Focus

Barcelona ‘tech': Del projecte a la seducció global

La ciutat se situa amb força en el mapa global d'urbs tecnològiques amb més atractiu fruit d'una estratègia premeditada conjunta. Una forta aposta per la nova economia basada en les tecnologies aporta la diferència i el valor afegit

L'atracció és la resposta a una estratègia de ciutat a llarg termini
Un bon nombre d'empreses estrangeres han obert seu a la ciutat Les oficines a l'exterior d'Acció atreuen al país inversió de qualitat
Barcelona està al mateix nivell que Londres, però ens falta ambició
Només el consens entre les forces polítiques pot portar al lideratge
Necessitem que l'Ajuntament se sumi a l'estratègia de ‘smart city'

La marca Bar­ce­lona es troba en el seu moment més dolç. Cone­guda inter­na­ci­o­nal­ment com a destí turístic, la ciu­tat també comença a ser molt valo­rada per la recerca, la inno­vació, la tec­no­lo­gia i l'empre­ne­do­ria. L'atracció que irra­dia la capi­tal de Cata­lu­nya s'estén pel ter­ri­tori i impulsa l'eco­no­mia amb una rapi­desa que fa uns anys, immer­sos en la crisi econòmica, resul­tava quimèrica. Però l'atracció actual de Bar­ce­lona, i per extensió del país, és el fruit d'una estratègia estu­di­ada i, sobre­tot, abraçada pel con­junt de les for­ces polítiques i soci­als. “La idea de l'eco­no­mia cre­a­tiva a les ciu­tats prové del 2009-2010. Era una política a llarg ter­mini, que va donar impuls, per exem­ple, al barri 22@. Després, la crisi va fer caure els preus de llo­guer de les ofi­ci­nes i dels espais indus­tri­als i va sor­gir el coworking. L'altre moment clau per a la ciu­tat va ser l'arri­bada del Mobile World Con­gress. Tot ple­gat res­pon a una estratègia de ciu­tat a llarg ter­mini”, explica Marc Pra­del, del grup de recerca Crit (Cre­a­ti­vi­tat, Inno­vació i Trans­for­mació Urbana).

Des de l'ide­ari d'impul­sar les ciu­tats –lide­rat per Pas­qual Mara­gall– o el país –pro­jecte defen­sat per Jordi Pujol–, l'objec­tiu final no era altre que situar l'eco­no­mia cata­lana entre les pri­me­res del món a través del desen­vo­lu­pa­ment de la tec­no­lo­gia i les rela­ci­ons inter­na­ci­o­nals. Obrir nous mer­cats, màxima eficiència i pro­duc­ti­vi­tat empre­sa­rial i una nova indústria com a suport de la també nova eco­no­mia glo­bal havien de por­tar el país al seu millor nivell d'excel·lència. Els resul­tats es comen­cen a per­ce­bre.

Atrac­tiu.

“Bar­ce­lona s'ha con­ver­tit, s'està con­so­li­dant i té una gran pro­jecció de futur com un dels hubs tec­nològics del món”, va asse­gu­rar el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Car­les Puig­de­mont, aquest estiu, en la inau­gu­ració del nou Pier 01, la seu del Bar­ce­lona Tech City, que acull més de 1.000 pro­fes­si­o­nals i 80 empre­ses del sec­tor digi­tal.

El clima, la ubi­cació, les infra­es­truc­tu­res, la qua­li­tat de vida i un ampli eco­sis­tema indus­trial, tec­nològic i acadèmic situen Bar­ce­lona entre les ciu­tats més atrac­ti­ves del moment. “Té les carac­terísti­ques ide­als per esde­ve­nir una ciu­tat d'inno­vació”, afir­mava fa unes set­ma­nes Raúl Rojas, pro­fes­sor de la Uni­ver­si­tat de Berlín i expert en robòtica, que va assis­tir com a con­vi­dat a la II Nit de la Robòtica, orga­nit­zada per l'Asso­ci­ació d'Engi­nyers Indus­tri­als de Cata­lu­nya.

“Lon­dres, Berlín i Ham­burg, jun­ta­ment amb Bar­ce­lona, s'han defi­nit a Europa com a hubs d'inno­vació. La capi­tal cata­lana té l'avan­tatge de tenir la indústria al seu vol­tant i molt bones con­ne­xi­ons entre aquesta i les uni­ver­si­tats. Hi ha efer­vescència res­pecte a les start-up, les smart cities i les noves tec­no­lo­gies. I això passa perquè exis­teix cohesió no només amb la indústria del segle XX sinó també amb la del segle XXI”, deia Rojas, aler­tant que “se l'ha d'aju­dar”.

L'atracció de Bar­ce­lona també es fa sen­tir entre les empre­ses estran­ge­res que deci­dei­xen obrir seu a la ciu­tat. “Nosal­tres vam triar Bar­ce­lona per esta­blir la nos­tra seu a Europa perquè és molt bon lloc per desen­vo­lu­par el negoci. Tens bons preus per a ofi­ci­nes i hi ha molt bons desen­vo­lu­pa­dors”, comenta Anna Bai­dach­naya, cap per a Europa d'Appo­deal, empresa nord-ame­ri­cana que moni­to­ritza la publi­ci­tat per a apli­ca­ci­ons mòbils, pre­sent al Bar­ce­lona Games World, el congrés de vide­o­jocs cele­brat a la ciu­tat l'octu­bre pas­sat. També Man­fred Kar­rer, pro­gra­ma­dor informàtic austríac, va triar Bar­ce­lona fa tres anys i mig per desen­vo­lu­par el seu pro­jecte, únic al món: Bits­quare, una apli­cació per trans­fe­rir bit­coins de manera des­cen­tra­lit­zada. “M'agra­den les qua­li­tats de la ciu­tat. Hi estic a gust”, diu.

Des del govern català, s'ha tre­ba­llat inten­sa­ment per arri­bar al bon moment en el qual es troba ara Bar­ce­lona i la seva àrea metro­po­li­tana. “El 1999 es va apro­var el pri­mer pla d'inno­vació i en els últims deu anys s'ha reforçat aquest camp, perquè el govern entén que és allò que ens dife­ren­cia i ens aporta valor afe­git”, afirma Núria Betriu, direc­tora gene­ral d'Indústria i con­se­llera dele­gada d'Acció –agència per a la com­pe­ti­ti­vi­tat de l'empresa–, i des­taca que des del govern es con­ti­nua impul­sant la recerca, la inno­vació i la indústria.

Entre les últi­mes actu­a­ci­ons del govern hi ha la ini­ci­a­tiva Innova Glo­bal –cofi­nançament de pro­jec­tes empre­sa­ri­als a través d'Avançsa (enti­tat impul­sora de nous nego­cis amb un alt valor afe­git), dotat amb 25 mili­ons d'euros i diri­gida a pro­jec­tes empre­sa­ri­als amb fort com­po­nent inno­va­dor o d'inter­na­ci­o­na­lit­zació i desen­vo­lu­pats en un dels set àmbits de l'estratègia RIS3­CAT (de base indus­trial). En aquesta línia, la Gene­ra­li­tat també va anun­ciar a l'octu­bre l'ajut directe per a pimes que comen­cin a inno­var amb els Cupons a la Inno­vació, apor­tant fins a 300.000 euros.

“El cen­tres tec­nològics, ara repre­sen­tats a Eure­cat, són una altra aposta per impul­sar la inno­vació, abans molt ato­mit­zada”, explica Betriu, que apunta que “el que cal és massa crítica per poder ser líders al sud d'Europa, ser com­pe­ti­tius i atreure inver­si­ons”. Per la direc­tora gene­ral d'Indústria, “és fàcil cap­tar talent quan comp­tes amb bones uni­ver­si­tats i cen­tres de negoci”, afirma. En aquest sen­tit, Betriu des­taca la pet­jada de la indústria, “ara molt com­pro­mesa amb la soci­e­tat i que aporta el 20% del PIB, a més de llocs de tre­ball esta­bles i de qua­li­tat i inver­si­ons de mitjà i llarg ter­mini”.

‘Start-up'.

L'empre­ne­do­ria al vol­tant de les noves tec­no­lo­gies i el finançament que l'acom­pa­nya va arri­bar més tard que als mer­cats britànics, als Estats Units o a cer­tes ciu­tats d'Ale­ma­nya. A Cata­lu­nya, com a la resta de l'Estat, el sec­tor immo­bi­li­ari va atreure les inver­si­ons en els anys de bonança. “Era un negoci en què els bene­fi­cis es feien de pressa i el sec­tor ban­cari li va donar ple suport”, diu Betriu, que afe­geix: “Ara el nos­tre sis­tema ha madu­rat tant en pro­jec­tes com en experts en inversió.”

L'estratègia ha dut també a un aug­ment de les inver­si­ons inter­na­ci­o­nals. “En aquests moments, Cata­lu­nya lidera la inversió de fons pri­vats inter­na­ci­o­nals, acon­se­guint el 71% del total del que inver­tei­xen a l'Estat.” En aquesta línia se situen les acci­ons exte­ri­ors d'Acció per a start-up. “Som forts en aquest àmbit i tenim molts casos d'èxit”, apunta Betriu.

Mal­grat els esforços que es fan des del govern, els empre­ne­dors lamen­ten que el capi­tal pri­vat, a Cata­lu­nya, arrisca poc i en quan­ti­tats escas­ses. Per Edu­ard Biosca, direc­tor comer­cial a l'Estat de NetApp –empresa de gestió i emma­gat­ze­ma­ment de dades–, l'atrac­tiu de Bar­ce­lona s'ha de cana­lit­zar per treure'n tot el pro­fit. “Tenim una indústria turística impor­tant i uns con­gres­sos molt potents, que han fet que es cre­gui en les empre­ses tec­nològiques que comen­cen, però encara podríem fer molt més. Tenim talent, però es neces­sita més finançament.”

Nacho Lafu­ente, fun­da­dor i CEO de Datu­mize (pàg. 7), està con­vençut que “Bar­ce­lona està al mateix nivell que Lon­dres, però ens falta ambició”. Lafu­ente ha ubi­cat l'empresa a Vila­de­cans i amb ell tre­ba­llen tres euro­peus “als qui no ha cos­tat gens tras­lla­dar la seva residència al país”, comenta. També Scott Mackin, fun­da­dor i CEO de la pla­ta­forma Bar­cinno (pàg. 7) es troba molt còmode a la ciu­tat. Va arri­bar de Bos­ton el 2013 per aca­bar els estu­dis a Eada Busi­ness School, on des de fa un any és pro­fes­sor de Màrque­ting Digi­tal, i va crear Bar­cinno, una pla­ta­forma que ja ha esde­vin­gut una lan­ding zone impres­cin­di­ble per a start-up. Per ell, “el govern ha fet un bon tre­ball de suport a la ini­ci­a­tiva empre­sa­rial i a la cre­ació d'empre­ses”, alhora que alaba també la feina feta per l'Ajun­ta­ment, “sobre­tot per la marca Bar­ce­lona i el seu eco­sis­tema inno­va­dor”.

Esde­ve­ni­ments com el Mobile World Con­gress, els con­gres­sos d'IoT (Inter­net de les Coses) o de Smart Cities –del 15 al 17 d'aquest mes, a Bar­ce­lona–, Ali­mentària, Bar­ce­lona Mee­ting Point, entre una llarga llista de tro­ba­des sec­to­ri­als són un gran apa­ra­dor per a la ciu­tat i el país, com també, des­taca Betriu, “l'impuls de les ofi­ci­nes d'Acció a l'exte­rior, ubi­ca­des en indrets clau com ara Sili­con Valley, Nova York, Bos­ton, Israel, Lon­dres, Berlín, Sin­ga­pur o Hong Kong”.

Per Betriu, una de les bases de l'èxit és “la col·labo­ració publi­co­pri­vada, on tot­hom aporta tot allò que pot. Hem de ser capaços de con­ti­nuar amb el con­sens”. Tan­ma­teix admet el des­a­cord amb l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona pel que fa a l'estratègia de smart city , tot i que diu: “Estic con­vençuda que tro­ba­rem punts d'acord perquè neces­si­tem que el con­sis­tori se sumi a aquesta estratègia. El con­sens a llarg ter­mini és fona­men­tal.” I rebla: “Som on som, però ha cos­tat molt, i s'ha de man­te­nir i impul­sar, perquè tenim mol­tes capa­ci­tats per lide­rar.”

“Ens queda molt per fer, no ens podem adormir”

M.S
L'emprenedoria s'ha d'impulsar també dins de les mateixes empreses
La indústria ha posat alguna cosa més que un gra de sorra en la construcció de l'ecosistema tecnològic a Catalunya. Entre altres aspectes, ha aportat empreses i bons professionals. “No ho devem estar fent molt malament quan som capaços de competir arreu del món i quan a altres països d'Europa, quan busquen enginyers, miren cap aquí”, diu Pere Homs, director general dels enginyers industrials de Catalunya, des del 2014.
La Barcelona tecnològica està en un moment dolç.
Estem en una situació prou bona però no ens podem adormir. Ens queda molt per fer i el món es mou molt de pressa. Som molt atractius, però això no és suficient. Hem de ser una mica més autocrítics.
Tenim bona indústria?
Catalunya és una de les regions industrials d'Europa, però amb unes característiques molt concretes. La nostra és molt més petita que la indústria mitjana europea, però amb molt de pes. Gairebé el 20% del PIB de Catalunya és directament industrial, i indirectament se situa entre el 40% i el 50%. En molts aspectes, estem en un bon nivell.
També en tecnologia?
La tecnologia s'està convertint en una activitat molt transversal en la qual hi participen totes les especialitats de l'enginyeria. S'ha fet molt complexa i molt especialitzada. Avui dia ja no són persones les que la desenvolupen, són equips multidisciplinaris. Tanmateix, la innovació en tecnologia es fa, bàsicament, en el marc de les empreses multinacionals. Aquest és un component a tenir en compte.
La innovació està en perill?
Tot es mou molt de pressa i a més estem en un entorn en què la dimensió pesa a l'hora de desenvolupar noves tecnologies. S'ha aconseguit un ecosistema d'emprenedoria important però aquests projectes tenen moltes dificultats per consolidar-se. El que ens passa és que els que tenen èxit sovint són absorbits o integrats en entitats molt més grans. Aquesta és una estratègia que fan servir les grans corporacions del món per accelerar la seva pròpia innovació. Això és un problema.
Com ho hem de combatre?
Sense deixar de banda l'emprenedoria, hauríem de potenciar la intraemprenedoria, l'emprenedoria dins de les mateixes empreses. Perquè, al final, les empreses que ja tenen un ecosistema funcionant gaudeixen d'un entorn adequat perquè determinades aventures d'emprenedoria puguin consolidar-se. La intraemprenedoria ens donaria encara més bon resultat des de la perspectiva de la creació de valor, de la rapidesa i de la consolidació. La clau és la velocitat.
La robòtica seria un exemple de sector a fer créixer aquí?
Pel que fa a la part més innovadora, com ara la robòtica dels serveis, del món social, de la medicina o de l'agricultura, no estem bé. A altres llocs, per exemple a Silicon Valley i Corea del Sud, són més àgils i s'estan imposant. Però pensem que els automatismes vindran per tot arreu i aquí tenim bones empreses de robòtica industrial. Tenen èxit i exporten, però d'investigació, poca. Ens dediquem bàsicament a les aplicacions i, això sí, en aquesta àrea ens podem equiparar a qualsevol país del món. Tenir indústria de l'automòbil i enginyers amb una gran capacitat també ens ha ajudat molt. Però no podem estar a tot arreu. Ens hem d'especialitzar.
Què recomanaria?
Potenciar la intraemprenedoria i donar suport a la indústria. En un determinat moment, semblava que a la societat li feia nosa la indústria i ara ja s'entén que és sòlida des del punt de vista de generació de valor, ocupació i medi ambient. Estem acceptant que val la pena que donem suport i que dediquem un espai a l'activitat industrial. Però si volem indústria, necessitem enginyers, i no hi ha enginyers sense estudiants d'enginyeria. Hem d'oferir-los projectes professionals interessants que puguin desenvolupar aquí. La nostra societat s'ha de plantejar si vol formar joves i tenir-los en situació precària o apostar a través d'ells per fer una societat amb un desenvolupament econòmic més sòlid basat en la tecnologia. Aquests són els reptes que tenim.

Cap a un Pier02

El juliol passat es va inaugurar el Pier01, la seu del Barcelona Tech City (BTC), al Palau de Mar, i ja està en marxa el mecanisme per poder inaugurar l'any vinent el Pier02. Miquel Martí, CEO de BTC, assegura que l'èxit del projecte rau en el fet que “s'està impulsant des de la part privada, amb suport públic. L'aliança que es crea és brutal”. La demanda actual “podria omplir un segon edifici i, fins i tot, un tercer”, assegura. Barcelona, en aquests moments, “transmet una energia que no es veu a Europa des de fa temps”, afirma, alhora que anuncia: “La Barceloneta esdevindrà un pol tecnològic mundial. Costarà, però treballem amb aquest objectiu. Hem de crear un concepte on la tecnologia convisqui amb el barri.” Ara per ara, BTC ja és una marca reconeguda en l'univers tecnològic. Només cal, segons ell, més massa crítica d'inversors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.