4 milions de russos busquen lloc de vacances
A les portes de les vacances d'estiu, els hotelers catalans ja es preparen per a una temporada que podria tornar a ser de rècord en nombre d'estades i ocupació. A la Costa Brava i la Daurada, però, els establiments turístics i de restauració continuen notant la davallada del turisme rus. Aquest fet contrasta, però, amb una situació geopolítica especialment favorable a Catalunya i el conjunt de l'Estat. El conflicte diplomàtic encetat el novembre passat entre Rússia i Turquia arran de la caiguda d'un avió de combat rus a la frontera síria, suposadament abatut per Turquia, ha provocat que aquest país deixi de ser el destí preferit dels russos. El nombre de russos que anualment visitaven Turquia, de vora tres milions, podria davallar d'una manera dramàtica enguany. Alguns càlculs provisionals turcs mostren baixades del 40 al 85%, segons la zona.
El president Putin ha prohibit enguany que els operadors turístics russos treballin amb Turquia, tot i que la inèrcia dels darrers anys i les reserves per internet faran que el turisme rus no desaparegui de l'Anatòlia. Malgrat això, s'espera que el nombre de visitants russos caigui fins a poc més d'un milió, de manera que dos milions de russos planificaran les seves vacances en un altre indret.
A les dificultats geopolítiques de Turquia s'afegeixen també les d'Egipte, on són ja dos els avions caiguts en dubtoses circumstàncies. El vol de l'aerolínia russa Metrojet abatut al Sinaí l'octubre del 2015 va implicar la caiguda de Sharm-el-Sheikh com a destí turístic habitual dels russos al Mediterrani. Fins i tot, el govern rus va prohibir més tard els vols directes amb Egipte. Encara que els darrers esforços diplomàtics amb Rússia del govern d'Al-Sisi insinuen un proper aixecament de la prohibició dels vols directes, l'impacte sobre la indústria turística egípcia ha estat molt greu. Vora dos milions de russos han deixat enguany de visitar el país dels faraons.
El gran debat de la temporada d'enguany entre molts hotelers i operadors turístics tracta precisament sobre on aniran aquests prop de quatre milions de turistes russos que ara han desaparegut d'Egipte i Turquia. Els establiments de la Costa Daurada i Brava els esperen amb delit, però sembla que els nostres preus són massa alts per als pressupostos russos, minvats ara sobretot per la caiguda del ruble respecte a l'euro. Putin desitja que el turisme interior surti reforçat d'aquesta crisi geopolítica, sobretot a l'empobrida Crimea i la Sotxi postolímpica. Els russos, però, semblen més interessats a sortir del país, sobretot a destins llunyans però barats.