Opinió

El decret Pescanova

Dilluns passat va entrar en vigor el Reial Decret Llei 4/2014 de Mesures Urgents en Matèria de Refinançament i Reestructuració de Deute Empresarial, que modifica substancialment la llei concursal en aquestes qüestions. Amb aquesta norma es consolida una tendència ja introduïda amb les darreres modificacions de la llei concursal: que les empreses superin la situació d'insolvència abans d'haver de sol·licitar la declaració de concurs, deixant-se de banda la possibilitat de reconduir la companyia en el mateix concurs de creditors. Així doncs, l'objectiu d'aquesta norma no és altre que facilitar els acords preconcursals entre deutor i creditors i protegir-los davant els efectes de restitució o rescissió establerts a la llei concursal. Tot i que són moltes les mesures introduïdes pel Reial Decret Llei 4/2014, volem destacar les que considerem més rellevants i que més poden afavorir la subscripció d'acords de refinançament. La primera de totes és la prohibició i suspensió d'execucions singulars contra béns del deutor necessaris per a la continuïtat de l'activitat econòmica durant un període màxim de quatre mesos des de l'inici de les negociacions amb els creditors (es modifiquen doncs les condicions del famós article 5bis LC).

Tanmateix, els acords de refinançament (típicament col·lectius) podran subscriure's amb només uns pocs creditors sense que calgui obtenir l'aprovació de la resta del passiu, sempre que es millori la situació patrimonial de la companyia i no es perjudiqui greument els altres creditors. D'altra banda, la norma simplifica els requisits necessaris per a la protecció d'acords de refinançament col·lectius. Per exemple, ja no serà perceptiu l'informe d'expert independent designat pel Registre Mercantil sinó tan sols certificació d'un auditor de comptes, alhora que es redueixen els quòrums necessaris per a l'aprovació dels acords. Potser una de les novetats més interessants és la possibilitat dels creditors de convertir els seus crèdits en capital de la concursada. Amb aquesta mesura es poden fer desaparèixer importants passius de les companyies insolvents i alhora enfortir el seu capital. A més, el creditor que capitalitzi part del seu crèdit no tindrà la consideració de persona especialment relacionada amb la concursada per la part lliure del crèdit, qüestió que preocupava especialment la banca. És per aquesta mesura que el Reial Decret Llei 4/2014 es coneix com el decret Pescanova, ja que una de les possibles solucions a la crisi d'aquesta empresa és l'entrada en el capital social dels bancs creditors. En definitiva, la nova modificació de la llei concursal introdueix criteris que, efectivament, poden facilitar el refinançament d'empreses insolvents en situació preconcursal, considerant-se el concurs com una eina de liquidació ordenada si no s'ha pogut pactar la reestructuració amb els creditors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.