Focus

L'esforç salarial toca fons

La crisi ha castigat amb especial acarnissament els segments més febles del mercat laboral i la recuperació no ho està corregint. Crida a favor d'un canvi de model que superi una competitivitat basada en sous baixos com l'actual

Els sous més baixos s'han reduït el 25,6% i els més alts han perdut el 2,9%
El preu de tornar
a treballar ha estat penalitzat amb ingressos inferiors El salari mínim té camí per recórrer per dignitat salarial i justícia social Es dediquen 2.600 milions a subsidis d'atur i 200 a polítiques actives
El valor afegit unitari en molts subsectors de l'economia és baix
Catalunya s'ha especialitzat en la creació de treball
poc especialitzat
S'ha perdut competitivitat i els sous s'han fet servir per guanyar-ne Els efectes d'una pujada de sous dependria dels sectors
A Catalunya hi ha 43.500 treballadors que estan en situació de pobresa
Anem cap a la terciarització de l'economia amb més precarietat

Cata­lu­nya ha fet front a la crisi amb una deva­lu­ació interna força gene­ra­lit­zada, la qual cosa vol dir que gai­rebé tot­hom ha renun­ciat a salari perquè l'eco­no­mia sigui com­pe­ti­tiva. Segons l'Ins­ti­tut Naci­o­nal d'Estadística (INE), a l'Estat, entre 2009 i 2014 (les últi­mes dades dis­po­ni­bles) tots els trams sala­ri­als han per­dut poder adqui­si­tiu.

Ara bé, el procés ha afec­tat sig­ni­fi­ca­ti­va­ment més uns que altres. Les bret­xes sala­ri­als, en les seves dife­rents tipo­lo­gies -la que separa homes de dones, l'exis­tent entre con­trac­tes inde­fi­nits i con­trac­tes tem­po­rals i la que hi ha entre exe­cu­tius i emple­ats poc qua­li­fi­cats- s'han eixam­plat en la crisi i algu­nes d'elles ho seguei­xen fent tot i la recu­pe­ració. En aquest mateix període la diferència del salari brut anual mitjà entre homes i dones ha pas­sat del 24% al 26%. I a més a més, en ter­mes gene­rals, el per­cen­tatge de vari­ació entre el que cobren els direc­tius i els emple­ats amb menys qua­li­fi­cació també s'ha incre­men­tat del 390% del 2009 al 418% del 2014. I si veiem la diferència amb els con­se­llers exe­cu­tius de les empre­ses cotit­za­des, la divergència encara és més accen­tu­ada. Si l'any 2009 hi havia una vari­ació d'un 7.090% (és a dir, un direc­tor gene­ral d'una firma cotit­zada cobrava 70 cops més que l'empleat menys remu­ne­rat), al 2014 la diferència encara era més gran, exac­ta­ment del 9.534%, és a dir, cobrava 95 cops més. Manel Hernández, soci del bufet Sagar­doy Abo­ga­dos, que no és par­ti­dari de posar límit als sala­ris dels direc­tius i alts càrrecs, diu que aques­tes dades ens han de fer refle­xi­o­nar si una sola per­sona és capaç d'apor­tar tant de valor a l'empresa.

I és que aquest grup, i segons l'informe anual de remu­ne­ra­ci­ons de con­se­llers de les soci­e­tats cotit­za­des de la CNMV, lluny de per­dre salari l'ha aug­men­tat. De fet, si l'any 2010 els con­se­llers exe­cu­tius de mit­jana tenien una remu­ne­ració d'1.022.000 euros anu­als, qua­tre anys després asso­lien 1.311.000 euros.

Tot i que comença a haver-hi evidències d'una modesta pujada sala­rial en els con­ve­nis, per sota de l'1,5% pre­vist, tots els experts con­sul­tats cal­cu­len que la divergència sala­rial no s'està cor­re­gint amb la recent recu­pe­ració econòmica. “Els llocs de direc­tius estan millo­rant sala­ris a un ritme més alt que la resta”, sosté el res­pon­sa­ble de nego­ci­ació col·lec­tiva i secre­tari d'acció sin­di­cal de CCOO de Cata­lu­nya, Juan Car­los Casa­no­vas. Com a dada, hi ha al vol­tant d'un 30% de con­ve­nis col·lec­tius que estan pen­dents de nego­ci­ació i, per tant, els tre­ba­lla­dors als quals afec­ten tenen el mateix sou d'abans de la crisi.

Impacte.

Així doncs l'eixam­pla­ment de les bret­xes ha tin­gut un impacte sobre la desi­gual­tat en la soci­e­tat. Per tant, les per­so­nes que menys cobren són cada cop més pobres perquè noten amb més inten­si­tat la deva­lu­ació. En con­cret, en aquest període els qui menys cobren han reduït el seu salari real el 25,6% men­tre que els qui més cobren han per­dut el 2,9%. Aques­tes dades s'han extret de l'enquesta d'estruc­tura sala­rial que l'INE ela­bora cada qua­tre anys a par­tir de les res­pos­tes de les empre­ses i una de les poques fonts d'infor­mació que exis­tei­xen sobre sala­ris

Com a con­seqüència d'aquest major impacte de la deva­lu­ació entre uns i altres, la diferència que els separa ha pas­sat d'una pro­porció de 7 a 1 el 2009 a 11,2 a 1 el 2014, res­pec­ti­va­ment.

Pena­lit­zats.

El perquè d'aquest inqui­e­tant incre­ment de la bretxa entre els dos extrems, com explica Raül Ramos, mem­bre del Grup d'Anàlisi Quan­ti­ta­tiva Regi­o­nal de l'UB, no prové exclu­si­va­ment d'una reducció nomi­nal del salari dels qui menys cobren sinó perquè els que han pas­sat per l'atur i s'han rein­cor­po­rat al mer­cat de tre­ball ho han fet en unes con­di­ci­ons molt pit­jors de les que tenien. És a dir, amb con­trac­tes a temps par­cial i tem­po­rals. I les xifres ho cor­ro­bo­ren, la taxa de par­ci­a­li­tat s'ha incre­men­tat 2,5 punts per­cen­tu­als en aquests dar­rers vuit anys a Cata­lu­nya (de l'11,7% el 2008 al 14,2% el 2016). A més a més, entre el setem­bre del 2008 i el del 2016, el nom­bre de con­trac­tes inde­fi­nits s'ha reduït de 2.500 a Cata­lu­nya i en canvi els tem­po­rals han aug­men­tat de 53.000. Això ho ha vis­cut en carn pròpia Josep Lluís Andrés, un bar­ce­loní de 40 anys, que va per­dre la feina l'any 2011 com a ope­rari en una empresa d'ali­men­tació: “Des d'ales­ho­res, he enca­de­nat con­trac­tes tem­po­rals, alguns de pocs dies de durada, fins sumar-ne més de 21”, explica Andrés, des­es­pe­rat

El preu de tor­nar a tre­ba­llar ha estat pena­lit­zat amb ingres­sos infe­ri­ors als que es tenia abans, espe­ci­al­ment en el grup de tre­ba­lla­dors de fei­nes poc qua­li­fi­ca­des, que, a més a més , s'ha engrei­xat.

Així mateix, la pujada de la par­ci­a­li­tat de manera invo­luntària és un altre dels ele­ments clau per enten­dre la deva­lu­ació sala­rial i la crei­xent bretxa. En l'últim informe euro­peu sobre par­ci­a­li­tat i dret a deci­dir dels ciu­ta­dans, Espa­nya ha pujat al pòdium de països amb taxes més altes de tre­ba­lla­dors amb con­trac­tes a temps par­cial sense desit­jar-ho. De fet, des de l'any 2008 al 2015 han pas­sat d'un 36% a un 63% les per­so­nes ocu­pa­des que tre­ba­llen amb aquesta moda­li­tat de con­tracte invo­luntària­ment.

I la con­seqüència de ser cam­pi­ons en par­ci­a­li­tat forçosa és que s'ha donat ales a una altra de les bret­xes que té el mer­cat labo­ral català i espa­nyol i és una línia divisòria entre els que tenen fei­nes a jor­nada com­pleta i els de jor­nada par­cial ( prin­ci­pal­ment dones i joves). Des de l'any 2009, el salari a temps com­plet s'ha incre­men­tat un 6,8% men­tre que el de temps par­cial s'ha reduït un 1,5%, un dife­ren­cial nega­tiu sobre el qui menys cobra.

Després d'aquesta bate­ria de dades sobre deva­lu­ació sala­rial i divergència en sous que radi­o­gra­fia un mer­cat de tre­ball dece­be­dor, ens qüesti­o­nem com hem arri­bat a aquest cul-de-sac.

El cap del gabi­net d'estu­dis econòmics de la Cam­bra de Comerç de Bar­ce­lona, Joan Ramon Rovira, explica que sem­pre hi ha hagut una relació directa entre crisi i evo­lució dels sala­ris. “Quan l'atur és molt gran, els sala­ris ten­dei­xen a reduir-se i a l'inrevés. Estem en una situ­ació econòmica molt dese­qui­li­brada, en la qual s'ha per­dut molta com­pe­ti­ti­vi­tat i el cost sala­rial ha sigut un ins­tru­ment per gua­nyar-ne”, sosté Rovira. I això és clar si recor­dem que en els dar­rers 7 anys la taxa d'atur ha arri­bat a nivells rècord, com el 23% de l'any 2013, i encara con­ti­nua en un ele­vat 16% a Cata­lu­nya, més del doble de la mit­jana euro­pea.

Ben­zina a la desi­gual­tat.

Jus­ta­ment per bus­car solu­ci­ons a una nom­brosa bossa de per­so­nes atu­ra­des, el govern espa­nyol va des­ple­gar en aquest període una nor­ma­tiva labo­ral que ha aca­bat ali­men­tant l'espi­ral entre crisi i deva­lu­ació sala­rial. Per a Anna Ginés, experta en dret labo­ral d'Esade Law School, des de la reforma labo­ral del 2012 s'ha pro­mo­ci­o­nat la cre­ació de llocs de tre­ball mit­jançant una reducció dels cos­tos labo­rals. “S'han fet mol­tes mesu­res perquè les empre­ses puguin reduir els sala­ris dels seus tre­ba­lla­dors. Té una part posi­tiva i és que poden adap­tar la massa sala­rial a la situ­ació econòmica, però té l'efecte de la deva­lu­ació sala­rial per a l'empleat.”

Model par­ti­cu­lar.

Però no tot ha estat res­pon­sa­bi­li­tat de la crisi, hi ha un tema que ve de més lluny i és l'aposta per un model econòmic basat en el sec­tor de ser­veis de poc valor afe­git que cen­tra la seva com­pe­ti­ti­vi­tat en els sala­ris bai­xos del gruix dels seus emple­ats, en lloc d'apos­tar per pro­duc­tes o ser­veis inno­va­dors que exi­gei­xin uns recur­sos humans més for­mats i amb una remu­ne­ració més ele­vada. Si revi­sem la dis­tri­bució de la població activa segons el nivell de les ocu­pa­ci­ons i de la for­mació a Cata­lu­nya, s'evi­den­cia com els llocs de tre­ball sense espe­ci­a­lit­zació són els majo­ri­ta­ris. De fet, el 40% de la població ocu­pada ho està en fei­nes de nivell baix, el 36,5% en mitjà i el 23,4% en alt. Una dis­tri­bució a la inversa del que tenen els països més desen­vo­lu­pats com Ale­ma­nya, Noru­ega o fins i tot França i Itàlia.

Miquel Puig, doc­tor en eco­no­mia i autor del lli­bre Un bon país no és un país ‘low cost', clar defen­sor de reva­lo­rar els sala­ris, afe­geix a aquest argu­men­tari el feno­men migra­tori. Puig recorda que Cata­lu­nya s'ha espe­ci­a­lit­zat en la cre­ació de llocs de tre­ball poc qua­li­fi­cats i mal remu­ne­rats que resul­ten poc atrac­tius per als cata­lans, tant els que han estu­diat (que mar­xen fora) com els que no. Sor­geix així una com­petència entre immi­grants i autòctons, en la qual els pri­mers estan més dis­po­sats a tre­ba­llar més per menys. “Els sala­ris estan depri­mits perquè hi ha una quan­ti­tat il·limi­tada de per­so­nes dis­po­sa­des a accep­tar-los”, afe­geix Puig.

Segons els càlculs de l'eco­no­mista, durant el cicle expan­siu, es van crear dues vega­des i mitja més llocs de tre­ball dels que calien per al nivell de nata­li­tat del país, però el 90% han estat ocu­pats per immi­grants perquè han estat ocu­pa­ci­ons de molt baixa qua­li­fi­cació.

Per la seva banda, el catedràtic d'estruc­tura econòmica de l'IQS Busi­ness School, San­ti­ago Niño Becerra, fa una des­cripció ben clara del perquè d'aquesta par­ti­cu­lar espe­ci­a­lit­zació en fei­nes precàries. Com que el valor afe­git uni­tari gene­rat en molts sub­sec­tors de l'eco­no­mia espa­nyola és baix, els incen­tius per inver­tir i reor­ga­nit­zar els pro­ces­sos que facin millo­rar la pro­duc­ti­vi­tat són reduïts. I si a això s'afe­geix que les per­so­nes qua­li­fi­ca­des en acti­vi­tats gene­ra­do­res de PIB és escassa, i que l'oferta de tre­ball és supe­rior a la demanda, el resul­tat és un esce­nari de bai­xos sala­ris amb pocs incen­tius perquè pugin. “Així es va posar de mani­fest esperpènti­ca­ment en els anys de l'España va bien, que com més crei­xia el PIB més empit­jo­rava la pro­duc­ti­vi­tat”, recorda Niño Becerra.

Barats.

Per si no fos sufi­ci­ent, un salari mínim inter­pro­fes­si­o­nal baix ha estat la peça clau en aquesta màquina de crear fei­nes amb el nivell sala­rial més baix. A qual­se­vol país al nord dels Piri­neus entre Irlanda i Finlàndia hi ha un límit en el salari mínim, que és molt més alt que el d'aquí. “A l'Estat espa­nyol és tan baix perquè es par­teix de la base que per com­ba­tre l'atur s'han de crear més llocs de tre­ball i aquests han de ser barats”, insis­teix Puig.

Actu­al­ment, a Espa­nya el salari mínim inter­pro­fes­si­o­nal (SMI) esta­blert per llei és de 764 euros al mes, no només és dels més bai­xos d'Europa [vegeu gràfic] sinó que regis­tra el nivell més baix res­pecte al salari mitjà (36%) de tots els països desen­vo­lu­pats de la UE. Mal­grat que la carta euro­pea con­si­dera que el salari mínim serà digne quan repre­senti per sobre del 50% del salari mitjà.

Dar­re­ra­ment Cata­lu­nya està lide­rant un movi­ment per millo­rar aquest límit en sala­ris. L'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona ha pro­po­sat un salari mínim local, el con­sell de Rela­ci­ons Labo­rals ha incor­po­rat en el seu pla de tre­ball la pujada del SMI i la Gene­ra­li­tat ha començat a fer les seves pas­ses [vegeu entre­vista a Josep Ginesta, secre­tari gene­ral de Tre­ball, en aquesta mateixa pàgina].

La mateixa patro­nal Pimec va orga­nit­zar la pri­ma­vera pas­sada una jor­nada per refle­xi­o­nar sobre els impac­tes d'una supo­sada pujada sobre el salari mínim. Ales­ho­res s'evi­den­ci­ava els dolents efec­tes sobre el con­junt de la soci­e­tat i l'eco­no­mia de man­te­nir uns sala­ris mínims tan bai­xos. Josep González, el seu pre­si­dent, en decla­ra­ci­ons a L'Econòmic, reco­neix que el SMI actual és baix i que hi ha camí per recórrer, “per justícia social i per dig­ni­tat sala­rial s'hau­ria d'anar millo­rant d'una manera pro­gres­siva”, con­si­dera el pre­si­dent de la patro­nal de la petita i mit­jana empresa cata­lana.

Tot i que hores d'ara, el per­cen­tatge que cobra salari mínim és molt baix, a penes un 1,5% de la població enfront d'un 10% de mit­jana a la resta d'Europa, és una dada que demos­tra que està molt per sota d'allò rao­na­ble.

Tre­ba­lla­dor pobre.

Aquesta com­bi­nació d'un SMI baix i una nor­ma­tiva labo­ral que afa­vo­reix els con­trac­tes par­ci­als, i tem­po­rals, més una taxa d'atur ele­vada ha fet créixer el nom­bre de tre­ba­lla­dors pobres. Segons dades de l'INE, a Cata­lu­nya el 2015 hi havia 43.500 per­so­nes tre­ba­lla­do­res que, tot i tenir feina, esta­ven en risc de pobresa labo­ral, 7.700 més que només dos anys abans.

Per tot ple­gat hi ha cada cop més veus que cre­uen que és el moment de tocar els sous, de fer un replan­te­ja­ment com a país sobre si es vol apos­tar per un model asiàtic basat en la com­pe­ti­ti­vi­tat per sous bai­xos, o un model euro­peu, de sala­ris més alts que tin­guin cabuda en sec­tors de valor afe­git. Però per acon­se­guir-ho cal que admi­nis­tració, empre­ses, sin­di­cats i sis­tema edu­ca­tiu remin en la mateixa direcció.

Hi ha feina per fer. Cata­lu­nya, tot i una petita diferència res­pecte a la resta de l'Estat, ara com ara és un país low cost en sala­ris. Actu­al­ment el sou mitjà brut dels cata­lans és d'un 13,5% menys que el de la UE. I si es com­para la remu­ne­ració dels càrrecs inter­me­dis, la diferència és subs­tan­cial. Segons l'estudi que fa periòdica­ment la con­sul­tora de recur­sos humans ICSA, amb EADA Busi­ness School, els sous dels direc­tius i llocs inter­me­dis és entre un 15% i un 60% infe­rior a l'Estat espa­nyol que a França i Itàlia. El seu pre­si­dent, Ernest Poveda, creu que en tot aquest procés de canvi de model, les empre­ses han de fer un replan­te­ja­ment dels seus sis­te­mes retri­bu­tius, que siguin més trans­pa­rents i que situïn el focus en la pro­duc­ti­vi­tat i els resul­tats i no en el temps que s'hi dedi­qui.

Poveda coneix de pri­mera mà nom­bro­ses com­pa­nyies que han fet aquesta trans­for­mació interna que ha reper­cu­tit en una dava­llada a zero de l'absen­tisme i un incre­ment de la pro­duc­ti­vi­tat.

Res­pon­sa­bles.

A l'hora de bus­car res­pon­sa­bles d'aquesta atza­ga­iada, la culpa està repar­tida entre una admi­nis­tració que no ataca el pro­blema de fons, un tei­xit empre­sa­rial que es resis­teix a fer una aposta per la inno­vació i un sis­tema edu­ca­tiu que està allu­nyat de les neces­si­tats de les empre­ses i que roman anco­rat en la for­mació del segle pas­sat. Les polítiques d'ocu­pació de les quals la Gene­ra­li­tat no té com­petència són un dels punts crítics en aquesta trans­for­mació de model; doncs exis­teix un pro­blema en la dis­tri­bució pres­su­postària. A Europa les polítiques pas­si­ves (sub­si­dis d'atur) repre­sen­ten una pro­porció molt petita i les acti­ves (for­mació, pro­moció local, ori­en­tació) s'enduen la major part del pastís. Aquí, també en aquest tema, anem a con­tra­cor­rent. L'any 2014, per exem­ple, a Cata­lu­nya es van inver­tir 2.600 mili­ons d'euros en polítiques pas­si­ves i uns 200 mili­ons d'euros en polítiques acti­ves.

Menys pobres.

Ara bé, per sane­jar el mer­cat de tre­ball i que hi hagi menys tre­ba­lla­dors con­si­de­rats pobres, no només s'han d'apu­jar els sala­ris i prou, hi ha altres coses que van afe­gi­des al fet que les empre­ses siguin com­pe­ti­ti­ves, com uns preus energètics equi­pa­ra­bles a la resta d'Europa, unes infra­es­truc­tu­res que tin­guin en compte les par­ti­cu­la­ri­tats i un sis­tema tri­bu­tari que no pena­litzi les empre­ses més peti­tes. I ales­ho­res fer una aposta per un model econòmic que gua­nyi com­pe­ti­ti­vi­tat en valor afe­git.

Si una de les pri­me­res pas­ses en aquest nou model és apu­jar sala­ris com reco­mana Puig, quins efec­tes pot tenir sobre l'eco­no­mia?

Les opi­ni­ons són diver­ses. Per a Joan Ramon Rovira, si s'aug­mentés el salari, aug­men­ta­ria la demanda i el con­sum, però es redui­ria la com­pe­ti­ti­vi­tat de sec­tors com el sec­tor carni o hos­ta­le­ria, que basen la seva com­pe­ti­ti­vi­tat en sous bai­xos. “Hi ha sec­tors on es pot fer, però en d'altres no”, diu Rovira, qui creu que hi ha una pri­o­ri­tat i és reu­bi­car la bossa d'atu­rats de baixa qua­li­fi­cació que es que­da­rien des­pen­jats si s'apugés el SMI. Per a Puig, hi ha una solució defi­ni­tiva: “S'ha de pagar més, s'han de fer refor­mes pro­gres­si­ves, i al mateix temps la bossa d'atu­rats s'ha de for­mar i reo­ri­en­tar-la.”

Però hi ha qui ho veu més negre: Niño Becerra creu que ara per ara això no es pot solu­ci­o­nar. Un salari, si està ben cal­cu­lat, ha de ser el resul­tat de la valo­ració d'un lloc de tre­ball, i si la pro­duc­ti­vi­tat d'aquest lloc de tre­ball és baixa, el salari serà baix. “Ha de ser l'empre­sari qui inver­teixi, millori l'orga­nit­zació i qua­li­fi­qui el tre­ba­lla­dor per obte­nir més valor i aug­men­tant el salari; però si l'empre­sari no ho fa és perquè ja li està bé”, diu Niño Becerra.

De moment el canvi no és visi­ble, l'eco­no­mia cata­lana ten­deix, cada vegada més, a basar-se en el sec­tor de ser­veis de poc valor com l'hos­ta­le­ria i el turisme low cost. Des de prin­cipi d'any, per exem­ple, 8 de cada 10 nous llocs de tre­ball s'han con­cen­trat en el sec­tor de ser­veis. “Aquesta ter­ci­a­rit­zació va en detri­ment de l'eco­no­mia del país, ja que les acti­vi­tats englo­ba­des en aquest sec­tor s'asso­cien, en mol­tes oca­si­ons i meres­cu­da­ment, a la pre­ca­ri­e­tat labo­ral”, explica Casa­no­vas.

Si no es posa fil a l'agu­lla, aquest mer­cat de tre­ball tan tocat pot aca­bar estri­pant les seves ten­sa­des cos­tu­res.

Caldria posar límits als que més cobren?

Suïssa, amb una bretxa salarial molt per sota de la mitjana, va intentar al novembre del 2013 posar fi d'una manera pactada a la divergència salarial entre els qui més cobren i els qui menys. Aleshores es va fer una consulta proposada per David Roth, dirigent de les Joventuts del Partit Socialista, per limitar els salaris abusius dels grans executius. La proposta sota el títol 1:12 implicava que cap directiu podria guanyar en un mes més del que guanya en un any l'empleat menys remunerat de la seva empresa. La consulta es va perdre pel 65% dels vots, però va servir per generar un debat, no només en un país que mostra dades envejables pel que fa a ocupació i economia, sinó arreu d'Europa.

Tres anys abans l'ideòleg de l'economia del bé comú, Christian Felber, havia publicat L'economia del bé comú, un best-seller a Àustria i Alemanya amb el qual promou un model econòmic basat en valors ètics que superi el capitalisme. Felber proposava un límit als sous més alts. De fet, defensa que la política de salaris és una de les errades més grans del sistema actual i proposa que es prohibeixin per llei les diferències abismals actuals.

Josean Lavado, el president de l'Associació Catalana per al Foment de l'Economia del Bé Comú, en la qual hi ha més d'un centenar de firmes catalanes, explica que l'economia del bé comú proposa una retribució equitativa, responsable i transparent que garanteixi una vida econòmicament digna i una relació raonable entre la retribució mínima i màxima. Aquesta relació varia sobretot en funció de la dimensió, tipologia, facturació, ubicació geogràfica i nombre d'empleats de l'empresa.

Entre les companyies que han fet el balanç del bé comú aquesta relació acostuma a oscil·lar entre 3 i 10 vegades el salari màxim respecte al salari mínim. A banda d'aquest indicador, a l'hora de fer aquest balanç també es consideren altres evidències i indicadors com ara l'existència d'una estructura retributiva equitativa o l'existència d'espais d'informació, formació i reflexió compartida i transparent sobre el sistema de retribució.

El moviment cooperatiu fa anys que té un avantatge en aquest tema. Tot i que no són la generalitat de les cooperatives, el sistema retributiu en algunes d'elles inclou aquesta limitació entre el qui més cobra i el qui menys. Perfecto Alonso, president de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, explica que la bretxa salarial està molt per sota de la mitjana de les altres societats. “Estem entre 1,5 i 2 cops més entre els dos extrems”, diu.

“Espanya vol seguir en baix cost en treball”

Josep Ginesta és secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, la segona autoritat d'un departament amb molts fronts oberts però les mans lligades per les poques competències normatives.

Tenim un índex d'atur alt, una cronificació d'aturats de llarga durada i una bretxa salarial que creix, malgrat la recuperació. Què proposen per canviar aquest panorama?
El que no pot passar és que es recuperi l'economia i la ciutadania no. Catalunya ha de tenir competències per decidir com és el seu mercat de treball i la competitivitat de les seves empreses. Això no és una teoria independentista, Europa fa temps que ho defensa i aplica. Ens cal una regulació del marc laboral diferent per a petites i per a grans, salaris diferents, amb modalitats de contractació diferent. Hauríem de poder gestionar els recursos per ajudar a la competitivitat empresarial, perquè Espanya està dirigint-se a un model asiatitzat de low cost, de baixa inversió en polítiques socials en què es pretén competir treballant com noruecs i cobrant com xinesos. Aquest model no sembla que canviï. Nosaltres proposem una contrareforma laboral per ponderar els acomiadaments i els ERO. I a més a més, un salari mínim català.
En
el consell de relacions laborals, s'està negociant un salari mínim català. En quin punt es troba?
Hem situat el debat del salari mínim en el consell de relacions laborals, que és l'espai de concertació tripartida, entre sindicats, patronals i administració. Com a govern ja hem començat a fer passes. En els plans de treball i formació s'ha fixat que el salari sigui de 1.000 euros, quan abans era de 800. Estem treballant també per a la incorporació de clàusules socials perquè en les contractacions públiques que es facin a Catalunya, els salaris s'apropin a aquest nivell.
Quan es farà efectiu?
Forma part del pla de treball del consell de relacions laborals, però el trasllat a la negociació col·lectiva serà lent. La idea és que hi ha un element d'impacte econòmic positiu en la revisió del salari i un altre de política social,
Quines mesures implementarien l'endemà que es declarés la república catalana?
Un salari mínim català, recuperar l'autorització administrativa en els processos de crisi empresarial, refer les polítiques actives i modificar les modalitats de contractació laboral.

La diferència de salaris entre homes i dones segueix engreixant-se

Ara com ara, la bretxa salarial de gènere és del 19% a Catalunya, si es compara el salari per hora; si es fa amb el mensual, la xifra arriba fins al 26%. Per entendre per què hi ha aquesta diferència de sou per qüestions de gènere cal deixar el lloc de treball i fer un repàs del que passa a àmbit domèstic. Són les dones les que modifiquen la seva vinculació al mercat de treball per tal de tenir cura dels nens o les persones dependents, la qual cosa les fa ser les principals beneficiàries dels contractes a temps parcial . Com a conseqüència d'això les dones tenen uns sous més baixos o fan menys hores retribuïdes que els homes. Tal com recull l'enquesta de població activa (EPA), només el 56% de les mares amb fills petits treballen, fet que representa una bretxa de més de 20 punts.A més, entre les dones que treballen augmenta la probabilitat de fer-ho a temps parcial amb la maternitat: del 13% entre dones sense fills petits, a quasi el 20% entre les que tenen fills menors de sis anys i més del 17% quan els fills tenen entre 6 i 15 anys.

Actualment, el 73% dels contractes a temps parcial són de les dones. A això se suma que el salari per hora d'un contracte a temps parcial és un 34% inferior al preu hora d'un contracte a temps complet (10,68 euros enfront 16,11 euros), i d'aquí que la bretxa salarial entre homes i dones sigui del 19% salari/hora, segons recull l'Indicador d'Igualtat de Gènere de Catalunya (IIGC).

En el grup de directius, la bretxa salarial entre homes i dones és del 13%.

Segons les darreres dades de l'INE del 2013, que són les últimes de què es disposa, les diferències salarials que estan presents en totes les edats s'incrementen a partir dels 35 anys, que és quan passen de cobrar el 85% del que cobren els homes, i va disminuint fins que als 60 anys cobren el 71% del que cobren els homes. “El tenir cura de la família és una de les causes de la diferència de les bretxes salarials entre homes i dones.”

Estar en un sector o altre encara penalitza més la dona. Està comprovat que a mesura que un sector es feminitza baixa el prestigi social i seguidament els salaris. “A les habilitats més masculines se'ls dóna més valor econòmic”, diu la secretària de Dona i Igualtat de la UGT, Eva Gajardo.

Els grans patrimonis catalans sí que creixen

L'altra cara de la moneda dels aturats de llarga durada, els treballadors pobres o els que tenen un sou mensual per sota del salari mínim interprofessional és el grup dels mil milionaris que Forbes radiografia cada any a partir de les dades que lliuren a organismes com el CNMV, el regulador del mercat de valors espanyol.

El patrimoni dels catalans més rics, segons la llista Forbes, ha tingut un procés a la inversa que la majoria dels assalariats d'aquest país.

En el seu conjunt, la seva riquesa sí que ha millorat i bastant respecte a abans de la crisi.

Si comparem el patrimoni dels cinc catalans més rics que recull l' arxifamosa llista Forbes, tots han engreixat els seus patrimonis. El primer dels mil milionaris catalans, el quart a l'Estat espanyol, és el fundador de Mango. Isak Andic i la seva família han passat de registrar un patrimoni de 3.800 milions d'euros l'any 2008, a sumar-ne 4.500 milions set anys després, un increment de més del 15%.

En segon lloc, la màxima accionista de Coca-Cola Iberia, Sol Daurella, ha augmentat en aquest mateix període la seva riquesa en més de 2.500 milions d'euros. El 2015 tenia un patrimoni de 3.700 milions d'euros i se situava en el segon lloc dels catalans més rics, segons Forbes. Els Daurella també controlen, a Nestlé, el negoci de Nespresso, Cacaolat i l'embotelladora de Coca-Cola a diferents països africans.

La família Carulla, propietaris d'Agrolimen i Gallina Blanca, també han millorat el seu patrimoni en 150 milions d'euros més del que tenien abans de la crisi, tal com recull la llista Forbes.

Els que els segueixen en el rànquing dels més afortunats catalans han tingut una evolució també positiva en el seu patrimoni, aliens a les devaluacions salarials, com Victor Grífols, el fundador de la farmacèutica Grífols, que entre 2013 i 2015 va augmentar en 1.200 milions el seu patrimoni.

Segons el XX informe Mundial de la Riquesa, en tot l'estat ha augmentat en 193.000 el nombre d'espanyols que declaren tenir un patrimoni per sobre del milió de dòlars. La qual cosa representa un increment del 50% de milionaris des del 2008.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.