La difícil supervivència de les empreses en concurs
El concurs de creditors és un procediment legal que té com a objectiu reconduir la situació d'insolvència d'una empresa. El concurs finalitza amb un conveni entre els creditors i l'empresa deutora. En aquest cas, l'acord entre les dues parts permet que els creditors recuperin la màxima proporció de crèdit possible i la companyia continuï operant. També pot finalitzar amb la liquidació quan l'empresa es tanca i el seu patrimoni és dividit entre els creditors. Darrerament, per tractar de salvar empreses i mantenir una part dels llocs de treball, hi ha casos en què es ven la unitat productiva, és a dir, aquell conjunt d'actius i el personal necessari per a la continuació del negoci, per part de la societat que l'adquireix. Fa pocs dies, el Refor (Registre d'Economistes Forenses del Consell General de Col·legis d'Economistes) feia públiques dades que posen de manifest que no és fàcil que una empresa sobrevisqui a un concurs. Així, només tres de cada cent empreses en concurs se salven. Possiblement aquest mal resultat explica que, en comparació amb d'altres països, poques empreses utilitzen el procés concursal. Tot i així, l'any 2012 varen entrar en concurs 8.726 empreses espanyoles i s'espera que el 2013 n'hi entrin unes 11.000.
Entre les causes que expliquen l'alta mortalitat de les empreses en concurs, es pot destacar que es retarda massa el moment de demanar el concurs. Per tant, els problemes tenen una solució més difícil, ja que l'empresa està sovint molt deteriorada. A d'altres països, com per exemple els Estats Units, les empreses sol·liciten el concurs quan estan a punt d'incomplir els primers compromisos de deute. Aquí, quan una empresa entra en concurs ja fa mesos, i fins i tot anys, que ha començat a tenir dificultats de tresoreria. D'altra banda, en alguns països hi ha més tradició de complir els compromisos adquirits. A Espanya, en la majoria de concursos, o bé no hi ha acord, o bé s'incompleixen els acords assolits. Un aspecte que també condiciona les possibilitats de supervivència de les empreses en concurs és que la llei té com a prioritat protegir els creditors i, en canvi, salvar l'empresa és secundari. En d'altres països la continuïtat de l'empresa és la prioritat que guia tot el procés concursal. Hi ha d'altres motius que expliquen l'aversió de moltes empreses a utilitzar la via concursal. D'una banda, la imatge de l'empresa es veu molt perjudicada, cosa que fa més difícil mantenir els ingressos i la possibilitat de seguir comptant amb la confiança de treballadors i clients. Un altre aspecte que fa molt costosa la via del concurs és la seva durada, que de mitjana es perllonga més enllà dels 35 mesos.
Tots aquests problemes poden aconsellar la revisió del marc legal vigent, sobretot perquè ajudi a augmentar el nombre d'empreses que sobreviuen a un concurs.