentar el parc públic d’habitatges. Un parc públic que a l’Estat no arriba a l’1,5% i que a Europa, de mitjana, supera el 9%.

Al govern del PSOE ja li ha anat bé que Junts s’emportés els retrets pel fre al debat del lloguer, un debat del qual només Sumar fa bandera a l’executiu. Als socialistes els ha preocupat més de cara a la votació del sostre de despesa i els pressupostos, per això han reprès les converses amb Junts a Suïssa sobre els acords d’investidura.

I és que la llei d’habitatge és paper mullat a gairebé tot l’Estat, especialment perquè les limitacions dels preus per als contractes que no són de temporada només s’apliquen a Catalunya, única comunitat que ho ha demanat i que té la llei –no suspesa cautelarment– també al TC. Pel que fa a la resta, ni les governades pel PSOE no ho han demanat, fet que ja és prou indicatiu. A Catalunya, diu Palomera, “s’està aplicant de forma molt irregular precisament pels forats que té. Permet a la immobiliària decidir si s’acull a la llei o si l’esquiva” per exemple.

Mentre la regulació de lloguer no es clarifica, augmenten un 28% les hipoteques de compra subscrites (dades de juliol) perquè una part de la població s’hi embarca malgrat les condicions bancàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.