Política

Pròxim orient

Netanyahu adverteix l’Iran que el “braç d’Israel arriba a qualsevol lloc de l’Orient Mitjà”

El primer ministre israelià assegura que “no descansarà fins a portar els ostatges a casa” i diu que “està guanyant” una guerra amb l’Iran

Netanyahu volarà en les pròximes hores de Nova York a Israel després de l’atac a Beirut

El primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, ha dit aquest divendres davant l’Assemblea General de l’ONU que el seu país està guanyant una guerra amb l’Iran, que segons ell és qui dirigeix els atacs de la milícia xiïta Hezbol·là contra el nord d’Israel.

“Tinc un missatge per als tirans de Teheran: si ens ataquen, els atacarem. No hi ha lloc a l’Iran que el llarg braç d’Israel no pugui aconseguir, i això val per a tot Orient Mitjà”, ha expressat.

Israel no es conforma a ser “el carner que va al sacrifici. Els soldats d’Israel han retornat el cop amb increïble valor i un sacrifici heroic”, ha afegit. “I tinc un altre missatge per a l’Assemblea i el món fora d’aquí: Estem guanyant”, ha exclamat.

En aquest sentit, el, primer ministre israelià ha reivindicat que Hamàs “ha de desaparèixer” i ha carregat contra aquells països que defensen la causa palestina. “Als que diuen que Hamàs s’ha de quedar; imagineu-vos que s’hagués permès als nazis reconstruir Alemanya després del 1945”, ha assenyalat. “No busquem restablir Gaza, sinó desmilitaritzar-la i desradicalitzar-la per assegurar que aquesta sigui l’última vegada que hem de lluitar”, ha afegit.

De fet, el líder hebreu ha presentat l’Iran i Palestina, amb Hezbollah i Hamàs, i els seus principals socis a la regió –Síria, l’Iran i el Líban– com “una maledicció” i l’eix format per Israel i la resta de potències àrabs –amb l’Aràbia Saudita al capdavant– com “una benedicció” que treballa per la prosperitat de la zona. “La pau amb l’Aràbia Saudita convertiria l’Orient Pròxim en una gran potència i suposaria la reconciliació històrica entre àrabs i jueus; mentre Israel està compromesa a això, l’Iran i els seus socis no”, ha expressat.

Netanyahu ha decidit avançar el seu retorn a Israel després de fer-se públic l’atac a la seu central de Hezbol·là a Beirut.

En aquest sentit, el Pentàgon ha assegurat que no va ser informat amb anterioritat dels bombardejos israelians que han afectat els suburbis de Beirut en els quals almenys una persona va morir i al voltant de 50 van resultar ferides. “No rebem cap avís amb antelació”, ha indicat en una conferència de premsa la subportaveu del Pentàgon, Sabrina Singh, qui ha assegurat que els Estats Units no han estat implicats en aquesta operació israeliana.

Crítiques al Tribunal Internacional de Justícia

Aprofitant la seva intervenció, Netanyahu també ha criticat les sentències contra la seva figura i el país hebreu que ha fet el Tribunal Internacional de Justícia, dient que les acusacions sobre els atacs deliberats contra població civil són “falsos” i afirmant que l’exèrcit israelià fa “tot el possible” per minimitzar els danys civils.

En el mateix sentit, ha demanat al Consell de Seguretat de l’ONU que impulsi noves sancions contra l’Iran per assegurar que el país “mai aconsegueixi armes nuclears”.

Retornar els ostatges

Pel que fa als ostatges, el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, ha deixat clar davant l’Assemblea General de l’ONU que no pensa posar fi a la guerra a Gaza: “No descansarem fins a portar als ostatges restants a casa”, ha dit.

Netanyahu també ha assenyalat que no pensava venir a la setmana d’Alt Nivell, però que ha decidit fer-ho “després d’escoltar totes les mentides i calúmnies dirigides contra el meu país des d’aquest mateix podi, per a deixar les coses clares”, en referència a totes les crides que desenes de països han fet aquests dies perquè declari un alto el foc.

Netanyahu s’ha fet acompanyar per un grup de familiars d’ostatges, que l’han rebut amb una llarga ovació des de la tribuna de convidats i l’han aplaudit en nombroses ocasions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.