Gran angular

El desbloqueig de la venda de vedella obre mercats al carni català

Després de 16 anys els Estats Units aixequen el vet al vaquí europeu i, a rebuf seu, d'altres països també s'obren a la importació

França, Portugal, Itàlia, Líbia i Algèria són ara els principals països compradors

A través d'un comunicat públic la Comissió Europea ha fet notòria la seva satisfacció per l'aixecament del vet que, des del mes de gener del 1998, mantenien els Estats Units sobre les importacions de carn de vedella europea. En la nota la Comissió celebrava el fet que “quedin restablertes les normals condicions de comerç” i disparava un dard enverinat contra la ultraproteccionista política nord-americana en posar en relleu que les mesures de defensa adoptades “van anar molt més enllà dels estàndards acordats per l'Organització Mundial per la Sanitat Animal”. El mercat americà, cinquè principal consumidor de carn, es va blindar per al boví procedent de la Unió Europea per causa de l'encefalopatia espongiforme bovina (BSE), el cas també conegut com “la malaltia de les vaques boges”, i durant setze anys ha estat impossible mantenir-hi relacions comercials.

Ara, sense cap episodi de BSE fresc en la memòria, la connexió atlàntica es desbloqueja i la carn irlandesa és la primera a recuperar l'accés al mercat nord-americà. Progressivament s'aniran acceptant les exportacions càrnies de la resta de països de la UE i, de manera paral·lela, la decisió dels Estats Units ha desencadenat un efecte dominó pel qual també s'obriran d'altres mercats que, a rebuf del nord-americà, van tancar les portes a la vedella europea.

Cas català.

La indústria càrnia és el pilar més robust del sector agroalimentari de Catalunya, amb uns ingressos d'explotació que superen els 4.000 milions d'euros, i unes vendes netes de més de 3.600 milions d'euros. Indubtablement és el sector porcí, amb un 75% sobre el total de la producció càrnia, el que dóna consistència i presència mundial a aquesta activitat industrial, però l'interrogant que es planteja ara és saber si l'aixecament de les restriccions a la carn de vedella pot representar una oportunitat per als ramaders, productors i empreses transformadores.

Josep Collado és el secretari general de la Federació Catalana d'Indústries de la Carn (Fecic) i considera que “el sector porcí i el vaquí tenen estructures molt diferents”. No obstant això, també manifesta: “En porcí ens hem convertit en uns especialistes i és indubtable que el camí que ha obert aquest sector és un referent a seguir.”

Qüestió d'imatge.

Collado descarta que d'un dia per l'altre els Estats Units esdevinguin un important comprador perquè “és cert que es tracta d'un dels principals mercats pel que fa a consumidors, però també és un dels primers productors mundials”. Però sí que troba positiva l'acceptació de vedella europea perquè la mesura “prestigia la carn” de la UE i pot ser un desencadenant per poder operar en d'altres mercats que fins ara eren inaccessibles. En aquest sentit destaca la Xina: “És una oportunitat perquè és i serà un gran consumidor de vaquí. Ja hi estem exportant molt de porc, però hem de pensar que és el primer productor de porcs al món i, en canvi, el país no és productor de vedella.”

Aquesta possibilitat de desembarcar en nous mercats també es fa extensible “a bona part dels països del sud-est asiàtic i de l'Orient Mitjà on, a més, s'hi dóna el factor afegit que són de culte musulmà i, per tant, han de consumir vedella perquè no accepten la carn de porc”. Per la Fecic no és preocupant el fet que Catalunya no tingui estructura per ser un important exportador de vedella perquè “els sectors creixen per la demanda. Si hi ha demanda ja trobarem ramaders que posin més vedells a les granges i escorxadors que augmentin els sacrificis”.

Santi Querol és el responsable del sector vacum de carn d'Unió de Pagesos i no es deixa endur per l'eufòria davant la possibilitat d'exportar als Estats Units: “Sempre que s'obre un nou mercat és positiu, però cal estar atents que no et donin ara un caramel per després donar-te una bufetada.” Querol avisa que “seria inadmissible que els Estats Units actuessin així com a estratègia, deixant entrar una mica de carn europea per després enviar cap a Europa carn hormonada de la seva”. Querol apunta: “El nostre gran mercat ha de ser el món àrab i el mercat rus. El tenim aquí al costat, no cal buscar destins tan llunyans.”

el detall

Les exportacions s'enfilen un 9,2%

Fonts del sindicat Unió de Pagesos revelen, a partir de dades de l'Observatori del Boví de Llet i de Carn de Catalunya, que l'exportació catalana de boví de carn l'any 2013 (les dades del 2014 no estan analitzades) va representar un valor total de 123,9 milions d'euros. Desgranant aquesta comptabilitat general s'observa que 70 milions deriven de vendes de carn fresca o refrigerada, 25,9 milions corresponen al comerç d'animals vius i 20,3 milions són de les transaccions de carn congelada (les despulles i d'altres partides menors representen els 7 milions restants).

En el mateix informe es constata que l'exportació de boví de carn el 2013 va representar un augment del 9,2% respecte al 2012. En l'altre plat de la balança, es va importar per valor econòmic de 177,2 milions, una davallada de l'1,3% respecte al 2012.

Per tant, es dóna un increment del valor de la taxa de cobertura de 6,72 punts percentuals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.