Economia

economia

La inflació, al nivell més baix dels últims tres anys i mig

La rebaixa del preu dels carburants i la moderació dels aliments permet consolidar la millora

Els preus segueixen pujant però amb menys intensitat, el que ha permès que la inflació caigués a l’Estat vuit dècimes al mes de setembre en comparació amb l’agost, situant l’IPC avançat en l’1,5%, mig punt per sota de l’objectiu marcat pel Banc Central Europeu i el valor més baix des del març del 2021, fa tres anys i mig. Les estadístiques detallades, per comunitats i per grups de productes, no se sabran fins a mitjans d’octubre, però l’INE ha indicat que la moderació de l’alça de preus, la quarta mensual consecutiva, ha estat possible gràcies “principalment” a la rebaixa dels preus dels carburants i també, tot i que “en menor mesura”, a la disminució dels aliments i l’electricitat. També apunta que els preus de l’oci i la cultura van baixar “amb major intensitat” que en el mateix període de l’any passat.

L’augment de preus del mes de setembre és la menor des de març del 2021, quan l’IPC va pujar un 1,3%. Des de llavors, impulsat per la guerra d’Ucraïna, va anar escalant fins arribar a enlairar-se gairebé un 11% a l’estiu del 2022. Aquest mes, confirmant el canvi de tendència també ha baixat la inflació subjacent, que no inclou els productes més volàtils com son els aliments i l’energia. Ho ha fet tres dècimes, fins el 2,4%, el nivell més baix des de gener del 2022.

Augment de les pensions

El ministre d’Economia, Comerç i Empresa, ha assegurat avui que les dades, sumades a les d’ocupació i salaris, demostren que “poc a poc es va recuperant poder adquisitiu”. A Catalunya, avui s’ha sabut que la pensió mitjana ha pujat un 5%, fins els 1.309 euros. La prestació per jubilació, que han rebut 1,18 milions de catalans, s’ha situat en els 1.477 euros, per sobre de la mitjana de l’Estat (1.446 euros), la pensió per incapacitat permanent ha pujat fins els 1.281 euros i la de viudetat fins als 914 euros.

L’INE també acaba de publicar les dades definitives del PIB, que confirmen que l’economia espanyola va créixer un 0,8% al segon trimestre en relació als primers tres mesos de l’any. La variació anual va ser del 3,1%, dues dècimes per sobre de les previsions de l’INE i sis dècimes més que al primer trimestre. El consum final de les llars va pujar un 1% i la de les administracions un 0,7%. Per sectors, només recula l’agricultura. Per contra, les activitats més dinàmiques van ser comerç i hostaleria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.