Eines

En primera línia de foc

La necessitat que tenen les empreses d'incrementar el nombre de clients i obrir nous mercats fa disparar el nombre d'anuncis de treball d'agents comercials. Molts desocupats es reciclen per trobar feina en el sector de la venda

El col·legi aspira que algun dia per exercir la professió sigui obligatori un certificat

Fabricant d'equips de pintura de Castella i Lleó necessita incorporar a la seva xarxa de vendes un agent comercial per tot Catalunya; empreses de productes italians de qualitat cerquen agents comercials per al sector horeca (hostaleria, restauració i cafeteries), botigues de gurmet, delicatessen i distribució mitjana… i així fins a 500 ofertes de feina cada mes rep el Col·legi Oficial d'Agents Comercials de Barcelona (COACB). En un mercat laboral amb poques opcions de sortides professionals, aquests anuncis signifiquen per a moltes persones, amb més o menys vocació per a la venda, la possibilitat de treballar com a agents comercials. Tant és així que en els dos primers mesos d'enguany, la col·legiació ha crescut un 64% respecte del mateix període del 2010, any que va tancar amb una reducció del 18% en el nombre de desocupats al COACB.

Són persones d'entre 18 i 45 anys la incorporació de les quals està rebaixant sensiblement la mitjana d'edat del col·legi, que experimentava una preocupant tendència a l'envelliment, segons explica el seu president, Enric Enrech. Amb la borsa de treball, però també amb altres serveis com ara els cursos de formació, l'assessorament i la protecció jurídica, el col·legi està seguint de ben a prop aquesta incorporació massiva de professionals perquè es faci d'acord amb els nous temps: “El nou agent comercial és un professional global que domina idiomes, controla les noves tecnologies i és un bon coneixedor del mercat, el producte i la competència, de manera que pot assessorar la seva empresa en aquests moments en què la venda és tan difícil”, segons explica el president del col·legi.

SEGON PLA.

Durant els anys de bonança, quan vendre era relativament fàcil, aquests professionals van passar a un discret segon pla. Enrech prefereix dir que van ser anys de “treballar en silenci”. I és precisament ara que el consum està molt estancat que els agents comercials han tornat a recuperar el protagonisme en les empreses, sobretot perquè són la clau per incrementar el nombre de clients i augmentar la facturació, ja sigui aquí o a l'exterior. Els equips directius de les empreses s'han vist obligats a obrir a corre-cuita nous mercats veient l'atonia dels habituals. En molts casos, les aventures exteriors de les empreses comencen contractant un agent comercial allà on es vol introduir el producte.

El Col·legi d'Agents Comercials, que des del seu naixement ha estat vinculat a les Cambres de Comerç –de fet, les seus dels deu col·legis existents a Catalunya es corresponen amb les localitats on hi ha Cambra–, sempre han tingut molt clar el caràcter global de la professió. Així, participa en missions comercials internacionals, en intercanvis de professionals en formació entre països i, en el marc de laInternational Union of Commercial Agents and Brokers lidera un projecte per a la constitució d'una xarxa de consolats per tot Europa. Aquesta xarxa facilita que els col·legiats s'introdueixin en els mercats exteriors, ja que suposa disposar d'un despatx en disset ciutats europees de forma gratuïta on es poden tancar acords comercials.

Més recentment el col·legi també ha posat en marxa una central de compravenda pensada per a les pimes que volen iniciar-se en la venda a l'exterior però que no disposen dels recursos suficients per crear una xarxa comercial. La central posa en contacte agents locals amb altres de tot el món que s'encarreguen de la representació del producte en el seu mercat.

FORMACIÓ.

El COACB disposa de l'Escola Superior de Vendes (Esven), que és un centre especialitzat en formació comercial i de màrqueting que expedeix titulacions en diferents àmbits. Des del grau superior en gestió comercial i de màrqueting en col·laboració amb la Generalitat, el títol oficial d'agent comercial, del ministeri o de la Universitat Oberta de Catalunya, fins a cursos de reciclatge, de formació bàsica per a emprenedors, etc. en col·laboració amb diverses institucions.

El col·legi aspira que algun dia per exercir la professió sigui obligatòria una certificació que sigui homologable a tota la Unió Europea, però Enric Enrech reconeix que hi ha molta resistència en l'administració.

AUTÒNOMS.

Amb les darreres altes al COACB, el cens de col·legiats s'ha situat entorn als 12.000 professionals, xifra que representa un 32% del total de l'Estat i aproximadament un 40% de tots els agents comercials en exercici en l'àmbit del col·legi: “Som poc associatius”, es lamenta el president. Malgrat que només una petita part dels agents treballen per a una empresa, la gran majoria, un 85%, són autònoms per a diverses empreses (multicartera) amb una part del sou fixa i una altra de variable en funció de les comissions per vendes.

L'agent comercial intervé en un 31% del PIB de Catalunya, segons un estudi de l'any 2006, i amb productes de tota mena i sectors des del comerç a la indústria i els serveis (el COACB té tipificats uns 44 àmbits d'actuació): “Tot és vendible”, postil·la Enrech. Sobre el futur de la professió, assegura que tot anirà bé pel col·lectiu i la societat si es dóna suport a la creació d'empresa i, en concret, d'indústria.

Aquells vells viatjants de comerç

Enric Enrech explica que la professió d'agent comercial dista molt d'aquella que van forjar els antics viatjants de comerç que, maletí en mà, van recórrer tot Catalunya. Eren altres temps, quan l'arribada del venedor i del seu catàleg de productes era sinònim d'expectació en molts nuclis rurals. Venia carregat de modernitat i de notícies de la capital, quan no existia la televisió.

El COACB es va crear el 1926 amb la llei de col·legis professionals, però ja existia una associació de viatjants de comerç prèvia que datava de principis del segle XX.

L'actuació dels agents comercials està regulada per la llei mercantil del 1977, que també estableix el sistema de protecció en cas del trencament de relació laboral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.