Eines

Set de solidaritat

Aigua del Montseny se suma a la primera marxa que Intermón Oxfam fa a l'Estat per recaptar fons per posar fi als problemes de pobresa a l'Àfrica i enceta una nova línia de responsabilitat social corporativa

La participació a la cursa es basa en la solidaritat entre els membres del grup

Aigua del Montseny, una empresa catalana d'origen familiar fundada el 1959, dedicada a l'embotellament d'aigua d'alta qualitat procedent del brollador de Sant Antoni (a Sant Esteve de Palautordera, a les comarques de Barcelona) fa aquest any una de les seves primeres accions en l'àmbit internacional en el camp de la responsabilitat social corporativa, un camp que la direcció de la firma explica que volen potenciar. Fins ara, la companyia havia col·laborat en projectes d'abast local. L'oportunitat d'anar més enllà li ha donat l'organització Intermón Oxfam, que organitza per primer cop a l'Estat espanyol el maig que ve l'Intermón Oxfam Trailwalker.

L'Intermón Oxfam Trailwalker és una històrica prova esportiva de caire benèfic que des del 1986 convoca aquesta organització no governamental. La prova consisteix a formar equips de quatre persones que plegades han de recórrer una distància de 100 quilòmetres. Segons explica Joan Miró, gerent d'Ailiseny -una de les empreses d'Aigua del Montseny- i responsable d'exportació del grup, els corredors fan aquesta cursa simbòlicament "en representació dels milers de dones i nens d'Etiòpia que han de fer centenars de quilòmetres cada dia per aconseguir aigua potable; per això es diu que correm nosaltres, perquè no hagin de córrer ells". Fins aquest any, la prova es feia en onze països: a la Xina, el Canadà, la Gran Bretanya, Nova Zelanda, Austràlia, Holanda, Bèlgica, Alemanya, Irlanda i França. Enguany s'hi suma l'Estat espanyol. Els corredors estatals tenen 36 hores per creuar a peu tres muntanyes que travessen diversos parcs naturals propers a les comarques de Barcelona -el del Montseny, el de Sant Llorenç del Munt i el de Montserrat.

Aigua del Montseny és la proveïdora oficial de la cursa i ha inscrit dos equips a la carrera. Un d'aquests està format per treballadors voluntaris de la mateixa companyia envasadora i un altre, per corredors amateurs. Els dos equips s'anomenem: H2O i Aigua del Montseny, respectivament.

CóRRER i recollir diners.

Els equips que hi participen, a més d'acabar la cursa, es comprometen a recaptar, cadascun, 1.500 euros que aniran destinats a executar programes de lluita contra la pobresa a l'Àfrica. L'aportació d'Aigua del Montseny, segons explica el mateix Joan Miró, no es limita només a l'aigua o als diners que puguin aportar als dos grups que hi participen sinó que han fet una donació econòmica addicional que no han precisat. Des que la cursa va començar la seva trajectòria a mitjan anys vuitanta ja ha aconseguit recollir uns setanta milions de dòlars, segons fonts de l'organització.

Pels vuit participants, als quals acompanyen dues persones més de reforç per a cada grup, "el premi consisteix a fer la prova". Asseguren que aquesta és "una experiència molt gratificant pel que fa a l'equip, ja que se centra en la solidaritat dels quatre components", atès que han de romandre junts durant tot el recorregut.

UNA NOVA LÍNIA.

La participació en aquest esdeveniment ha obert una nova porta a Aigua del Montseny, que avança que potenciarà tots els aspectes relacionats amb la responsabilitat social corporativa d'una manera molt diferent de com ho havien fet fins ara. "Fins que no se'ns va plantejar aquesta possibilitat funcionàvem una mica a batzegades; fent aportacions a diverses causes, sobretot més en l'àmbit del nostre entorn geogràfic", explica Joan Miró. A partir d'ara, però, manifesta: "Canviarem l'organització, la millorarem, i organitzarem una autèntica política de responsabilitat social corporativa". "Hem de fer-ho millor del que ho hem fet fins ara", conclou, i avança que possiblement moltes d'aquestes accions futures estaran vinculades al món de l'aigua.

En aquest sentit, assegura que un dels valors que marca el full de ruta de l'empresa i que els encoratja a fer un esforç en aquesta línia és el treball en equip. "Les coses no les pot fer una persona sola; el treball en equip és fonamental i hem de treballar per assolir una major conscienciació social. Hem de fer arribar el missatge a la societat que hi ha gent que ha tingut molta sort però que n'hi ha una altra que no ha tingut la sort o l'oportunitat que necessitava i a la qual cal ajudar", explica Miró. És aquest esperit de superació en equip, que impregna tota la prova convocada per Intermón, el que els fa estar "molt il·lusionats" amb la iniciativa, segons confessa el responsable d'exportació d'Aigua del Montseny.

En bona part també hi influeix el fet que el pare del fundador de la històrica companyia catalana d'embotellament d'aigua "fos soci del Centre Excursionista", una entitat que, com totes les de les seves característiques, propugna un acostament a la natura i promou els ideals de companyonia i del treball en equip. Resulta, a més a més, que aquest centre excursionista havia fet durant molts anys una ruta que començava a Santa Maria de Palautordera i acabava a Monistrol de Montserrat, molt semblant a la que faran els participants a la cursa d'Intermón Oxfam.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.