Empreses

L'expressió audiovisual de la ciència

Formas Naturales desenvolupa projectes d'imatge per al món científic

Tenim una bona base per poder comunicar conceptes de caràcter científic

La ciència necessita fonament teòric sobre el qual recolzi l'enunciat, però també expressió visual que l'alliberi de la seva abstracció. Formas Naturales és la productora audiovisual que ha fet de la descripció en imatges –vídeo, 2D i 3D– de la ciència el seu àmbit d'actuació.

Aquesta productora situada a la Vila de Gràcia, a Barcelona, neix de la iniciativa de tres biòlegs (Nahia Barbería, David Rajadel i Carlos Llusá) que comparteixen la seva afició per l'audiovisual i la comunicació. Nahia Barbería, sòcia fundadora i cap de producció i comunicació de Formas Naturales, recorda que “ja durant la carrera alguns de nosaltres, en lloc de fer servir el Power Point per presentar treballs, recorríem al vídeo”. A banda dels estudis de biologia, els tres fundadors van canalitzar l'altra inquietud: Nahia Barbería en un màster de comunicació científica i ambiental a l'IDEC-UPF, Carlos Llusá formant-se en animació 3D a la productora Digital Dreams i David Rajadel endinsant-se en l'aprenentatge del cinema documental, en un màster de l'Escola de Cinema Documental de Barcelona. L'episodi catalitzador del que hauria de convertir-se en empresa es va esdevenir el 2009, quan un professor que els va demanar que li dissenyessin unes figures en 3D per il·lustrar un article científic els va dir que li fessin factura. “Va ser aleshores quan vam veure que ens podíem constituir formalment en empresa”, diu Nahia Barbería. A més, es volia aprofitar que, contràriament al que es pot observar al món anglosaxó, al nostre mercat audiovisual no existeixen productores especialitzades que puguin moure's còmodament en vídeo, animació, il·lustració i multimèdia, tot assumint un servei integral, que comprèn el guió, el rodatge i la postproducció.

La formació científica dels biòlegs de Formas Naturales fa que “tot i no ser pròpiament metges o químics, per posar dos exemples, tenim una bona base per poder comunicar conceptes científics”. Del 2011, quan va iniciar les seves operacions, ençà, Formas Naturales ha anat veient com el tipus de demanda s'ha anat transformant: “Si bé al principi treballàvem especialment per al sector públic, ara el 50% dels nostres clients ja el formen empreses del sector privat, ja sigui la gran indústria o spin-offs.” Les empreses del sector farmacèutic han anat adquirint protagonisme, si bé també hi podem trobar encàrrecs d'institucions com l'Obra Social de La Caixa i el Museu de la Ciència de Sant Sebastià (Guipúscoa). L'any 2014, la productora audiovisual va assolir un volum de negoci de 90.000 euros, i a la seva cartera, en tots aquests anys, s'hi ha aplegat una seixantena de clients.

Així, si a la cartera de clients hi trobem institucions públiques com el Centro Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO), el Centre de Projecció Tèrmica de la UB i el Centre de Regulació Genòmica, per esmentar només tres exemples, a la banda de l'empresa privada hi ha noms com Isdin, Bayer i Metabostem. Al llarg d'aquests anys, l'empresa ha mostrat prou flexibilitat per donar resposta tant a projectes de caire divulgatiu, adreçats a un gran públic, com a encàrrecs destinats, per exemple, a formar l'equip de vendes d'una empresa. “Cal saber treballar en un nivell més tècnic i en d'altres més divulgatius”, com afirma Nahia Barbería.

Amb vista al futur immediat, Formas Naturales té un especial interès a involucrar-se en el projecte Horitzó 2020 de recerca i innovació de la UE, en què diversos consorcis científics es configuren per tirar endavant projectes.
Com manifesta Nahia Barbería, “la nostra intenció és entrar a la fase inicial del projecte, quan es demana l'ajut, per poder definir tot el projecte de comunicació”. Formas Naturales ja ha treballat en el projecte paneuropeu Places, que pretén establir aliances al voltant de la ciència entre ciutats, museus i empreses organitzadores de grans esdeveniments científics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L'expressió audiovisual de la ciència

Publicat a