Empreses

G&D desenvolupa a Catalunya un nou servei de seguretat a internet

Els tècnics de R+D+I de la planta que la companyia alemanya té al Prat ideen un sistema per evitar fugues d'informació a la xarxa.

G&D és a 32 països però centra la R+D+I en sis plantes, entre elles la del Prat
La validació de
les contrasenyes d'accés a alguns comptes i webs es fa des del mòbil

Feta la llei, feta la trampa. El principi universal és també vàlid a internet. Almenys, però, que els tramposos ho tinguin cada cop més difícil. Garantir la seguretat i la privacitat de les comunicacions és un maldecap persistent per a les operadores i les companyies de telecomunicacions i, en aquest context, el grup tecnològic alemany Giesecke & Devrient (G&D) persegueix convertir-se en un aliat de la lluita contra les fugues d'informació. L'empresa ha desenvolupat un nou servei que busca proporcionar més seguretat en les operacions empresarials i personals a través d'internet i el comercialitza amb l'atractiu que, perquè actuï vàlidament, només requereix el número de mòbil de l'usuari i que el dispositiu mòbil funcioni.

La innovadora solució serà presentada en el Mobile World Congress i ha estat treballada durant mesos pels tècnics dels centres de desenvolupament de la companyia. Aquests laboratoris de R+D+I estan en algunes de les factories que la multinacional alemanya té pel món. De fet, malgrat que l'empresa té 52 filials repartides en 32 països, l'activitat de desenvolupament de nous productes es reserva per a mitja dotzena de fàbriques. Són les situades a Hèlsinki, Estocolm, Munic, la Xina, l'Índia i, també, Catalunya.

Marca Potablava.

Concretament és al polígon Pratenc del Prat del Llobregat on G&D té la seva base catalana. Jose Jiménez és el responsable del centre de R+D+I a la planta i posa en relleu que la participació catalana en el projecte no té caràcter extraordinari si s'atén a la dinàmica de treball que impera en la multinacional: “G&D és una empresa que treballa conjuntament, la R+D+I és un treball que es fa posant en col·laboració la tasca que es fa des dels diversos centres.”

Jiménez recorre al responsable de desenvolupament del projecte de seguretat, Joaquín Fernández, per explicar, amb pèls i senyals, les característiques del servei ideat per la companyia. Entre tots dos detallen que la clau és connectar amb el telèfon mòbil el requeriment de seguretat (la clàssica contrasenya) que demana una pàgina web quan es vol accedir a determinats serveis (per exemple un compte bancari). Quan la web detecta un accés al servei protegit amb contrasenya, connecta amb el telèfon mòbil i envia al telèfon mòbil la clau per franquejar la barrera de seguretat. Aquesta clau pot consistir, en funció del nivell de blindatge que es vulgui, en un simple “ok”, en un codi numèric o en una combinació de números i lletres, però “la validació es farà sempre a través del mòbil”.

Del que es tracta és de complicar els passos d'accés però, alhora, de simplificar l'ús al legítim usuari del servei: “Quan s'intenta accedir a, per exemple, un compte bancari a través d'una pàgina web, el sistema d'autentificació no actua directament sobre la web sinó que es redirigeix cap a la targeta SIM.”

Detallen que “no és un missatge de text. Poses el teu número identificador i s'envia un missatge ocult a la targeta SIM, és un missatge xifrat, encriptat”.

La targeta (ja estigui en un telèfon mòbil, en una tauleta o en un rellotge intel·ligent, smartwatch) desxifra el codi de seguretat que envia l'aplicació dissenyada per G&D i fa aparèixer en la pantalla el requeriment d'accés.

D'aquesta manera, la contrasenya sempre està condicionada a la tinença del telèfon i es reforça la seguretat perquè, diuen Jiménez i Fernández, “la targeta SIM és inviolable. Els virus poden atacar webs, ordinadors o telèfons però la targeta SIM és l'element més segur”.

G&D és especialista en seguretat aplicada a les telecomunicacions i a les transaccions monetàries (entre d'altres coses és fabricant de targetes de crèdit i de paper per a bitllets) i exposa que per dissipar els temors dels usuaris “ja no n'hi ha prou d'usar contrasenyes, donat el creixent grau d'astúcia dels cibercriminals”.

Giesecke&Devrient és una multinacional d'origen alemany (Leipzig, 1852), dedicada a donar servei a la banca i a les telecomunicacions. Disposa d'una plantilla d'11.200 treballadors i genera una facturació de 1.750 milions d'euros.
Facturació
55 M€
Treballadors
500
Any de fundació
1987
El detall

Lligam amb Catalunya

G&D Ibèrica és la filial a l'Estat espanyol del grup alemany. Es va fundar l'any 1987 a Sant Joan Despí, on va començar les seves activitats amb la producció de targetes, centrant-se principalment en els serveis relacionats amb la banca i les telecomunicacions.

El 1991 va obrir una delegació a Madrid però Catalunya sempre ha tingut més pes per a G&D.

A la planta del Prat hi treballen 400 operaris (100 a Madrid) i hi radica un dels sis departaments de R+D+I que la multinacional té distribuïts a tot el món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

G&D desenvolupa a Catalunya un nou servei de seguretat a internet

Publicat a