Opinió

Nous escenaris per al capital de risc

La nova llei 22/2014, de 12 de novembre, per la qual es regulen les entitats de capital de risc, altres entitats d'inversió col·lectiva de tipus tancat i les societats gestores d'entitats d'inversió col·lectiva de tipus tancat, modifica l'escenari actual de les entitats de capital de risc. Ara es tracta essencialment d'apropar el capital de risc i la seva gestió a les petites i mitjanes empreses i de simplificar els processos per accedir a aquesta activitat.

Una de les motivacions de la nova llei és donar una via nova per accedir al finançament de petites i mitjanes empreses a través del seu apropament a les entitats de capital de risc; es vol aconseguir mitjançant la creació d'una nova figura jurídica, que són les entitats de capital de risc pime (ECR PIME), regulades per primera vegada en aquesta matèria, perquè les pimes accedeixin a finançament proveït per aquestes entitats, i disminueixi per tant la seva dependència respecte de les entitats de crèdit. Pel que fa a les ECR PIME, se'ls exigeix que inverteixin efectivament com a mínim un setanta per cent del seu patrimoni en instruments financers destinats per a petites i mitjanes empreses, com pot ser a través d'ampliacions de capital, préstecs participatius o accions en altres ECR PIME. Del nou escenari del capital de risc dissenyat per la nova llei, cal destacar la flexibilització també en el règim d'autoritzacions per actuar exigit a les entitats de capital de risc en general. En aquest sentit, amb l'anterior llei, per constituir aquestes societats era necessari sol·licitar, en primer lloc, l'autorització a la Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV) i, després, obtenir l'autorització del Ministeri d'Economia. Amb l'actual reforma, únicament serà necessària l'autorització de la CNMV, la qual cosa agilitarà sense cap mena de dubtes el procediment per poder constituir les societats de capital de risc així com les altres societats regulades en aquesta norma. Un altre dels punts a destacar d'aquesta nova normativa és el fet que les societats gestores hauran de disposar d'una estructura i organització que permetin garantir un bon control dels riscos, de la liquiditat i dels conflictes d'interès i, en particular, s'exigeix complir amb una política de remuneracions que eviti la presa de riscos excessius i que sigui compatible amb l'estratègia empresarial que segueixi l'entitat, en la línia de l'establiment de normes d'autocontrol que regeix la tendència normativa mercantilista. En aquest sentit, encara ens costa imaginar-nos les pimes allunyades de la dependència bancària, però al menys amb aquesta llei sembla que es posen les bases per poder tenir vies alternatives de finançament d'activitats productives, tal com ja s'ha iniciat, per exemple, amb els àngels inversors. Així doncs, si la banca veu que té una competència sòlida en el mercat del finançament, potser s'animarà a reactivar el crèdit, que prou falta que fa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.