Empreses

Bellsolà guanya la subhasta de la panificadora Adipan

El fabricant gironí de masses congelades, que automatitza la planta d'Aiguaviva, triplicarà en cinc anys la producció a la fàbrica madrilenya

El pla estratègic
de la companyia inclou més inversions els
anys vinents

Bellsolà, que fabrica masses de pa i brioixeria ultracongelades, ha fet un pas mes en la seva estratègia de creixement en guanyar la subhasta judicial de la unitat productiva d'Adipan Aditivos para la Panificación, situada a Alalpardo (Madrid), una empresa del grup Orio en procés de liquidació per la qual també licitaven el grup Panstar y Atrian Bakers. Gràcies a aquesta operació, Bellsolà passarà a tenir una fàbrica al centre d'Espanya, fet que li permetrà incrementar notablement la seva grandària en els propers anys i tenir un centre logístic prop de mercats allunyats de la fàbrica d'Aiguaviva (Gironès).

La companyia catalana preveu mantenir en plantilla quasi tots els 87 empleats que treballen a les instal·lacions de Madrid i té la intenció de continuar fabricant amb la marca Orio. Invertirà vuit milions d'euros durant els propers cinc anys per triplicar la capacitat de producció de la fàbrica madrilenya, que ara és de 45.000 quilos diaris: una primera ronda d'inversions, pressupostada en dos milions d'euros, anirà dirigida a l'adequació i posada a punt de la línia de producció de pa actualment operativa a la planta i a la modernització de la línia de pa tipus artesà. Posteriorment posarà en marxa una segona línia de producció de pa.

Aquestes inversions se sumen als 20 milions d'euros que s'hauran invertit entre el 2014 i el 2015 a la planta gironina. Al març, l'empresa va anunciar la inversió de 10 milions en la construcció d'un magatzem totalment automatitzat a Aiguaviva, un nou centre logístic que entrarà en funcionament a final d'any amb capacitat per a 9.000 palets i multiplicarà per cinc la capacitat d'emmagatzematge actual.“Tot el sistema estarà absolutament robotitzat, de manera que tot allò que entri i surti de la nau es controlarà per ordinador”, explicava el mes de març Bosco Fonts, director general de l'empresa.

L'any passat, una altra inversió de 10 milions es va centrar en la renovació de la línia de producció per al pa rústic per augmentar la capacitat de producció. La nova maquinària es va engegar al mes d'agost i va permetre gairebé triplicar la producció d'aquestes masses, un producte en alça que representa el 15% de la producció total de Bellsolà. Bellsolà, que està 100% en mans del hòlding inversor Landon, va facturar 49,3 milions d'euros el 2014, amb un creixement del 15% recolzat en un augment de la penetració en tots els canals, amb un comportament especialment positiu per a les seves gammes de brioixeria i pa d'alta qualitat, i va produir 41.400 tones de masses de pa i brioixeria congelades. Els resultats de l'any passat van permetre aconseguir l'equilibri financer a la companyia, que ocupa el quart lloc en el rànquing estatal del sector, darrere d'Europastry, Berlys i Panstar. El director general assenyalava que la millora de l'eficiència en els processos ha permès posar fi a un període de pèrdues -malgrat que en els últims cinc anys la facturació ha augmentat un 40%, els preus baixaven més ràpidament que l'estalvi de costos- i que amb la nova línia i el centre logístic els números milloraran.L'empresa va haver de presentar dos expedients de regulació d'ocupació temporals l'any 2009 i A principis del 2014, Landon va reforçar els fons propis de la companyia a través de la recapitalizació de 12 milions d'euros que figuraven com a deute subordinat.

Súpers i exportació. El pla estratègic de Bellsolà inclou noves inversions en anys vinents, que es poden traduir en augments de plantilla. El creixement se centrarà en els lineals dels supermercats i en mercats exteriors, ja que es vol incrementar l'exportació, que ara representa un 5%de la producció. Bellsolà s'ha anat desprenent de la xarxa de botigues -una vintena a les comarques gironines, tot i que en alguns casos n'ha franquiciat la marca.

La modernització de la planta d'Aiguaviva -que ocupa uns 20.000 metres quadrats i dóna feina a tres-centes persones- s'ha fet preservant el peculiar sistema de producció ideat per Pere Bellsolà, que es basa en un procés de llargues fermentacions que dura quatre hores, abans de la congelació. Entre els productes estel·lars de l'empresa gironina Bellsolà hi ha les baguets.

Pere Bellsolà Beltran va fundar el primer forn de la ciutat de Girona. Als anys setanta del segle passat, Pere Bellsolà Fonalleras va introduir la tecnologia del pa precuinat a Espanya.
Facturació
49,3 M€
Treballadors
300
Any de fundació
1890
Accionariat

En mans de la família Gallardo

La companyia és propietat al cent per cent de Landon, el grup inversor de la família Gallardo, propietària de la farmacèutica Almirall. Landon va entrar en l'accionariat de Bellsolà l'any 2003 juntament
amb el fons Qualitas Equity Partners de la família Polanco. Set anys després, Landon va comprar la part de Qualitas, i fa uns mesos va comprar el 3% que encara conservava la família fundadora, després de la mort l'any passat de Pere Bellsolà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.