Focus

Competitivitat

Pel camí de ser referent internacional mundial

Albert Gallart, pre­si­dent del Health Tech Clus­ter, i Tho­mas J. Som­mer, pre­si­dent del Mas­sac­hu­setts Medi­cal Devide Industry Coun­cil (Mass­ME­DIC), el clúster de dis­po­si­tius mèdics més gran dels Estats Units i del món, van sig­nar un con­veni de col·labo­ració a finals de l'octu­bre pas­sat, en el marc de les II Jor­na­des d'Immersió Estratègica cele­bra­des a Ter­rassa. El con­veni té com a objec­tiu impul­sar la col·labo­ració en les àrees clau de les tec­no­lo­gies de la salut i l'inter­canvi d'infor­mació sobre el sec­tor, a més de dei­xar la porta oberta a futurs acords i pro­jec­tes d'inves­ti­gació.

Aquest és només un dels molts exem­ples de les ini­ci­a­ti­ves que sor­gei­xen des dels clústers cata­lans. “Fa 23 anys que van començar amb el propòsit de situar el nos­tre model de clúster entre els millors del món. Per tant, no és casual que el nos­tre model sigui referència”, asse­gura Joan Martí, direc­tor del Clus­ter Deve­lop­ment Divi­sion d'Acció. Cata­lu­nya té un total de 30 clústers repar­tits per la seva geo­gra­fia. “El nos­tre objec­tiu de futur és ser con­si­de­rats com a World Class Clus­ters, els clústers de referència inter­na­ci­o­nal mun­dial. En aquest sen­tit, el con­veni sig­nat amb Mass­ME­DIC està en aquesta línia”, afirma.

Els clústers cata­lans tenen una acti­vi­tat inter­na­ci­o­nal frenètica. Alguns exem­ples són els acords de col·labo­ració d'enguany entre el clúster fer­ro­vi­ari Rail­grup i el seus homònims al Que­bec, Por­tu­gal i Dina­marca; l'acord entre el clúster del packa­ging i la Korea Packa­ging Asso­ci­a­tion l'agost pas­sat; la cons­ti­tució, a l'octu­bre, de la Cos­me­tic Clus­ters Inter­na­ti­o­nal Network (CCIN), for­mada per 16 asso­ci­a­ci­ons clúster mun­di­als, entre les quals el Beauty Clus­ter Bar­ce­lona; o l'acord de col·labo­ració, l'abril pas­sat, entre el clúster de l'auto­moció (CIAC) i la Cam­bra Inter­na­ci­o­nal de Comerç Xinesa de Wuhan (CCPIT).

Acció de govern.

“Part de la nos­tra feina –explica Martí– és orga­nit­zar viat­ges de pros­pecció inter­na­ci­o­nal per esta­blir col·labo­ra­ci­ons i ali­an­ces.” Algu­nes de les sor­ti­des dels dar­rers mesos han por­tat el clúster de béns d'equip (Cequip) o el de l'aigua (CWP) a l'Iran o el clúster de la domòtica (Domotys) a Corea del Sud.

Cata­lu­nya va ser un dels ter­ri­to­ris pio­ners a dis­se­nyar i imple­men­tar els clústers per impul­sar la com­pe­ti­ti­vi­tat de les empre­ses. Bar­ce­lona i la seva àrea metro­po­li­tana n'allot­gen la majo­ria, però “el ter­ri­tori d'acció dels clústers és Cata­lu­nya”, pun­tu­a­litza Martí, que remarca que tot i que els tec­nològics són els de més ano­me­nada, “en tenim en els sec­tors de la carn por­cina, domòtica, edu­cació, gur­met, il·lumi­nació, salut men­tal, moda o vins i caves”. Per Martí, també és impor­tant “atreure inversió i poder ofe­rir aquí una cadena de valor atrac­tiva”, i des­taca el valor que “dues de les enti­tats inter­na­ci­o­nals de més pres­tigi en el món dels clústers hagin esta­blert seu a Bar­ce­lona: el TCI Network i l'Euro­pean Foun­da­tion for Clus­ters Exce­llence.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.