Empreses

SSG aspira a liderar d'aquí a cinc anys les ambulàncies portugueses

L'empresa de Lleida acaba d'adquirir la tercera firma lusitana del sector i té un pla de creixement accelerat mitjançant noves compres i via contractes.

Té les àrees de formació i desenvolupament tecnològic de tot l'hòlding
La firma pertany a un grup andalús que va entrar a Catalunya com a repte d'exigència

Servicios Socio Sanitarios Generales (SSG) vol liderar el mercat portuguès de transport sanitari en un horitzó relativament proper, “de tres a cinc anys”, explica Nicolás Almagro, director general. Una fita força ambiciosa per a l'empresa amb seu a Lleida, que tot just acaba d'adquirir la tercera firma lusitana del sector, Flor da Ría (67 vehicles i 100 treballadors), en la seva primera incursió internacional.

El fet és que s'han posat les piles i ja estudien noves compres possibles i ofertes en concursos públics a Portugal. Almagro assegura que el creixement exterior es presenta com la resposta empresarial a un mercat estatal força estable, que no creixerà en termes absoluts i en què l'única via per guanyar dimensió és arrabassar activitat a la competència. A més, les empreses del sector, després d'una primera fase de concentració, estan sortint de la seva comunitat autònoma d'origen per buscar mercat en altres territoris.

A SSG asseguren que fa anys que van passar aquesta pantalla. L'origen de l'empresa és a Andalusia. Fa uns vint anys, quan el sector estava molt atomitzat, un grup d'empresaris andalusos va decidir desenvolupar un projecte empresarial amb ambició per poder afrontar els canvis que s'intuïen en el sector. Aleshores es van prendre tres decisions: professionalitzar la direcció -les famílies propietàries van cedir la gestió a un equip directiu-, crear un departament de formació i preparar-se per fer el salt fora d'Andalusia. “Ens van exigir un salt qualitatiu i, en aquell moment, Catalunya era el territori que tenia els estàndards de qualitat i els paràmetres d'exigència més alts”, subratlla el director general de SSG. Així l'empresa es va traslladar el 2008 a Lleida, demarcació en la qual tenen dos contractes públics.

També són presents a Barcelona, Girona i Tarragona, però amb mútues privades: “Som l'única empresa del sector que estem a les quatre demarcacions catalanes”, remarca amb satisfacció Almagro. Aquesta presència podria millorar si guanyen algun dels cinc lots de serveis als quals es presenta SSG dels tretze que l'administració catalana ha convocat i la decisió dels quals se sabrà d'aquí a dos mesos. La firma aspira als serveis de Lleida, Tarragona i la Catalunya Central.

Cal pensar que actualment un 85% de la facturació són contractes públics -una vintena de contractes- i la resta, privats, principalment amb mútues o esdeveniments puntuals. El període de vigència dels contractes públics està entre els sis i deu anys, en funció de si hi ha pròrroga o no, i el 80% es renoven.

SSG és un dels tres grups líders del transport sanitari a Catalunya després d'Ambuiberica i TSC (Transport Sanitari de Catalunya). Té delegacions a les Balears, Castella-la Manxa, Madrid i Múrcia, una flota de 480 ambulàncies i 900 professionals. Els 44 milions que factura SSG representen el 46% del negoci total del grup del mateix nom, que manté la seu central de Sevilla, des d'on es coordina l'activitat de la resta d'empreses que en formen part: Ambulancias MP (27%), SSG Sevilla (14%), Digamar Servicios (8%) i CLM (5%), totes elles de transport sanitari no urgent. El grup SSG dóna feina a un total de 2.000 persones i té una flota de mil vehicles.

A la filial de Lleida, el grup manté els departaments de desenvolupament tecnològic i de formació. “Són dos factors crítics per diferenciar-nos de la resta de la competència i poder oferir preus ajustats als concursos”, afirma Nicolás Almagro. Cal pensar que els treballadors de les empreses de transport sanitari han deixat de ser mers conductors i han hagut de desenvolupar habilitats relacionades amb el tracte amb els usuaris, principalment malalts crònics, pacients en diàlisi i persones amb dificultats per desplaçar-se a la consulta del metge. “Cada pacient necessita un bon tracte adaptat a les seves necessitats i això s'aconsegueix amb formació. També és una eina important per a la correcta integració del transport sanitari en la cadena assistencial.

D'altra banda, la companyia destina l'1% de la seva facturació a recerca i desenvolupament. Gràcies a aquest compromís han desenvolupat una tecnologia pròpia que facilita l'organització de la feina i optimitza els recursos. Hermes, que és com s'anomena aquest desenvolupament informàtic, té en tot moment monitoritzat el pacient i redueix al mínim les equivocacions: “No poden cometre errors perquè el cost és massa elevat”, puntualitza Almagro.

D'altra banda, també té efectes positius en la transparència del servei, que és un requeriment cada vegada més insistent dels clients. A més, per a una empresa amb uns costos fixos elevats, l'eficiència redueix els costos i permet fer ofertes més competitives.

Facturació

44 M€

Treballadors

900

Any de fundació

2000

SSG ha adquirit el 75% de l'empresa Flor da Ría, que té la seu a Murtosa, una població ubicada al centre de Portugal. La intenció és augmentar la participació abans que acabi l'any assumint el deute que la companyia lusitana ha adquirit amb proveïdors.

De Barcelona al món

Per al procés d'obertura exterior, s'ha creat una firma a Barcelona. “Hi hem trobat l'acompanyament que necessitàvem. Portugal concentra tots els esforços, però el director general de SSG admet que l'experiència orientarà els futurs passos a l'exterior. El dilema està entre Europa, amb un model similar però menys marge de creixement, i els països emergents, que prometen més impuls però també més diferències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

SSG aspira a liderar en cinc anys les ambulàncies portugueses

Publicat a