NT Sensors troba el punt de connexió amb l'empresa
La història d'NT Sensors està lligada a una conversa de sobretaula entre un pare, Josep Maria Cid, i la seva filla Cristina Cid. Ella, doctorand d'un dels grups de recerca de la URV, va compartir amb el seu progenitor el que estaven investigant i a ell, provinent del sector químic, se li va encendre la bombeta i va veure que aquella recerca tenia sortida en el mercat.
L'any 2008, Josep Maria Cid, ara director general d'NT Sensors, es va reunir amb el director del grup de recerca, Xavier Rius, i aviat van trobar el punt de connexió per crear una empresa i, d'aquesta manera, explotar comercialment la patent que havien registrat de nanotubs de carboni.
La firma, que es dedica a produir i desenvolupar sistemes de mesura i control de ions en mostres líquides, ha sabut donar més valor afegit al procés amb el desenvolupament d'un mètode molt senzill que permet a personal especialitzat fer anàlisis fora del laboratori, i amb aquest avanç, les aplicacions a diferents sectors es multipliquen.
NT Sensors, amb seu legal a la URV, té entre els seus socis fundadors, a més de Josep Maria i Cristina Cid, investigadors del grup de recerca. “Al principi va costar que els investigadors tinguessin l'agilitat d'adaptació per a la recerca aplicada a l'empresa, però ara ja ho hem aconseguit”, explica Josep Maria Cid.
En el poc temps de vida que té, la firma ja ven a mercats madurs com ara el Japó, el Canadà i els Estats Units.
Hyds posa a prova la recerca aplicada a la meteorologia
Hyds va néixer el 2006 impulsat pel grup de recerca aplicada en hidrometereologia (GRAHI) de la UPC i, com altres spin-off sorgides en l'àmbit universitari, va fer el salt quan va comprovar que la tecnologia que estava desenvolupant tenia una sortida en el mercat. En aquest cas, la tecnologia de Hyds permet fer prediccions meteorològiques acurades, especialment pel que fa al comportament de les pluges a curt termini, és a dir, en pronòstics de fins a sis hores. Massa poc marge? “Depèn, a un ajuntament pot ser-li molt útil tenir una predicció sobre un risc d'inundació una hora abans que aquesta es produeixi”, contesta Rafael Sánchez-Diezma, director d'aquesta firma.
Tot i que el sector públic és un dels clients preferents dels productes que ofereix Hyds, l'empresa també ha trobat una bona resposta en el sector privat. Un exemple en són els clubs esportius, com ara els camps de golf, on l'activitat es fa a l'aire lliure i una predicció ajustada sobre la durada i la intensitat d'una tempesta pot suposar un estalvi important.
Hyds, on actualment treballen quinze persones, és una bona mostra de les aplicacions de la recerca al mercat i, tot i que Sánchez-Diezma reconeix que encara hi ha molts doctorands per als quals crear una empresa no entra en els seus plans, també afirma que cada vegada n'hi ha més que, com ell, “veuen aquest pas com un salt molt atractiu”.
Enantia, nascuda amb l'impuls de tres científics
Enantia és una empresa dedicada a proveir tecnologia per a la biomedicina i busca la millor manera de sintetitzar les molècules d'on sortiran posteriorment medicaments. La firma es va crear l'any 2003 com una spin-off de la Universitat de Barcelona, gràcies a la iniciativa de tres professors i de Llorenç Rafecas, un professional aliè al món universitari que treballava a la indústria farmacèutica des de feia 24 anys.
Curiosament, abans de convertir-se en socis fundadors havien tingut una relació de client-proveïdor, ja que els professors feien, a més de docència, recerca per encàrrec per a empreses, entre les quals hi havia la de Rafecas. Així que a partir del coneixement general que havien anat recollint durant anys amb la síntesi química aplicable a molts processos, els tres investigadors i el professional extern van identificar que allò que feien tenia sortida empresarial amb viabilitat, i va néixer Enantia.
Ara bé, tots plegats van entendre que cadascú havia de mantenir el seu paper: l'actual director general es dedicaria a la gestió empresarial, que era el que faltava als científics, i ells continuarien aportant el coneixement químic però sense desvincular-se de la universitat. L'empresa, emplaçada al Parc Científic de la UB, s'ha autofinançat des del primer dia, i ha assolit una facturació de 4 milions. A més de continuar fent serveis de recerca, s'han cuidat de desenvolupar línies pròpies de recerca.
Van començar amb vuit persones, i avui ja en són 41, més de la meitat, doctorats.